0
Varekurv

Der er ingen varer i din kurv

Træning

Interview med Strongman Lars Besand | Hård udenpå blød indeni

Vi har talt med vores Myprotein ambassadør Lars Besand om hans fortid som MMA-kæmper, hans største stævner som Strongman-atlet, om fremtiden, og lidt om løst og fast.
Når man slipper Lars Besand løs i et interview, så er der altid garanti for underholdning, så lad os bare komme i gang. Vi starter ud med nogle facts!

Kan du give lidt stats omkring dig selv?

Lars Besand

Yup, ”det burde ik’ være noget problem, selvom min alder er ret fremskreden efterhånden”.

 • Alder: ”42 år ”
 • Højde: ”1.73 cm” (og ca. Lige så bred!)
  Kampvægt
  : ”Vejer pt 95 kg”.
 • Profession: ”Jeg arbejder som socialpædagog med fokus på unge i alderen fra 12-23 år og afholder workshops om løfteteknik i form af alm. motion, styrkesport osv. Jeg er for nyligt desuden startet med at holde foredrag omkring det at kæmpe med indre dæmoner såsom angst, senfølger, depression mv., og det at komme frem til at blive et stærkt menneske. Her mener jeg ikke nødvendigvis et fysisk stærkt menneske, men stærk mentalt – uanset hvad der er i ens bagage”.
 • Civilstatus: ”Jeg er far til 3 smukke døtre; Nanna, Lærke og Xenia – som betyder alt for mig. Jeg gør det bedste, jeg kan for at være en god far og en rollemodel for dem – både ift. Styrke – indre som ydre, sårbarhed som voksen og viljen til ikke at give op. Jeg bor alene i hus i den lille idylliske kystby Hals, men træner til dagligt i Crossfit Dannebrog samt Gym & Fitness i Aalborg og supboarder desuden i Nordjyske windsurfing klub”.

… og nu til nogle lidt dybere spørgsmål.


Du har tidligere dyrket MMA.
Hvornår og hvorfor skiftede du over til Strongman?

”Yup, jeg var Danmarks første professionelle, der kæmpede i et cage. I 2013 begyndte MMA’en at slippe sit kvælertag i mig, og jeg begyndte at løfte lidt vægte i stedet. Jeg har altid været typen, der ‘stepper up’ til en udfordring og efter at have set de fantastiske fysikker, som legenderne Jon Pall Sigmarsson, Derek Poundstone og Mariusz Pudzianowski havde, samt den alsidighed, hvormed deres kroppe tilpassede sig udfordringer som at løfte træstammer, trække lastbiler og alt det, fascinerede Strongman ellers byder på. Jeg blev tændt på at prøve det! Give me a challenge, watch me fail but NEVER watch me give up!”


Hvad er dine bedste resultater inden for Strongman?
Og har du nogle personlige rekorder, du er særligt stolt af?

”Jeg er mega stolt af at have forsvaret Jyllands stærkeste mand, 105 kg 4 gange. Jeg har desuden forsvaret Masters titlen 2 gange. Jeg har bl.a. deltaget ved World Strongest Man med 105 kg, Strongman Champions League World Championship flere gange samt Arnold Strongman Classic med 105 kg i Colombia og USA, hvilket var en vanvittig stor oplevelse for mig.
I forhold til løft kan jeg ikke prale med særligt vilde tal, men her er nogle af mine PR’er (og nej, jeg bruger ikke dragt!):

 • Bænkpres: 221kg
 • Squat: 287kg
 • Dødløft: 370kg
 • Logpress (overhead træstamme pres) 175kg
 • 1 arm dumbbell press: 112kg
 • .. og en pose gifler hurtigere end du kan udtale Mateusz Kieliszkowski”.

Lars Besand


Strongman er jo en sport, hvor man kører helt til grænsen.
Det giver ofte nogle skader. Hvad er den værste skade, du har haft?

”Jeg har haft en del skader, som har kostet mange timers behandling ved RecoverFit og også lidt kirurgi, desværre. Jeg har som den værste fået rykket lyske musklen over ved tilhæftningen i skridtet, i både venstre og højre side. Det krævede kirurgi og sendte mig ud i en tung mental krise pga. smerten samt følelsen af tomhed, fordi jeg ikke følte mig støttet af mit bagland.

Men jeg kigger ikke bagud mere. Jeg skal jo ikke den vej. Fremad, altid fremad…En lektie lært for undertegnede.


Nu er det jo ingen hemmelighed, at du ikke er verdens højeste mand.
Hvilke tanker har du gjort dig ift. din højde og det at dyrke Strongman?
Er der nogle fordele/ulemper?

”Hahaha hvaaaaad mener du? Jeg er da Danmarks svar på Halfthor Julius Halvorsen og Brian Shaw. Jeg kæmper i særdeleshed med events/medleys, hvor ting skal loades højt som f.eks. sten og lign.
Jeg arbejdet meget på min overkropsmobilitet samt at kunne presse en tung vægt fra virkelig skæve vinkler, men det hjælper jo heller ikke, at mine arme er som en gennemsnits T-rex; korte og tynde”.


Har du nogen forbilleder inden for musklernes verden?

”Jeg ser utrolig meget op til legenden Derek Poundstone . Både pga. hans tilgang til træningen, hans fysik, og at han above all er et familiemenneske.
Af danskere kan jeg nævne bl.a. Søren Falby, fordi han i modsætning til, hvad hans ydre udstråler, er et utrolig venligt, blidt og positivt menneske, hvilket jeg værdsætter virkelig meget.

Derudover kan jeg nævne min første styrkeløftcoach og ven Thomas Hedemann, som altid har gjort tingene på sin måde. Han har en intelligent tilgang til livet og har tilpasset sin træning efter de kort, livet har givet ham og har haft stor succes med det, synes jeg. Det er en vigtig person for mig.

Og slutteligt, Brian Møller Larsen. Tidligere verdens stærkeste mand med 90kg, som viste mig, at teknik altid vil opveje råstyrke, og at kontinuitet vil betale sig for typer som os…Men ærligt, der er mange…Virkelig mange”.

Lars Besand


Kan du fortælle en smule om din Strongman-træning?
Hvordan er den struktureret, og hvad har du gjort for at blive så stærk?

#GoHeavyOrGoFuckYourself … ej det gaz!! Jamen min træning er styret af Dr. Muskel, Anders Fabricius Nedergaard, som tilpasser mine programmer i forskellige løfteblokke og sørger for, at der er kontinuerlig udvikling.
Han specialiserer træningen ift. events til stævner mv.


Hvordan tilrettelægger du din kost?
Kører du en stram plan, eller er du mere laissez faire omkring det, du propper i munden?

”Jeg er så heldig at Per Larsen fra TeamLarsen styrer min kost op til alle stævner. Derved optimeres jeg ret godt og føler mig tilpas, imens jeg både træner og har fri.
Jeg har mindst én gang om ugen, hvor jeg spiser ét stk. kage eller andet. Det kan også sagtens være en high calorie proteinbar. Men ud over det så tænker jeg meget over, hvad jeg spiser og forbrænder”.


Og hvad med kosttilskud, er det noget du benytter dig af?

”Det kan du tro!! Jeg er mega heldig at være sponsoreret af Myprotein og i samarbejde med Anders Nedergaard har vi fundet de kosttilskud, som virker bedst til mig. Ud over romkugler selvfølgelig. Jeg bruger whey isolate protein, koffein tabletter, HMB, ALA, betain, betaalanin og protein pandekager”.

Lars Besand


Har du et særligt godt minde fra et stævne eller en kamp, du vil dele med os?

”Fra MMA-verdenen må det klart være en kamp i en tyrefægterarena uden for Malaga. Kun oplyst af fakler med et lille spotlys i midten af ringen i den varmeste spanske sommer i 40 år, hvor jeg var massiv under dog. Jeg kom meget forberedt ud fra tesen: Once in your life, be prepared to die in battle.

Taktikken var at få ham til at blive forpustet, trække energien ud af ham, og når han begyndte at sænke paraderne og lave sjuskede forsøg på nedtagninger så prøve at se, om et dansk-tysk skinneben passede i formen til spansk conquistador. Dette lykkedes i starten af anden runde og kom meget bag på både dommer og publikum. Men da de hævede min arm op i himlen, vågnede spanierne op og hyldede den blege viking, som kun de spanske fans kan og gør.


En stærk mand kan også blive rørt

Indenfor Strongman-sporten er det Danmarks stærkeste mand 2015, der står tydeligst for mig. Alle events var ovre, og points var ved at blive talt sammen. Jeg havde fået en træls skade i ryggen under stævnet og en fibersprængning i den ene balle. Jeg var ked af min indsats og gik faktisk hen til Brian Møller og ønskede ham tillykke med titlen som DSM2015 -105 kg.

Da jeg haltede ud til lægerne bagved, siger lægen pludselig: “det er da dit navn de råber op?” Ganske rigtigt. Så gentog speakeren mit navn, og jeg blev meget forvirret. Jeg haltede ud i salen, og så min helt Brian Møller vinke, smile og råbe tillykke! Jeg brød helt sammen af glæde, da det gik op for mig, at jeg vandt min klasse imod mit største danske Strongman idol. Der findes bl.a. et billede af dejlige Thomas Kær og Brian som står og trøster denne gamle følebamse. Det var stort. Meget stort!”.


Hvad er dine fremtidsplaner ift. Træning og konkurrencer?

”Jamen de sidste par år har jeg ikke hørt på andet, end at jeg burde stoppe, og att sporten ikke var god for mig. Men det er der ikke nogen, ud over mig selv, der er herre over, så jeg har valgt at deltage i de stævner, jeg lyster og tænker kunne være sjove.

Ligeledes er jeg i gang med at blive en habil SUP-board paddler og bruger denne sport som tillæg til Strongman/styrke sporten. Det er en måde at træne udholdenhed og forbrænde massivt mange kalorier på og derved gå ned i vægt. Jeg skal deltage i en del paddle board-konkurrencer henover efteråret.

Træning vil altid være en del af mit liv på en eller anden måde. Som min ældste datter Nanna sagde en dag, da jeg tog ud på fjorden på mit board: “Han finder altid på noget. Han stopper ik! Det kan han ik!”


Nu har du jo et ret flot fuldskæg, og du er med i noget der hedder Bearded Villains.
Hvad er Bearded Villains for noget, og hvad betyder dit skæg for dig?

”Tusind tak fordi du bemærker det. Jeg får det passet og plejet ved Chaochao i Ålleren. Jeg er en del af Bearded Villains Danmark, som er en verdensomspændende velgørenhedsorganisation, hvor der er nogle specifikke krav for at deltage: At have skæg samt nogle grundprincipper som loyalitet, familie først og respekt. I Danmark støtter vi internationalt forskellige ting, men holder meget fokus på danske organisationer og events som f.eks. Løb for en hjertesag, Hjernebarnet og Stafet for Livet. Det er altid muligt at give en hånd til andre”.

Lars Besand


Hvad har træning betydet for dig gennem dit liv?

”Som ung betød det et afløb for frustrationer, tanker og muligheden for en ret introvert ung mand at kunne være med i noget socialt med andre mennesker. Som voksen har det ofte betydet, at det virker som en slags terapi for mig. Et sted med ro, afløb og LARS-TID”.


Når du ikke løfter tunge ting, hvad får du så livet til at gå med?

”Jeg læser gerne bøger, bruger tiden i naturen og på vandet. Som enhver anden viking”.


Lige umiddelbart når man ser dig, kan man måske godt være hurtig til at sætte dig i en bås.
Muskler, tatoveringer, Strongman, MMA og fuldskæg. Du ser brutal ud.
Er der noget, du kan fortælle om dig selv, som måske vil komme som en overraskelse for folk, der har dømt dig på forhånd?

”Jamen at dømme mennesker på forhånd er som at læse den sidste side af en bog og forvente, at man kender hele historien. Hvis du ikke vil have andre til at gøre det samme ved dig, bør du ikke dømme folk uden at give dem en chance. Fordomme kan ofte holde os tilbage fra at møde vidunderlige mennesker. I mit tilfælde overrasker det meget tit, at jeg smiler rigtig meget, har øjenkontakt og er meget høflig og rummelig – i modsætning til hvad mit ydre kunne signalere”.


Enten/eller?

MMA eller Strongman? ”Umuuuuligt valg. Unge Lars siger MMA og Lars med skæg siger Strongman”.

Karriere eller kærlighed? ”Kærlighed (selvom jeg ingen held har haft i det, kun nederlag!)”

Styrke eller muskelmasse? ”Styrke – på flere niveauer”.

By eller natur?Altid Into the wildness”.

Fortid, nutid eller fremtid? ”Vi er summen af vores erfaringer”.


Vi siger tak fra Myprotein til Lars Besand for den ærlige snak.

Ingen post tagsBrian Henneberg

Brian Henneberg

Forfatter og ekspert

Brian Henneberg er vores skribent, der er uddannet fysioterapeut ved VIA University College Campus Holstebro i januar 2011. Han arbejder til dagligt som neurologisk fysioterapeut på en klinik i Holstebro (Fysio Danmark Holstebro) Brian har desuden specialiseret sig i okklusionstræning, som han skrev bachelor om i 2011 og har de senere år beskæftiget sig meget med ny forskning, styrketræning, sportshistorie, kosttilskud, filosofi, humor og neurologisk fysioterapi. Han har dyrket styrketræning i +20 år og har i mange år leveret træningsrelaterede artikler til danske, svenske, norske og amerikanske medier. Udover at skrive artikler til Myprotein skriver han også til Bodybuilding.dk (brugernavn: Mussetrussen) samt for Bodylab.dk, Aktiv Træning (Danmark, Norge og Sverige) , Træningsmagasinet og t-nation. Du kan læse alle hans artikler lige her: https://mussetrussen.wordpress.com/artikelarkiv/