0
Varekurv

Der er ingen varer i din kurv

Livsstil

Fars dag | En high five og hyldest til alle fædre

Denne tid i det danske forår er fyldt med et virvar af helligdage, og ting der skal fejres. En tid som jeg tror, de fleste godt kan finde en smule forvirrende at holde styr på. Hvad er det for en dag i dag? Hvad er det præcist, vi fejrer, og hvorfor er det lige, at vi gør det?

Fars dag er stensikker hvert år d.5. juni. Ligesom mors dag også er en vigtig mærkedag. Det er 2 dage, som flytter vores fokus fra en til tider lige lovlig karrieredrevet tilværelse til en anskuelse, der er centreret omkring familie og at vise sin taknemmelighed.
Tak for omsorg, tak for mad og tak for kærlighed.

I denne artikel vil vi beskæftige os med en af de vigtigste personer i alle vores liv – vores far. Det er kun på sin plads, at alle vores fædre har en fars dag.
Artiklen er mit beskedne forsøg på at gøre alle fædre derude ære. En opgave der på mange måder indgyder en vis portion ærefrygt i mig. Ord, og da slet ikke mine ord, kan beskrive hvilken indvirkning en god far kan have på et barn. Jeg vil dog alligevel forsøge mig med opgaven her på fars dag, da det for mig er særdeles vigtigt, at de alle sammen får det at vide. Tænk nu, hvis de slet ikke vidste, hvor vigtige de var.

Men hvad kan fædre? Et spørgsmål hvortil svaret ville være alt. Faderrollen er i dagens Danmark en af de mest komplekse, der overhovedet er. Overalt debatteres mandens rolle i samfundet. Det traditionelle syn på det at være mand, og hvad det maskuline indbefatter udfordres konstant. Det er på mange måder svært at finde et ståsted og gribe fat om sin egen maskulinitet. Det kan jeg som ung mand være vidne til.

Hvordan de på nærmest magisk vis altid kan være handlekraftige og selvsikre i deres fremtoning overfor deres børn, er mig en gåde. En hemmelighed som måske først bliver mig delt, hvis jeg engang selv skal være far.

Jeg vil herunder forsøge at konkretisere nogle få egenskaber, som jeg finder særdeles beundringsværdige hos fædre.

Fars dag

Farhumor

En form for humor der er så karakteristisk, at vi er blevet nødt til at opfinde et helt nyt begreb bare for at kunne omtale fænomenet. Jeg tror, vi alle har været udsat for utallige jokes med punchlines af meget varierende kvalitet.
Fædre har på mærkværdig vis fået tilegnet sig en ubeskrivelig mængde af sjove bemærkninger. Blandt de bedste jeg har hørt er blandt andet ”Tykke mennesker kan også have tynde maver” og ”Bearnaise sovs er den bedste rynkecreme, den fylder dem ud indefra”.

I takt med at jeg selv er blevet lidt ældre, har jeg lært at sætte pris på og anerkende sværhedsgraden af denne ædle kunst. En kunst der efter min mening er på lige fod med både drama, lyrik og poesi.

Disciplin og arbejdsmoral

Fars dag

Om end vore fædre er omvandrende leksikons af gode jokes og finurlige bemærkninger, rummer dette stolte folkefærd også en mere alvorlig og bestemt attribut. De er med til at lære os, at arbejdet bærer lønnen i sig selv, og at man med hårdt arbejde kan opnå alt, hvad man sætter sig for.
Denne dualisme der hersker i faderrollen er noget, som ikke ses ret mange andre steder. Den gør os i stand til at grine og pjatte, men sørger også for, at de er en af de første mennesker, man ringer til, hvis lokummet brænder. Det er ikke for sjov, at man i skolegården stadig diskuterer om, hvilken far der er stærkest.
De udstråler disciplin, og den smitter af på os. Disciplin som vi kan benytte os af i alle aspekter af vores liv. Det er den disciplin, der blandt andet får os til at blive ved, når det gør ondt, når vægttabet går i stå, og når vi har svært ved at få os selv op af sofaen og ned og træne.

Pinlighed

Hvis jeg spurgte dig om, hvad den mest pinlige situation du husker er, så er der en god chance for, at din far på en eller anden måde er involveret. Denne egenskab går på mange måder hånd i hånd med den føromtalte farhumor. To karaktertræk der hænger uløseligt sammen og forstærker hinanden.

Jeg har snakket med et par fædre om lige netop denne kvalitet. Ifølge dem er det ikke alene deres fornemmeste pligt, men også et fabelagtigt privilegium at få lov til at gøre deres børn pinligt berørte. Så vidt jeg kan forstå, er deres foretrukne ofre deres teenagebørn. En målgruppe der måske også hormonelt set er en kende udsat.

Sig tak

Fars dag er i virkeligheden en kende misvisende. Det er en højtid, der burde strække sig over årets 365 dage. Det burde være vores pligt hver evig eneste dag at fortælle vores fædre, hvor meget vi sætter pris på alt, hvad de gør. De vil altid, og lige meget hvad, være der for os når vi har brug for det.

Så fra nu af er det vores fornemmeste opgave at få dem til at føle sig bare halvt så vigtige, som de er for os. Men bare fordi vi skal gøre det hver dag, er det ikke ens betydende med, at vi ikke kan kræse lidt ekstra om dem d. 5 Juni. Lav din fars livret, giv ham et kram, giv en kærlig lammer. Alt det vi ved, de godt kan lide.
Du kan tage ham med en tur i fitness og forkæle ham med noget nyt og lækkert træningstøj.

Rigtigt god fars dag!

Ingen post tagsMathias Fischer

Mathias Fischer

Forfatter og ekspert

Mit navn er Mathias Fischer. Jeg er 23 år gammel og idrætsstuderende på Københavns Universitet. Derudover er jeg uddannet fitness instruktør og personlig træner. Jeg er i kraft af mit studie og uddannelse meget aktiv. Jeg kom overvægtig ud af gymnasiet og savnede en livsstilsændring. Jeg fandt glæden ved fysisk aktivitet, og jeg har ikke set mig tilbage i løbet af de sidste 5 år. Jeg bruger foruden mit studie omkring 2 timer dagligt på at træne i et fitnesscenter eller lignende. Jeg udøver en kombination af bodybuilding og powerlifting for både at danne ny muskelmasse og samtidigt øge min styrke.