Kosttilskud

Doping og anabole steroider | Udbredelse og bivirkninger

Anabole steroider og motionsdoping er et stort og komplekst emne. Artiklen her skal derfor ses som værende en introduktion til emnet – let at gå til og alment informerende. Det er på ingen måde en opfordring til at tage ulovlige stoffer!

Historien om doping og steroider

Siden oldtiden har man benyttet sig af præstationsfremmende midler når det gjaldt fysiske præstationer af enhver art. I oldtidens Grækenland spiste man bl.a. forskellige svampe, som man mente ville gøre en hurtigere, stærkere og mere udholdende. Før særligt krævende aktiviteter tyggede inkaerne koka-blade, og vikingerne spiste rød fluesvamp, inden de gik i kamp.

I 1850 lancerede en kemiker fra Korsika en vin tilsat udtræk fra koka-blade, ”Vin for atleter”, i 1865 begyndte svømmere at benytte sig af koffeintilskud, og i 1870 hørte man om boksere der brugte stryknin (en komponent i rottegift), heroin og kokain før de gik i ringen. I takt med udviklingen inden for medicinalindustrien, blev listen over stoffer længere og længere, og da brugen af de stimulerende stoffer foregik under ikke videre kontrollerede forhold, blev mange dødsfald kædet sammen med ulovligt stofbrug.

I 1920 opdagede man stoffet amfetamin, og begyndte udviklingen af hormoner. Under 2. Verdenskrig eksperimenterede man med at give soldaterne forskellige stoffer, bl.a. efedrin og amfetamin, og på militærhospitalerne fandt man ud af, at sårede soldater der fik anabole steroider, både tog hurtigere på i vægt, og blev hurtigere raske.  I 1935 lykkedes det at isolere det mandlige kønshormon testosteron, hvorefter brugen af doping, især inden for bodybuilding, tog fat. I 1950’erne havde man opdaget de vævs- og muskelopbyggende egenskaber af anabole steroider, og i 1960 brugte man testosteron i alle styrkekrævende idrætsgrene. Efterfølgende, i 1962, erklærede Europarådet ”krig mod doping”, og i 1978 begyndte DIF at dopingteste danske idrætsfolk.

Med loven om ”fremme af dopingfri idræt” oprettedes Anti Doping Danmark (ADD) i 2005, som dopingtester i idræts- og fitness-miljøet[i].

Udbredelse og de mest brugte stoffer

steroider og træning

Anabole steroider og deres brug inden for fitness og motionstræning dukker ofte op i pressen, men hvor udbredt er det egentligt?

Ifølge en undersøgelse fra Syddansk Universitet fra 2010, har 150.000 danskere imellem 15-60 år overvejet at benytte anabole steroider. Ca. 1,5% af befolkningen (44.000 personer) svarede, at de havde erfaring med anabole steroider, og ud af denne gruppe var størstedelen mænd imellem 17-45 år.

Et norsk studie viser, at ud af 5331 adspurgte nordmænd på 19år (både kvinder og mænd), havde 2,6% brugt dopingmidler – primært testosteron og anabole steroider. I Sverige anslås det, at mindst 10.000 personer har brugt muskelopbyggende stoffer i løbet af 2009, og en anden undersøgelse foretaget i Malmø viste, at ca. 22% af medlemmer i fitnesscentre er blevet tilbudt at købe anabole steroider eller væksthormon. I aldersgruppen 18-24 år var tallet 34%.[ii]

De mest brugte stoffer inden for motionsfitness er anabole androgene steroider, væksthormon og forskellige lovlige og ulovlige kosttilskud.

Anabole androgene steroider (AAS) er mandlige kønshormoner og syntetisk fremstillede stoffer med samme virkning som testosteron. ”Androgen” referer til mandliggørelse eller maskulinisering og ”anabol” til muskelvækst. Anabole steroider virker altså både muskelopbyggende og maskuliniserende. Både kvinder og mænd producerer selv androgener – i testiklerne hos mænd og binyrebarken og æggestokkene hos kvinder. Anabole androgene steroider optages i blodbanen, hvor de transporteres ud i musklerne. Stoffet får muskelfibrene til at vokse i størrelse, og derved vokser hele musklen.

Væksthormon, også kaldet hGH (human Growth Hormone) eller GH (Growth Hormone), produceres i hypofysen, og er et peptidhormon. Væksthormonbalancen svinger i løbet af døgnet, og kan påvirkes af bl.a. søvn, stress og fysisk træning. Væksthormon regulerer højdevæksten hos børn og unge, virker fedtforbrændende og styrker senerne. Som doping udnyttes stoffet grundet de to sidste egenskaber. Når man indtager væksthormon, føres det fra blodbanen og ind i leveren. Her stimulerer det udskillelsen af IGF (Insulin like Growth Factor) som sætter fedtforbrændingen op[iii].

Af ulovlige kosttilskud benyttes der som oftest forskellige fedtforbrændende og vanddrivende produkter.

Bivirkninger ved steroider

Bivirkninger ved steroider

At benytte sig af anabole steroider, kan virke som en relativt nem og effektiv måde at forbedre sin præstation og fysik. Desværre risikerer man at få mange alvorlige bivirkninger – både fysiske og psykiske.

Fysiske bivirkninger

Akne og bylder: en meget almindelig bivirkning. Store bumser og bylder, som ofte fordeler sig over ryg, bryst og skuldre.

Strækmærker: ved hurtigt vækst kan huden blive strukket over evne, hvilket resulterer i permanente strækmærker.

Gynækomasti: også kendt som ”bitch tits”. En del af testosteronet omdannes til østrogen, hvilket kan resultere i brystudvikling. Skal opereres væk.

Små testikler, sterilitet og rejsningsproblemer: når kroppen tilføres kunstigt testosteron, nedskaleres kroppens egenproduktion. Ved endt cyklus – ophør af steroidbrug – når det kunstige testosteron ikke tilføres længere, falder niveauet af testosteron drastisk. Dette dyk i kønshormon kan resultere i formindskede testikler, sterilitet, manglende sexlyst og rejsningsproblemer.

Leverskader og leverkræft: brug af steroider kan medføre cyster på leveren og leverkræft.

Forstørret hjerte og hjerteskader: steroider kan medføre at hjertet vokser uhensigtsmæssigt meget, hvilket kan resultere i hjertestop. Risikoen for forkalkning af blodårer, blodpropper, hjertekramper og celledød øges ligeledes.

Desuden kan nævnes: hårtab, skaldethed, pigmentforandringer, sene og muskelskader, fortykning af huden (elefanthud), forstørret prostata, væskeophobninger mfl[iv].

Psykiske bivirkninger

Som om det ikke skulle være nok, kan steroider også medføre psykiske bivirkninger.

Afhængighed: forsøg har vist, at steroider påvirker hjernens belønningssystem på tilnærmelsesvis samme måde som heroin. Det er stærkt afhængighedsdannende, og mange oplever at føle sig nedtrykte og utilpasse efter endt cyklus. Brug af anabole steroider kan føre til depression, og oftest er nedturen så stor, at man vender tilbage til stofmisbruget.

Aggression: også kendt som ”roid rage”. Forsøg udført på dyr, tyder på at brug af steroider ændrer den del af hjernen der styrer aggression. Empiri tyder også på, at steroidbrugere kan være ekstra aggressive og irritable. Især i kombination med alkohol er stofferne ekstra farlige, da kombinationen kan udløse voldsomme raserianfald.

Desuden kan nævnes: isolering, indadvendthed, dominerende adfærd og humørsvingninger[v].

Ideen om steroider som en genvej til en flot krop kan virke tillokkende. Der er dog mange bivirkninger forbundet med brugen, samt det faktum at det er ulovligt. Anti Doping Danmark tester uanmeldt i de fleste centre i Danmark, og bliver man testet positiv – eller nægter man at lade sig teste – resulterer det i en karantæne på minimum 2 år i samtlige centre tilknyttet Anti Doping Danmark.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


[i] ADD. ”Dopinghistorien i listeform”.

http://www.antidoping.dk/om-doping/dopingens-historie/dopinghistorien-i-listeform

[ii] ADD. ”Motionsdoping i tal”. http://www.antidoping.dk/sitecore/content/steroids_dk/frontpage/om_steroider/motionsdoping_i_tal

[iii] ADD. ”Mest benyttede stoffer”. http://www.antidoping.dk/sitecore/content/steroids_dk/frontpage/om_steroider/mest_benyttede_stoffer

[iv] ADD. ”Det får du” 

http://www.antidoping.dk/sitecore/content/steroids_dk/frontpage/om_steroider/det_faar_du.

[v] ADD. ”Psykiske bivirkninger”. http://www.antidoping.dk/sitecore/content/steroids_dk/frontpage/om_steroider/det_faar_du/bivirkninger/psykiske_bivirkningerMyprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert


Gå ikke glip af de nyeste artikler, opskrifter, tilbud og produktnyheder – tilmeld dig til vores nyhedsbrev allerede i dag. Tilmeld dig her