Ernæring

Top 8 fitnessmyter afsløret | Er 3 træninger om ugen nok til at forblive fit

Synes du det er svært at holde sig up-to-date med, hvad der er godt og dårligt for din sundhed? Føler du tit, at du endelig træner på den rigtige måde, for så at finde en artikel der siger, at det er helt forkert, det du gør? Og er dine yndlings råvarer, du troede var så sunde, pludselig dårlige for dit helbred?

Det er nu tid til at knuse lidt fitnessmyter og få dig på rette spor.

Afsløring af fitnessmyter

Der findes mange fordele ved at leve i den moderne tid, hvor al information kan findes på nettet. Fx at det på få sekunder er muligt at Google om Zac Efron er single (svar: Ja, bare rolig du har stadig en chance). En af ulemperne er dog at med så mange modstridende holdninger og tilgange, kan det være en jungle at finde rundt i.

Har Google svar på alt?

For at hjælpe dig med at af- eller bekræfte nogle af de typiske fitnessmyter, så har jeg samlet otte af internettets mest debatterede fitnessmyter, som nu kan hjælpe dig på vej til en bedre og mere velfungerende træning – og uden at have kigget i din søgehistorik (det har jeg nok ikke lyst til), ved jeg, at du har søgt på mindst én af tingene nedenfor.

Fitnessmyter – Fakta eller fiktion

Prøv at læse nedenstående fitnessmyter igennem. Hvor mange tror du er fakta, og hvor mange tror du er fiktion?

1. Man bør undgå kulhydrater hvis man vil tabe sig. De er fedende.

2. Du bliver stor og muskuløs, hvis du træner med vægte.

3. Jo mere protein du spiser, jo større muskler bygger du.

4. Den bedste måde at blive ’fit’ på, er ved at tage i fitness hver dag.

5. Du kan selv styre hvor på kroppen, du forbrænder fedt.

6. Du skal spise mindre for at tabe dig.

7. Der findes forskellige fedtforbrændingszoner, og du kan kun forbrænde fedt i en bestemt zone.

8. Cardio er den eneste måde at ’tone’ kroppen på.

Hvor mange af ovenstående fitnessmyter kunne du nikke ja til? Lad os tale lidt om dem…

Myte 1
Man bør undgå kulhydrater hvis man vil tabe sig.
De er fedende

Kulhydrater fitnessmyter

Hvorfor kulhydrater (og gluten) har modtaget så meget had de sidste par årtier, er mig stadig en gåde. Kulhydrater er kroppens primære energikilde (det er benzinen til din motor). De er derfor særligt vigtige for aktive mennesker, og bør ikke skæres helt væk. Erfaring viser, at hvis du har en energifordeling på 50-0% kulhydrater i din kost, så vil du have mere energi til dine træninger og mere energi til mere daglig bevægelse. Derved vil du forbrænde mere overordnet set.

Kulhydrater er altså ikke farlige, men må selvfølgelig gerne begrænses (da dit overordnede kalorieindtag skal begrænses, hvis du vil tabe dig). Fjerner du dem helt, vil du føle dig træt, energiforladt, gnaven og konstant sulten … Det er faktisk lidt sådan, det er for kvinder, når det er ’den tid på måneden’.

Myte 2
Du bliver stor og muskuløs, hvis du træner med vægte

Trænings fitnessmyter

Her er svaret lidt løst. Ja, vægte vil med tiden bygge dine muskler mere og mere, så du kan komme til at se stor og muskuløs ud. Men hvis du render rundt med frygten om at ligne Michelin-manden så snart du lægger hånden på en vægt, så tager du fejl!
Det tager meget lang tid at bygge muskler – særligt for kvinder. Det er altså ikke noget der sker fra dag til dag.

Mange af de realistisk muskuløse folk, du ser på Instagram, har trænet i mange år og lagt meget tid og arbejde i at bygge deres krop på en speciel måde. Desuden når din krop en naturlig grænse, hvor den fysisk ikke vil kunne bygge større muskler – de er ikke ligesom en ballon, du kan blive ved med at puste luft i, til den springer.

Og… mange af de urealistisk muskuløse folk du ser på Instagram… Ja, de kan faktisk være urealistiske. De kan have indtaget steroider og hormoner, der lader deres muskler vokse mere end hvad kroppens naturlige grænse tillader.

Myte 3
Jo mere protein du spiser, jo større muskler bygger du

Protein

Igen er spørgsmålet lidt vildledende her.
Kommer du fra en kost hvor du ikke har indtaget nogen som helst form for protein, vil du klart se en forskel hvis du begynder at inkorporere det. Det er trods alt proteiner, der nedbryder sig til aminosyrer, som der bl.a. stimulerer til proteinsyntese (muskelopbygning).

Protein er dog betydeligt overvurderet i fitnessbranchen, og mange overspiser af det. Din krop kan kun optage en hvis mængde protein ad gangen. Det betyder altså, at alt indtag efter dette er unødvendigt. I stedet for kun at fokusere på protein så fokuser på det overordnede kalorieindtag, kvaliteten af maden og progression i din træning.

Myte 4
Den bedste måde at blive ’fit’ på, er ved at tage i fitness hver 

Skal man træne hver dag

Det er ikke kun den tid du bruger på at træne, der gavner din fysik og sundhed – det er også tiden mellem træningerne.

Er det bedre at tage i fitness 6 dage om ugen frem for 3? Ikke altid. Det kommer an på, hvordan du strukturerer træningen. For optimal muskelopbygning anbefales det at ramme en muskelgruppe to (max tre) gange om ugen.

Vidste du, at det faktisk ikke er under træningen, du bygger muskler? Det er efter. Under træningen ødelægger du muskelfibrene, og musklerne skal bruge 1-2 dage på at bygge sig op igen (denne gang stærkere/større, så de kan klare den vægt du udsatte dem for). Det er derfor, du er øm i kroppen.

Husk dog på der er forskel på ’træning’ og ’motion’. Jeg anbefaler motion hver dag, men ikke træning hver dag.

Myte 5
Du kan selv styre hvor på kroppen, du forbrænder fedt

Vægttab

På trods af hvad mange fitnessblogs fortæller dig, så er der ingen måde du kan bestemme hvor på kroppen, du forbrænder fedt. Endeløse maveøvelser vil ikke kun forbrænde fedtet på maven, men derimod bygge musklerne der er under. Netop derfor er cardio en vigtig del af træningen (og dit madindtag) for, at du kan få de synlige muskler, du leder efter. Du kan nemlig ikke selv styre, hvor der skal forbrændes mest, men du kan styre hvilke muskelgrupper, du træner mest af.

Med det sagt vil du med styrketræning stimulere kroppen til at forbrænde fedt (musklerne kræver energi for at bygge sig op), hvilket vil have et positivt resultat overordnet.

Myte 6
Du skal spise mindre, for at tabe dig

kostplan

For at tabe dig skal du ligge i kalorieunderskud. Om kalorieunderskuddet er skabt ved at spise mindre (indtage færre kalorier end du forbrænder), eller ved at være mere aktiv (forbrænde flere kalorier end du indtager), gør ingen forskel.

Det er dog aldrig en løsning at skære drastisk i kalorierne, og kan på lang sigt have den modsatte effekt. Desuden – hvis du har et stillesiddende kontorarbejde om dagen, og er sofavarmer om aftenen, så kan det være du er nødt til at leve af kedelige cæsarsalater, appelsiner og vand for at komme i underskud. Og hvem gider det? Mere bevægelse = bedre forbrænding = mere mad = gladere version af dig selv.

Myte 7
Der findes forskellige fedtforbrændingszoner, og du kan kun forbrænde fedt i en bestemt zone

Cardio og vægttab fitnessmyter

På de fleste cardiomaskiner er der grafer der viser, at ved en lavere puls ligger du i en såkaldt ’fedtforbrændingszone’. Det leder mange til at tro, at man altså ikke forbrænder fedt ved træning af højere intensitet.
Det er sandt, at kroppen prioriterer kulhydrater frem for fedt ved meget højintenst arbejde. Det er dog kun fordi, det hurtigt kan omdannes til energi. Men du vil i længere tid efter din træning forbrænde mere, end hvis du lavede træning af lavere intensitet.

Mere intens træning forbrænder altså mere på længere sigt, men kan være anstrengende for din krop eller performance, hvis det er det eneste, du laver. Derfor anbefaler jeg altid at mixe HIIT (høj intensitets intervaltræning) og LISS (lav intensitets træning) med styrketræning og en god kost.

Myte 8
Cardio er den eneste måde at ’tone’ kroppen på

Bodytoning

Hvis du peger i retning af et fitnesscenter, og siger til folk, at de skal tabe sig, er deres første indskydelse at hoppe på løbebåndet eller stairmasteren. Som en opfølgning på forrige punkt, så er cardio langt fra den eneste måde at tone kroppen på.

Ja, det kan være en hurtig og nem metode, hvis du bare vil svede det ud. Den mest effektive metode er dog ved intensiv styrketræning.
Det skyldes både, at det former din krop og bygger dine muskler (jo større muskler du har, jo højere forbrænding har du), men også at der opstår ’efterforbrænding’, hvor dit stofskifte arbejder på højtryk flere timer efter din træning.

Det er ikke for at sige, at løb ikke er en fantastisk form for motion, især fordi du kan lave den når som helst, hvor som helst. Prøv dog at kombinere det med andre former for træning.

Det eneste vi altså 100% kan slå fast, ud fra denne artikel er, at der ikke kun er én metode der virker for alle. Det vigtigste er at være så velinformeret som muligt – både gennem relevante studier og fitnessprofessionelle samtidig med at du lytter til, hvad der fungerer bedst for din krop.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Sarah Louise

Sarah Louise

Forfatter og ekspert

Sarah Louise er vores skribent og EHFA Certificeret personlig træner og EHFA Certificeret fitness instruktør v/Fitness Institute, som begge er internationalt anerkendt. Derudover er Sarah Louise podcast vært på Vegateket, der handler om alt vegansk, fitness og en sund livsstil. Hendes erfaring som personlig træner spænder vidt fra at hjælpe kvinder i kampen om en stærkere og sundere krop og gøre det til en livsstil fremfor en sur pligt og kamp. Sarah Louise fokuserer på hver enkelt af sine klienter og finder frem til det rette forløb med en god blanding af funktionel træning, højintensitets træning og styrketræning. Læs mere om Sarah Louise og hendes træningsforløb her: https://www.sarahlouisetraening.dk Sarah Louise er veganer og lever plantebaseret, og hun tror på andet en blot en kost bestående af kylling, broccoli og ris.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her