Livsstil

Mental sundhed | Gode råd og øvelser til et stærkt sind

Image Designed by Freepik

Der er fokus på mental sundhed i netop denne uge fra d.14.-20. maj, som Mental Health Foundation står for.

Fra en tidlig alder har vi lært at gå og tale. Vi har lært vigtigheden i at passe godt på vores krop. Spise grøntsagerne op. Men hvorfor er vi generelt ikke så gode til at tage vare på vores til tider skrøbelige sind?

Et resultat af dette er, at et utal af mennesker kun tager vare på mental sundhed, når alarmklokkerne allerede har ringet. Og gerne op til flere gange! Heldigvis er der nogle strategier, hvis de bliver gjort regelmæssigt, som kan hjælpe med at holde depression, stress og angst for døren.

Der er en masse måder hvorpå vi kan støtte og styrke mental sundhed i dagligdagen. Vi giver her 9 omsorgsfulde bud på at holde tanker og følelser i balance.

#1 Skriv dagbog

Dagbog for mental sundhed

Ligesom vi opbevarer smertestillende og hovedpinepiller i skabet for støtte til de dage, hvor kroppen har ondt, så er det en god øvelse at føre dagbog. Sort på hvidt får du skrevet gode støttende ting ned, som du altid kan finde frem til de triste dage. Skriv små positive ting ned som du har oplevet i løbet af dagen. Store som små oplevelser. Når du føler spænding og måske en hovedpine på vej, så kig i din dagbog og find din støtte frem.

#2 Prioriter og værdsæt din søvn

Søvn for mental sundhed

Hvem elsker ikke en god morfar? Vores kroppe fungerer ligesom biler. Når du slukker for motoren, vil den køle ned og forberede sig til næste køretur med fornyet energi. Søvn er obligatorisk for at restituere, genopbygge og lade op til den efterfølgende dag. Når du er stresset kan det lede til manglende og dårlig søvn, hvilket kan føre til dårlige spisevaner (oftest junk food), humørsvingninger og uhensigtsmæssig adfærd. Så sørg for at få din søvn, så du er veludhvilet og frisk.

#3 Træn

Om det er en gåtur i skoven, en fodboldkamp eller HIIT træning i fitness, så er dét at få pulsen op en god måde at distrahere sindet og få tankerne i balance til et mere fredfyldt sted. Hvis du ikke er tilhænger af at træne alene, så hop med på en spinningstime, en boksetime, cirkeltræning eller en anden holdsport. Hvis du har en hund, så gå en tur med den. Både du og din hund vil elske det.

#4 Drik vand

Vand for mental sundhed

Vidste du, at hjernen består af ca. 75% vand? Hvis denne procentdel reduceres, så daler vores kognitive funktion. Dehydrering påvirker lynhurtigt måden vi tænker, føler og opfører os på. Nogle gange mistolker vi sult med tørst, så før du kaster dig over en pose chips for den hurtige sult, så tag et glas koldt vand. Sodavand og andre læskedrikke tæller ikke!

#5 Du er hvad du spiser

sundhed

Føler du dig stresset? Tag noget at spise, og med det mener vi noget sundt, rent og næringsrigt. At have en chokoladebar i din skuffe på arbejdet hjælper ikke særlig meget. Faktisk vil det bare få dit blodsukker til at køre hurtigt ned igen. En mental rutsjebanetur. En vitaminrig kost kan hjælpe med at reducere stress. Du behøver ikke at poppe dig med diverse vitaminpiller – øg blot dit indtag af frugt og grøntsager.

#6 Vær social

Venner

Bare rolig, vi forventer bestemt ikke, at du skal gå i byen 5 gange om ugen, så du måske ender med at blive overstimuleret. Det er desværre alt for nemt i disse dage at isolere sig, da mange ting foregår online. Prøv at brug 1 time om dagen med en anden person og mærk hvordan det kan booste dit humør. Mød hinanden til en kop kaffe eller gå en tur ude i den friske luft.

#7 Detox dine tanker

Detox

Vi forventer selvfølgelig ikke, at du skal springe på det første fly til Bali (selvom det ville være dejligt), drikke grøn te de næste 7 dage eller gå i kirke hver evig søndag. Men at fastholde negative tanker kan trigge en følelse af håbløshed, og så kører det i en ond spiral. Tag tid til at give slip, tænk positive tanker omkring dig selv og andre og tag tankerne hen til et fredfyldt sted. Genopfrisk dit sind.

#8 Vær sød (eller forsøg på det…)

Stærkt sind

Dette er måske den sværeste strategi, selvom det kan lyde simpelt. I takt med at vi kører på autopilot i hverdagens rutiner, så er det at være sød og venlig en nedprioriteret ting. Trafik, langsom service på en restaurant, lyden af mennesker der smasker i toget…. you name it! Det kan være irriterende, men forsøg at hold det negative væk og vælg at være den med overskud. Hvis du fokuserer på det positive i livet, så bringer det automatisk også mere glæde til dig. Glem ikke at være taknemmelig. Bag enhver sky er en blå himmel.

#9 Slap af

Musik slap af

Det er tid til at håndtere det gode, det dårlige og det ubehagelige. Hvis du finder dig selv i en tilstand af stress og angst, så skab nogle behagelige omgivelser omkring dig. Tag et dejligt varmt bad, tænd lys i lejligheden, spil noget rart musik og træk vejret.Myprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her