Kosttilskud

De bedste kosttilskud mod depression og angst

Du tager kosttilskud for dit fysiske helbred, og gerne rigtig mange forskellige.  Men er du klar over, at hvis du supplerer din kost med disse tilskud, så kan det være lige så godt for det mentale helbred?

Vi tager dig i hånden og guider dig igennem de bedste vitaminer og kosttilskud mod depression og angst.

Kosttilskud mod depression

Hvad er depression og angst?

To af de mest almindelige psykiske lidelser er depression og angst. Men når det kommer til disse forhold, er der ingen, der er ens og findes i mange forskellige former og grader.

Angst

Angst kan komme fra et højt niveau af stress eller bekymrende tanker, som har en skadelig virkning på dit fysiske og mentale velvære. Det kan også tage form af ekstreme symptomer såsom posttraumatisk stress og panikanfald. Det kan komme i form af korte anfald eller over længere perioder udløst af bestemte tanker eller omstændigheder. Det kan også komme uden nogen speciel grund, men bare helt af sig selv.

Depression

Depression er ikke bare følelsen af at være ked af det, føle sig nede eller at være trist over en ting, som er sket. At føle sig nede kan være naturligt, men når det er vedvarende over uger eller måneder, er det et tegn på, at du kan være deprimeret.

Depression er en sygdom, og der er behandlinger til rådighed for at minimere symptomerne. Det er vigtigt, at du taler med nogen, hvis du tror, at du er deprimeret. Et alternativ kunne være at søge hjælp hos en læge eller en professionel.

Fact er, at folk ikke synes det er lige så nemt at tale om sine mentale bekymringer, som det er at tale om fysiske problemer. Det forholder sig dog sådan, at hvis du holder det til dig selv, så kan det ofte forværre problemet. Ved at dele dine bekymringer med andre, kan du få den hjælp, du har brug for. Du kan endda inspirere andre til at tale ud om deres problemer og derved skabe et samfund, som har en åben mentalitet omkring det mentale helbred.

Symptomer på depression

Kosttilskud mod depression

 • Vedvarende trist, bekymret og ’tomt’ humør
 • Følelser af håbløshed og pessimisme
 • Følelser af skyld, værdiløshed og hjælpeløshed
 • Tab af interesse eller fornøjelse i hobbyer og aktiviteter, herunder sex
 • Formindsket energi og mere træthed
 • Vanskeligheder ved koncentration, at huske og tage beslutninger
 • Søvnløshed, vågner tidligt om morgenen eller for meget søvn
 • Lav appetit og vægttab eller overspisning og vægtforøgelse
 • Eventuelle tanker om død eller selvmord
 • Rastløshed, irritabilitet
 • Vedvarende fysiske symptomer som ikke kan behandles såsom hovedpine, fordøjelsesforstyrrelser og smerte, som der ikke kan diagnosticeres

Symptomer på angst

 • Nervøsitet, rastløshed og at være spændt
 • Følelser af fare, panik eller frygt
 • Hurtig hjertefrekvens
 • Hurtig vejrtrækning eller hyperventilering
 • Forøgede svedtendenser
 • Svaghed og sløvhed
 • Vanskeligheder ved at fokusere eller tænke klart på noget andet end det, du er bekymret for
 • Søvnløshed
 • Fordøjelses- eller tarmproblemer såsom luft i maven, forstoppelse eller diarre.
 • Et stort ønske om at undgå det, der udløser din angst
 • Ideer om visse ting du skal gøre, som er et tegn på obsessive-compulsive disorder (OCD)
 • Udfører visse adfærd om og om igen
 • Angst omkring en bestemt livshændelse eller erfaring, der har fundet sted tidligere, især vejledende for posttraumatisk stress

Vitaminer og kosttilskud mod depression

Kosttilskud mod depression

Forskning viser, at visse kosttilskud kan have anti-depressive og –angstvirkninger. At have en velafbalanceret kost med alle de rigtige næringsstoffer er nøglen til at sikre, at dit sind forbliver så sundt som muligt, men når du er helt nede, har videnskabelig forskning vist, at disse er de bedste kosttilskud mod depression, der kan indgå i din kost.

Omega-3 Fedtsyrer

Fyldt med omega-3 fedtsyrer spiller fiskeolie en vigtig rolle i din hjernes kemi. Forskning har antydet, at folk der har en kost rig på omega-6 og lav på omega-3, ofte har et højt niveau af pro-inflammatoriske cytokiner. Disse er molekyler, som din krop producerer, når du er stresset eller deprimeret. Et større indtag af omega-3 er derfor kendt for at forbedre symptomerne på depression. Derfor et rigtig godt kosttilskud mod depression.

Du kan finde omega-3 i både fiskeolie kosttilskud og vegansk omega-3 kosttilskud.

D-Vitamin

D-Vitamin har vist sig at have en positiv indflydelse på humøret. Særligt D3-vitamin er god til at hjælpe den menneskelige hjerne til at bekæmpe depression og relaterede psykiske
Bekymringer. Dette gøres ved at hjælpe hjernen med at producere serotonin – neurotransmitter, der regulerer humør. I vintermånederne har symptomerne på SAD (seasonal affective disorder) været forbundet med et fald i D-Vitamin indtaget.

5-HTP

5-hydroxytryptofan eller 5-HTP er et resultat af aminosyren tryptofan og omdannes til serotonin i din krop, som fremmer følelsen af velvære i hjernen. Personer med depression formodes at have en ubalance af serotonin i hjernen.

B-Complex Vitaminer

B-Complex vitaminer hjælper din krop med at bevare aminosyren tryptofan, og konverterer så meget tryptofan til serotonin som muligt. Folat og B12-vitamin anses for at være særlig vigtige B-vitaminer, da videnskabelig forskning har vist, at de kan være vigtige for at mindske risikoen for begyndelse eller tilbagefald af depression.

Kosttilskud & vitaminer mod angst

Kosttilskud mod depressio

Mange af de serotoninforhøjende vitaminer og kosttilskud der kan gavne folk, der lider af depression, kan også have en positiv effekt på symptomerne fra angst. Her er der nogle vitaminer, som du måske ikke har hørt om.

Theanine

Theanine er en anden aminosyre, som forskning har vist, kan bekæmpe depression. Theanine spiller en rolle i frigivelsen af gamma-aminosmørsyre (GABA), som aktiverer de beroligende neurotransmitter i din hjerne, hvilket hjælper dig med at slappe af og reducere symptomerne på angst.

Calcium Magnesium Zink

Magnesium er en naturlig kilde til at få dine muskler til at slappe af, som helt sikkert kan hjælpe, når du lider af symptomerne fra angst. Det kan også hjælpe dig med at slappe af i nervesystemet og lindre irritabilitet og følelser af at være rastløs.

Lactium

Grunden til at et glas varm mælk kan hjælpe dig med at sove, skyldes delvist dets lactium indhold, som er kendt for at stimulere ro, og det hjælper til at berolige dig, når du føler dig bekymret. Et regelmæssigt og sundt sovemønster er vigtigt, når man kæmper imod angst, og dette kan lactium også hjælpe med.

Melatonin

Melatonin kan producers naturligt i din krop, men ikke altid i den dosering, du har brug for. Ved at supplere melatonin kan det forbedre din søvn og hjælpe dig med at slappe af i din daglige rytme.

Urtemidler mod depression og angst

Kosttilskud mod depression

Mange urtemidler mod depression er blevet brugt medicinsk i århundreder, og der har været forskning i deres virkning med varierende resultater.

Passionsfrugt

Passionsfrugt kan øge kroppens niveau af GABA og dermed hjælpe nervesystemet til at slappe af. Det kan indtages via te, ekstrakter og tabletter, selvom dets virkning ikke er blevet påvist endnu.

Lægebaldrian

På grund af dets valerinsyreindhold kan lægebaldrians kemiske virkning have en positiv effekt på symptomer på angst. Dette skyldes, at valerinsyre (oversat til GABA) kan regulere din hjernes neuroaktivitet. Igen har dette ikke været videnskabeligt bevist endnu, selvom mange siger, at lægebaldrian har hjulpet dem.

Prikbladet perikon

Prikbladet perikon har vist sig at være forbundet med stigende serotonin i hjernen hvilket er det kemikalie, der giver en følelse af velvære, men resultaterne er utrolige. Dog er prikbladet perikon kendt for at være i konflikt med receptpligtighed, så det anbefales stærkt, at du tager kontakt til din læge, før du tager det.

Når du er klar på ændringer i din livsstil for at lindre symptomer på depression, er din kost et godt sted at starte, da mad er brændstof til dit krop og sind. De siger, at en sund krop fører til et sundt hjerte, og disse sunde ting kan du supplere op ved hjælp af kosttilskud og vitaminer.


Behandling af angst og depression kan involvere en kombination af en ændret livsstil, træning, terapi, medicin og altid en snak med en læge eller anden professionel, hvis du tror du har en depression. Tag hånd om dig selv.

 

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Myprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her