0
Varekurv

Der er ingen varer i din kurv

Kosttilskud

6 grunde til hvorfor du bør spise lakrids

Mange mennesker kender lakrids som det sorte slik du kan købe i ethvert supermarked og i diverse bland selv butikker. Det er en almindelig ting at snuppe et stykke af det sorte vidunder, når man har late-night cravings eller lyst til at snacke. Det kan være svært at modstå for dem med en sød tand.

Lakridsen er også blevet brugt i mad og medicin i mere end 1000 år over hele verden, men hvad er det, der er så gavnligt ved det? Vi vil udforske præcis, hvad denne velsmagende godbid er samt dets fordele.

Lakrids

Hvad er lakrids?

Lakrids er udvundet fra en plante kaldet Glycyrrhiza og værdsættes for sin rige smag. Navnet er græsk og refererer til lakridsrod. En sød smag kan udtrækkes fra Glycyrrhiza kaldet glycyrrhizin, og denne søde smag bruges som basis af det sorte lakrids slik, vi kender i dag. Denne hovedkomponent er omkring 30-50 procent sødere end sukker.

Lakridssmagsstoffer anvendes som slik eller sødemidler, især i de Nordiske lande i Europa samt Mellemøsten. Glycyrrhiza indeholder glycyrrhizinsyre, som er anti-inflammatorisk og immunforstærkende for menneskekroppen.

Fordele 

Lakrids indeholder en bred vifte af ernæringsmæssige fordele, der kommer i mange forskellige former. Nogle af fordelene ved at spise lakrids eller tage lakrids kosttilskud kan være følgende:

1. Vægttab

Glycyrrhiza (lakridsrod eller ekstrakt) kan være til gavn for folk, der ønsker at tabe sig eller mindske kropsfedt.

Selvom medicinsk forskning er begrænset, afslører en undersøgelse af The University of Maryland Medical Center, at deltagere, der forbrugte 900 mg lakrids flavonoidolie om dagen i otte uger, oplevede en signifikant reduktion i kropsfedt og vægt sammen med nedsat kolesterolniveau. Hvis dit mål er vægttab, kan det være gavnligt for dig at øge dit indtag af lakrids kosttilskud.

Bemærk at jeg snakker ikke om slik her. Hvis du vil have en lean fysik, mens du får fordelene med lakrids, bør du overveje et tilskud, der kun giver dig de gavnlige ting.

2. Reducering af stress

Stress kan være hård mod menneskekroppen og kan forlade binyrerne udtømt og udmattede ved at producere adrenalin og kortisol for ofte. Dine binyrer er forpligtet til at reagere konstant, når du kæmper med stress, hvilket forårsager træthed for både dig og dine organer. En god støtte mod stress kan være at supplere din kost med lakridsrod, som kan være et effektivt redskab til at hjælpe dig med denne lidelse. 

3. Spækket med næring

Det indeholder også mange forskellige vitaminer. Du vil finde vitaminer som B1, B2, B3, B5 og E-vitamin i lakrids, da det er en god kilde til disse vitaminer. Lakrids indeholder også mineraler som calcium, zink og magnesium. Derfor kan det nydes som en del af en sund, nærende og afbalanceret kost.

Lakrids

4. Antiinflammatorisk og immunforstærkende

Som tidligere nævnt indeholder Glycyrrhiza glycyrrhizinsyre, som hjælper med at forbedre kroppens immunforsvar. Det mest almindelige brug af lakridsplanten er at bekæmpe hoste, forkølelse og influenza. Lakridsen er en urt, der er blevet brugt i flere år som naturmedicin, hvorfor nogle stadig tager det, når de er syge.

Du kan brygge dig en kop lakridste eller blot tage et stykke lakrids for at få gavn af fordelene.
Fordi dit stressniveau er forbundet med dit immunforsvar, er dit immunforsvar mere sårbart over for angreb, når du er stresset. At hjælpe med at reducere din stressrespons er en indirekte måde at understøtte dit immunforsvar.

Forresten, næste gang du har hoste eller ondt i halsen, skal du prøve at spise lidt lakrids. Det vil have en beroligende virkning mod halsbrand. Det lyder da meget godt, ikke?

5. Forøget stofskifte

Der siges, at lakrids hjælper med at give bedre blodcirkulation, samt øge kroppens stofskifte. Det reducerer din appetit og kan derfor hjælpe dig med dit vægttab. Lakrids er også godt for lavt blodtryk, da lakridsen hjælper med at øge blodtrykket. Det anbefales at spise lakrids i moderate mængder, hvis du allerede har et højt blodtryk.

6. Færre maveproblemer

Lakridsrod har været anvendt som medicin siden det 17. århundrede mod fordøjelsesforstyrrelser, forstoppelse og andre maveproblemer. Det er anvendt til at lindre gastrointestinale problemer.

I tilfælde af mavesår eller madforgiftning, kan lakrids genopbygge mavebalancen. Dette skyldes glycyrrhizinsyren, som jeg nævnte tidligere, der har en antiinflammatorisk indflydelse på menneskekroppen.

Så hvis du har mavesmerter, ved du hvad du skal gøre!

Lakrids er godt i små mængder og har vist sig gennem flere undersøgelser at være gavnlige. Lakridsen er ikke kun den venligste urt derude til din mave, men det er også sundt, kan hjælpe dig med dit vægttab og smager sødere end sukker! Som med alt andet bør det spises i moderate mængder ved siden af en nærende og afbalanceret kost. Hvis du leder efter en lean fysik, kan et lakridstilskud være særdeles fordelagtigt. Prøv whey protein med lakridssmag.