Ernæring

Ligestilling indenfor sundhed? Skal kvinder og mænd spise ens?

Skal kvinder og mænd spise det samme? 

Vi lever i det 21-århundrede. Forskellen på kvinder og mænd bliver mindre og mindre, og vi ser efterhånden adskillige kvinder med lederjobs og mænd som hjemmegående husfædre.

Jeg tror, at det er en udvikling, som de færreste kan være utilfredse med. Kønnenes forskelle bliver udvisket, og det er i langt mindre grad kønnet, der i dag afgør, hvad du beskæftiger dig med, og hvordan din succes skal defineres.

Forskellen set ud fra et samfundsmæssigt synspunkt har aldrig været mindre og mere ubetydelig, end den er det i dag.
Men hvordan forholder det sig i fysiologiens verden? Det er svært at finde belæg for at vi som mennesker, rent biologisk er smeltet sammen til et fælleskøn. Derfor er vi stadig nødt til at forholde os til eventuelle forskelle i, hvordan vi udvikler os kropsmæssigt.

Hvad er dit mål? 

kvinder og mænd træning

Et spørgsmål som er værd at diskutere er, hvorvidt kvinder og mænd skal spise anderledes, når de vil opnå et givent kropsligt eller sportsligt mål. Skal mænd have mere af en bestemt madvare, som kvinder så vidt muligt skal prøve at undgå, eller er der i virkeligheden ikke den store forskel?

Om end mænd har nogle hormonelle fordele i forhold til træning, såsom muskelopbygning og stofskifte, så skal kvinder og mænd spise fuldstændig ens.

Store biceps eller stram krop? 

Der hvor kvinder og mænd differentierer sig er, når det kommer til udseende. Hvad der er typisk smukt på en kvinde, er typisk ikke smukt på en mand og omvendt. Derfor kan mænd og kvinder typisk have forskellige mål. Mænd sigter måske efter store overarme og kvinder efter spændstighed etc.
I kraft af disse forskellige mål skal der måske spises anderledes. Det er altså ikke kønnet der afgør, hvordan du skal spise, det er i langt højere grad målet.

Nu skal man endelig ikke lade sit mål eller udseende diktere af mig, de sociale medier eller store modelbureauer. Det er vigtigt, at man selv definerer, hvad der er vigtigt for en selv og så arbejde målrettet efter det. Det kan i virkeligheden være fuldstændig ligegyldigt, hvad andre synes. Så længe at du er sund, glad og tilfreds med dig selv. Skønhed findes under alle omstændigheder indeni.

Kalorieoverskud vs kalorieunderskud

Kvinder og mænd kalorier

”Jaja det er meget fint, at vi skal spise det samme, men hvad er det vi skal spise??”
Som nævnt ovenover, så handler det primært om hvilket mål man har. Hvis du f.eks vil have større muskler, så er det vigtigst, at du spiser nok.

Til dig der vil øge din muskelmasse

Muskler er en luksus, og dermed kun noget kroppen producerer, når der er næring nok. Det er derfor alfa omega, at der indtages nok mad. For at få en stigning i muskelmasse, er det en fordel at være i kalorieoverskud på daglig basis. Man skal altså spise mere, end hvad der skal til at vedligeholde den nuværende vægt.
Det betyder naturligvis ikke, at du skal kaste burgerer i ansigtet hele tiden (det sviner alligevel også ret meget). – Spøg til side, det handler ikke kun om at spise nok, men samtidigt også at have en fornuftig fordeling af mikro-[1] og makronæringsstoffer[2].

Til dig der ønsker et vægttab

Hvis målet til gengæld er defineret som et vægttab, så er det vigtigst at man på daglig basis skaber et kalorieunderskud. Man skal altså spise mindre mad, end hvad der skal til for at vedligeholde den nuværende vægt.
Da muskler som før nævnt er en luksus, er det også her ekstremt vigtigt at have en fornuftig fordeling af mikro-og makronæringsstoffer. Ellers kan man risikere, at kroppen nedbryder uhensigtsmæssigt meget muskelmasse i takt med vægttabet.
Det er ekstremt svært at undgå et tab i muskelmasse, hvis man har kastet sig ud i et vægttab. Men det kan minimeres ved at give kroppen en grund til at beholde muskelmassen. F.eks ved at indtage en tilstrækkelig mængde proteiner og vedligeholde sin styrketræning.

Til dig der vil strammes op

Hvis man i virkeligheden er ret tilfreds med sin vægt, men bare gerne vil have den ”strammet op”, så giver det mening at spise efter sit ligevægtsindtag. Altså den mængde mad der vedligeholder vægten.
Det ligger nok ikke ret langt fra, hvad man i forvejen spiser. Til gengæld skal der også her kigges på fordelingen af mikro- og makronæringsstoffer. For at den ønskede ændring af en kropskomposition kan finde sted kræver det, at der spises sundt og at den famøse fordeling af mikro- og makronæringsstoffer også her tages in mente. Det er nødvendigt for, at kroppen kan danne ny muskelmasse og forbrænde fedt. På den måde vedligeholdes vægten.

BMR og TDEE

Kvinder og mænd

Jeg ved ikke, om man kan ane en fællesnævner for alle 3 scenarier?

Det første der skal gøres, (udover at identificere sit mål) er, at kende sin BMR(Basic metabolic rate)[3] og TDEE(Todal daily energy expenditure)[4].

Der findes adskillige beregnere på internettet, der kan hjælpe en med at udregne ovenstående. De beregner den mængde af energi, du netop skal bruge for at vedligeholde din vægt. Det gør de ved at tage højde for din nuværende vægt, højde, alder, køn og aktivitetsniveau.

”Men du sagde lige, at kønnet ikke var vigtigt, nu er det lige pludseligt en faktor?”
Kønnet er udelukkende vigtigt i forhold til hvilke mængder der indtages. Mænd er generelt i stand til at spise større mængder end kvinder, fordi deres stofskifte arbejder lidt hurtigere. Det skyldes blandet andet hormonelle forskelle, men også mængden af muskelmasse. Men når der er taget højde for mængderne, så skal mænd og kvinder i grove træk spise på nøjagtig samme måde og med nøjagtig samme fordeling af makronæringsstoffer.

Det er meget individuelt, hvor meget og hvor hurtigt en person vil tabe sig eller tage på. Men en god tommefingerregel er enten at trække 500kcal fra eller lægge 500kcal til den beregnede TDEE. Alt <afhængigt om det er et vægttab eller vægtøgning, der er målet.
Opgaven er nu at spise netop den mængde af kcal, som man har fundet frem til, og så er man i virkeligheden rigtigt godt på vej.

Mikro og makrofordeling

makrofordeling

Den skarpe vil på nuværende tidspunkt studse lidt over den før omtalte mikro og makrofordeling.
Uden at komme alt for meget i dybden med fordelingen af mikronæringsstoffer er det vigtigt at spise mange grøntsager samt at spise fisk et par gange om ugen. Ved at spise varieret med masser af grøntsager får langt de fleste dækket deres vitaminbehov.

Man behøver hverken at kunne jonglere eller løse differentialligninger for at kunne sammensætte en fornuftig kost.
De principper der benyttes er nemlig relativt simple og kan læres af alle. Langt de fleste af os har også en allerede eksisterende basis viden af, hvad sund kost er.
Hvis man derfor er villig til at sætte tiden af til at lære lidt om kost og blandt andet makrofordelinger, er det tid godt givet ud.
Få inspiration til sunde opskrifter lige her.

Vær kritisk

Fitnessindustrien er fantastisk dygtig til at overkomplicere ernæring generelt. Den dybe tallerken bliver opfundet adskillige gange i løbet af et år. Det ses gang på gang, når diverse fødevarer og kure bliver markedsført som ”den nye superfood” eller ”Han har knækket koden til sixpack mavemuskler ved hjælp af denne nye og revolutionerende super ekstreme kur, prøv den i dag!” Det er derfor vigtigt, at man benytter sig af sund fornuft og en lille smule kritisk sans. ”Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er stop op og vær kritisk”

Når det så er sagt, så er der mange veje, der fører til Rom og ikke alle passer lige godt til netop dig. Det er derfor vigtigt, at man spiser på en måde, der er sund, og som kan opretholdes uden problemer. Om det er palæo, eller hvad det er, betyder ikke alverden, bare det virker for dig.

Et rigtigt godt sted at starte er hos fødevarestyrelsen og deres kostråd. Følges de, kan man med god ret hævde, at man spiser sundt.

Kort fortalt om kvinder og mænd

Til opsummering så betyder det, i forhold til kosten og dens sammensætning, ikke så fantastisk meget, om du er mand eller kvinde. Det skal dog nævnes endnu engang, at mænd generelt har et højere stofskifte end kvinder har, og at selve mængden derfor varierer en smule.

Man spiser ikke efter køn, man spiser efter sit mål!

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


[1] Bl.a vitaminer og mineraler

[1] Kulhydrater, fedt og protein.

[1] Den mængde energi du forbrænder i løbet af en hel dag ( Hvis du ligger helt stille)

[1] Den mængde energi du forbrænder i løbet af en hel dagMathias Fischer

Mathias Fischer

Forfatter og ekspert

Mit navn er Mathias Fischer. Jeg er 23 år gammel og idrætsstuderende på Københavns Universitet. Derudover er jeg uddannet fitness instruktør og personlig træner. Jeg er i kraft af mit studie og uddannelse meget aktiv. Jeg kom overvægtig ud af gymnasiet og savnede en livsstilsændring. Jeg fandt glæden ved fysisk aktivitet, og jeg har ikke set mig tilbage i løbet af de sidste 5 år. Jeg bruger foruden mit studie omkring 2 timer dagligt på at træne i et fitnesscenter eller lignende. Jeg udøver en kombination af bodybuilding og powerlifting for både at danne ny muskelmasse og samtidigt øge min styrke.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her