Træning

Efter kæmpe skuffelse | Sådan genfandt Lars motivationen

Af Frederik Bo Knudsen.

Selvtilliden led et alvorligt knæk for fitnessatlet Lars Pedersens til konkurrencen Loaded Cup 2015 i Ringsted. Hør, hvordan han genfandt motivationen til at fortsætte sin strenge diæt og benhårde træning og nu står foran sin første internationale konkurrence.

Lars Pedersen kan knapt tro sine egne ører, da dommerne giver deres vurdering af ham og de andre fitnessatleter. Han er ikke med i top 6 og får derfor ikke engang sin præcise placering at vide. I hans hoved er der ingen tvivl: Den fysik, han har opbygget, er som minimum på niveau med konkurrenternes og til en klokkeklar topplacering.

Scenen er Loaded Cup 2015 i Ringsted, og forud er gået to års træning, hvor Lars Pedersen har taget syv kilo på i muskelmasse. Han kunne ikke have forberedt sig bedre, og derfor rammer nederlaget så meget desto hårdere:

”På det tidspunkt, hvor jeg får bedømmelsen, har jeg udtømt min krop for al fedt, væske og salte. Det eneste, jeg spiser på konkurrencedagen, er riskiks og knastørre bagte kartofler. Det gør jeg for at suge så meget væske som muligt, så det ikke sætter sig på kroppen. I den situation er det svært at stå og smile og tage imod en dårlig vurdering. Min første impuls var at gemme mig væk under min hættetrøje og forsvinde ud af opvisningshallen,” siger han.

I stedet gør Lars Pedersen noget andet. I hallen står folk fra branchen, og dem opsøger han bevidst. Han vil vide, hvad han har gjort galt. Rundt omkring bliver han bekræftet i, at hans fysik er blandt de bedste – hvis ikke den bedste! Men han har for store muskler, og derfor tabte han. Dommerne har ændret kriterier for deres bedømmelse i kategorien Men’s Physique, så kropsidealet til Loaded Cup er et andet end det, han har trænet målrettet efter i to år.

Nyt fokus, nye mål

motivation

For mange mennesker havde den oplevelse måske været det afgørende slag. De havde måske ikke haft ressourcerne til at gå ud at tale med folk eller ryste oplevelsen af sig. Men for Lars Pedersen blev det blot klart, at han stillede op det forkerte sted. I weekenden står han igen på scenen. Det har han ikke gjort siden Loaded Cup. Nu gælder det IFBB Diamond Cup i Liverpool, hans første internationale konkurrence i Men’s Physique nogensinde.

Lars, hvorfor stiller du op i Men’s Physique igen, når du blev dømt for stor sidst?

”Til internationale konkurrencer er kropsidealet et andet, og det er mere velset med muskler på min størrelse. Jeg er overbevist om, at jeg har en bedre chance nu.”

Og nu er det jo første gang, du skal konkurrere uden for Danmark. Hvad er så dit mål?

”Hvad mit mål er?” spørger Lars Pedersen tilbage. Han smiler skælmsk.

”Jamen, jeg skal da vinde. I mit hoved står jeg allerede oppe på scenen med en medalje om halsen. Nu skal jeg bare vise over for alle andre, at jeg kan.”

Progression, progression, progression

De sidste femten uger har Lars Pedersen derfor været i gang med at cutte. Han spiser nu 2900 kalorier dagligt mod de normale 4900 kalorier, når det er off-season. De manglende 2000 kalorier svarer i store træk til det, en normal person spiser på en slankekur, og diæten nedsætter hans evne til at restituere efter træning drastisk. Det er hårdt, men nødvendigt, når musklerne skal stå helt skarpt på scenen.

”Det handler ikke længere om at opbygge muskelmasse. Det handler om at bevare så meget som muligt, mens jeg taber så meget fedt som muligt,”

Det er en mental omstilling i forhold til Lars Pedersens normale træningsfilosofi. Her forsøger han hele tiden at bygge ovenpå.

”For mig er det vigtigt, at der hele tiden er progression. Hvis jeg i en øvelse tager 100 kilo 10 gange, forsøger jeg altid at gøre det bedre næste gang. Jeg behøver ikke at tage flere kilo. Jeg kan også holde en bedre spænding i øvelsen, have kortere pause mellem gentagelserne eller noget helt tredje. Det afgørende er progression, progression, progression,” siger han.

”Lige nu er opgaven en anden. Jeg skal forsøge at bygge noget, der er så smukt som muligt, med de byggesten, jeg nu engang har. Men jeg har faktisk ikke svært ved at bevare motivationen.”

“We can fight our way back into the light!”

styrketræning

Succes er den ultimative motivationsfaktor for Lars Pedersen. Om det er de klienter, han er personlig træner for, eller ham selv, der oplever fremskridt, betyder ikke så meget. Begge dele giver ham et kæmpe kick og er med til at holde ham kørende. Det kan også være personlig succes blandt hans nærmeste.

”Jeg forsøger at omgive mig med mennesker, der er vindere. Det kan være på enhver tænkelig måde. Hvis min bror har et mål om at være den bedste far, han overhovedet kan være, kan det også være helt vildt motiverende for mig,” forklarer Lars.

Og når det alligevel bliver svært at finde den sidste energi til en tidlig morgentræning om mandagen, har han sine små tricks. For eksempel ser man næsten aldrig Lars Pedersen i træningscenteret uden sine store hørebøffer. På dem hører han blandt andet motivationstaleren Eric Thomas eller andre inspirerende personligheder. Lars Pedersen afspiller et eksempel på sin mobiltelefon, og over dramatiske strygere kan høres Al Pacinos stemme råbe følgende citat fra filmen Any Given Sunday om et amerikansk fodboldhold fra 1999:

”We can stay here and get the shit kicked out of us, or we can fight our way back into the light!”

Det lyder måske macho, men for Lars Pedersen er det vigtigt, at hans træning kan fungere som en inspiration for andre frem for at virke intimiderende. Det er derfor, han stiller op i kategorien Men’s Physique, hvor det i højere grad handler om at skabe den perfekte strandløvekrop end den størst mulige krop.

På Facebook har Lars Pedersen mange træningsvideoer, men en af de mest populære er lidt atypisk: Lars Pedersen er i træningscenteret og bruger sin kæreste som vægtstang. De griner begge.

”Prøv at se. Den her video har fået ti gange så mange likes som mine normale videoer. Det er fordi, jeg viser mennesket bag kroppen. Jeg kan altid lægge et billede op, hvor jeg står helt skrællet ned til en konkurrence og skriver et eller andet filosofisk og motiverende. Det skal nok få likes, men den største tilfredsstillelse er, hvis folk kan relatere til det, jeg laver.

“Mig mod verden”

I weekenden hjælper grin og motivationstaler ikke. Der skal Lars Pedersen igen bedømmes, og der er det kun hans krop, og det arbejde han har lagt i den, der kan gøre en forskel. Det er ikke noget, enhver kan klare, medgiver han:

”Bodybuilding er ultimativt den hårdeste sport, jeg nogensinde har gået til. Jeg har aldrig fri, skal altid holde styr på min kost, og jeg skal sørge for at optimere min hverdag, så alle dele hænger sammen med min sport. Tidligere spillede jeg håndbold på eliteplan, og der handlede det om hele holdet,” siger han og fortsætter.

”Men jeg er også verdens dårligste taber, og det var dødfrustrerende, at jeg ikke kunne få større indflydelse på, hvordan de andre spillede. Nu er min præstation udelukkende et produkt af mine handlinger. Så må det briste eller bære.”

Følg MyProtein DK på Instagram, hvor Lars Pedersens optræden til IFBB Diamond Cup i Liverpool vil blive live streamet fra d. 14. til 17. oktober 2016:

Hvis du vil vide mere om Lars Pedersen, kan du følge ham på: 

https://www.instagram.com/larspfitness/

https://www.facebook.com/Larspfitness/




Myprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her