Livsstil

Guide til detox kur | Ønsker du udrensning eller vægttab?

Vi har efterhånden alle hørt lidt omkring disse forskellige detox kure, som skulle være noget så sunde. Men er de nu egentlig det? Udrenser det kroppen, når du kun indtager bananer i en hel uge? Virker alt det vås overhovedet? Spørgsmål er der mange af, hvilket er helt naturligt, vi aner jo ikke, hvilke der virker, og hvilke der ikke gør.

Hvad er detox?

Særligt er kvinder virkelig betaget af nutidens ‘detox kure’, fordi de skulle kunne gøre dit og dat. De skulle udrense kroppen, sindet og gøre dig til et helt nyt menneske, men passer det nu også? Ordet ‘detox’ kommer af ‘detoxification’ og er den metode, hvorpå du fjerner affaldsstoffer fra levende organismer, hvilket inkluderer menneskekroppen.

Der findes uendelig mange forskellige kure. Nogle udrenser din krop, andre sørger for, at du taber dig og så videre. Dette betyder dermed ikke, at alle detox kure er lige gode. I denne artikel vil jeg beskrive nogle af de mest populære, som både fitnessgudinder, filmstjerner og andre benytter sig af.

Detox som udrensning

detox

En kur som denne udrenser kroppen for diverse affaldsstoffer, som har måtte ophobe sig i kroppen over længere tid. Der er affaldsstoffer overalt. Den mad vi køber i supermarkedet, er propfyldt med diverse ‘affaldsstoffer’, som egentlig ikke hører til i vores menneskekrop. Dette gælder ligeledes luften. Luften er fuld af ‘forurening’, altså igen stoffer som vores krop ikke “kender.”

Man bør overveje en udrensningskur, hvis man eksempelvis har problemer med sukkertrangen eller med fordøjelsen. Det kan også være, at man føler sig energiforladt og træt hele tiden. Så kan man begive sig ud i en detox kur der renser ud. Du kan kalde kuren en “forårsrengøring.”

Detox som vægttab

detox

Dette var en af de værre. Du har formentlig hørt om folk, der har tabt sig på detox kure. Dette er nødvendigvis heller ikke forkert. Alle ved dog, at vægttab blot handler om kalorieindtag og kalorieforbrug. Hvis du spiser mere, end din krop forbrænder, så vil du altså tage på. Hvis du derimod forbrænder mere, end hvad du indtager, så vil du dermed tabe dig.

En detoxkur eller en hvilken som helst anden kur kan på magisk vis ikke sørge for, at du smider de 10 kilo, som du har drømt om længe. Hvis din kur derimod gør, at du indtager en “mindre” mængde kalorier, end det du forbrænder, så vil du altså tabe dig. Hvis din kur går ud på at drikke masser af vand og spise frugt, så vil du formentlig smide et par kilo. Her skal du være opmærksom på, at hvis din kost derefter ikke ændres, så vil du tage de her kilo på igen. Sådan en kur er altså god, hvis du skal i gang med et vægttab derefter. Detox kuren vil altså kickstarte dit vægttab og give dig blod på tanden.

Husk dog stadig at være kritisk over, hvilken kur du vælger. Hvis kuren går ud på, at du skal indtage chokolade brownies de næste 24 timer, så vil du højst sandsynligt ikke blive sundere og heller ej tabe dig. Man skal derfor altid stille sig kritisk overfor, hvad man begiver sig ud i.

Detox kur 1. – Æblecidereddike (udrensning)

Måske har du aldrig hørt om denne fødevare før. Æblecidereddike benyttes typisk til en række ting i hjemmet. Ja, faktisk er denne eddike et vidundermiddel, som kan bruges på en helt masse måder – særligt når det gælder om at helbrede menneskekroppen.

1 tsk. af dette æblecidereddike vil altså afgifte din krop for diverse affaldsstoffer. Det vil give et energiboost, og du vil føle dig som født på ny. Sørg for samtidig at få dine 600 gram frugt og grønt om dagen. Eddiken kan blandes i et glas juice, hvis man ikke er glad for smagen.

Derudover anbefales en-dags udrensningen også en gang ugentligt. Her indtager du minimum 8 glas vand i løbet af udrensningsdagen, hvoraf du tilføjer 2 tsk. æblecidereddike til 2 af glassene.[1]

Detox kur 2. – Juicekuren (god til vægttab)

juicekur

Juicekuren er faktisk blevet rigtig populær. Denne kur varer nemlig kun i en uge, og derefter siges det, at din krop skulle være fuldkommen udrenset. En anden fordel lyder på, at mange taber sig en smule med denne kur, og dermed sætter et eventuelt vægttabsforløb i gang.

Denne kur kræver en juicepresser. Du skal ned og købe alverdens frugt og grøntsager i en hél uge. Ja, en hel uge lyder umiddelbart som kort tid, men når du intet fast føde indtager efter 4 -5 dage, så finder du ud af, hvor hård kuren egentlig er.

I forhold til hvilke juices man kan lave, så er det kun fantasien, der sætter grænser. Man kan finde et hav af forskellige juice opskrifter på nettet, men man kan også begynde at eksperimentere med sine egne idéer. Husk dermed at skrive dem op, som du virkelig synes godt om. En god ting at huske på er ikke kun at benytte sig af søde frugter. Din krop har også brug for nogle grøntsager under forløbet. Det nytter ikke, at du kun indtager en masse “sukker,” du skal også have noget grønt. Prøv eventuelt med spinat, porrer, broccoli og andre ”rigtig” grønne frugter og grøntsager.

Du må selvfølgelig også tilføje samt drikke vand under denne kur. Der findes vand i frugt og grøntsager, og derfor er det naturligvis en selvfølge, at du sagtens kan drikke lige så meget vand, som du behøver.[2]

Detox 3. – Den blide detox kur

Vegansk kost

Denne kur er som sådan ikke en kur. Den går dog ud på, at du skal i gang med udrensningen hjemme i dit køkken. Du skal anskaffe dig nogle bestemte fødevarer, som du skal inkludere i din kost. Mange oplever, at denne “kur” er langt nemmere, da man blot skal supplere sin normale kost med nogle få ting. En fordel er ligeledes, at kuren kan stå på i alt evighed. Disse fødevarer du inddrager, er altså generelt sunde og godt for særligt udrensningen i kroppen samt dit helbred.

Tilføj nogle eller alle af disse fødevarer til din kost:

 • Artiskokker
 • Grøn te
 • Avocado
 • Urter som basilikum, koriander og persille
 • Ingefær
 • Hvidløg
 • Kål
 • Citron
 • Koldpresset økologisk olie
 • Ananas
 • Spinat

Som du kan se, er det meget grøntsager, som står på menuen. Det betyder jo ikke, at du kun skal spise grøntsager resten af livet. Dette er sunde fødevarer, som alle gavner dig på den ene eller anden måde.[3]

Afhængig af detox kure

detox

Du kan naturligvis ikke blive helt fysisk afhængig, men rent psykisk vil detoxkuren fortælle dig noget, som gør, at du holder ved. Når du har fået den store udrensning i kroppen, så er det de færreste af os, som har lyst til at gå tilbage til det beskidte “jeg” igen. Selvfølgelig kan vi ikke undgå at indtage diverse unaturlige stoffer gennem vores mad, men vi kan alligevel prøve at forhindre det i større eller mindre grad. Måske kan du skifte dine M&M’s der er fyldt med farvestoffer ud med en anden snack – måske peanuts og chokolade?

For at holde på den afrensede rene krop, så kan nedenstående tips hjælpe dig:

 • Spis økologisk
 • Drik masser af vand
 • Dyrk motion
 • Lav maden selv
 • Få frisk luft

En hurtig detox guide til, hvilke fødevarer som bør udskiftes, når du vil holde affaldsstofferne væk, og hvad de bør skiftes ud med:

Hvidt sukker -> rørsukker og honning

Hvidt brød -> knækbrød, groft brød, rugbrød eller spelt

Mælk -> rismælk, soyamælk, kokosmælk eller vand

Slik og andre snacks -> nødder, kerner, hjemmelavede smoothies, hjemmelavet juice, riskiks med pålæg

Derudover er det særligt vigtigt at huske diverse kosttilskud, når du afgifter kroppen. Her spiller C-vitaminen ind, da den virkelig sætter skub i udrensningen.[4]

C-vitamin kan blandt andet købes her.

Det handler altså ikke om, at skulle spise hundrede procent økologisk eller kerne sundt men blot at ændre og tilføje nogle ting til sin kost. Mange mennesker ved ikke, hvad det er, de indtager. Det kan derfor være en god idé, at sætte sig lidt ind i, hvad det egentlig er, vi propper i hovedet hver eneste dag. Det er nemlig vigtigt, at det indre i din krop har det ligeså godt, som dit ydre.

Hvis du er stor fan af færdigretter og junkfood, så bør du måske tænke dig om og finde ud af, om det egentlig er den livsstil, du gerne vil leve. Tænk hvis du kunne leve et liv, hvor du ‘konstant’ har en sund og krop og et sundt sind? Måske er det ikke altid noget, som du rent fysisk bemærker, men nogle mennesker oplever dog, at de undgår vinterforkølelsen, fordi immunforsvaret har hevet godt til sig af stoffer fra sunde fødevarer. Nogle mennesker som vælger at udskifte et par ting i kosten, oplever pænere hud, mindre hovedpine og en masse af de her “små” ting i dagligdagen, som man ikke altid tænker vildt meget over, – fordi de altid har været der på grund af den mad, man indtager.

Nogen mener dog, at detox er noget juks, og at det slet ikke virker. Dette kan jeg dog ikke helt forholde mig til, da vi alle reagerer forskelligt på fødevarer, kure og så videre. Hvis du dog er skeptisk over for en detoxkur, hvor du tænker, at den alligevel ikke vil gavne dig det mindste, så er det her, du blot bør overveje at ændre et par ting i din nuværende kost. Det vil altid gavne dig, uanset hvad! Inkludér eventuelt fødevarer fra “Den milde detox kur” og følg nogle af ovenstående råd. På den måde slipper du altså for en egentlig kur, men stadig kan du føle dig sund og frisk. Hvordan du behandler din krop, er kun op til dig selv.


[1] http://www.vinegar-home-remedies.com/full-body-detox.html

[2] https://www.mindbodygreen.com/0-18335/13-detox-juices-to-drink-yourself-clean.html

[3] https://www.rodalewellness.com/food/cleansing-detox-foods/slide/10

[4] https://www.helsam.dk/artikler/sund-med-mad/detox-foraarsrengoering-af-kroppenVanessa Gantzel

Vanessa Gantzel

Forfatter og ekspert

Vanessa Gantzel er vores skribent og uddannet fitness instruktør v/ Fitness World, hvor hun igennem sin holdundervisning motiverer og får sveden frem på panden hos medlemmerne. Hun har tidligere erfaring med at skrive fra andre medier. Alt indenfor sundhed, livsstil og træning. Dette er ligeledes områder, som Vanessa går op i, da en sund krop og sund indstilling til livet er alfa omega. Vanessa drømmer om at blive personlig træner og massør.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her