Vores Ambassadører

Skotlands første World’s Strongest Man | Tom Stoltmans vej til G.O.A.T.

20. juni 2021. Den dato Skotland fejrede sin første World’s Strongest Man titel. Den dato, hvor Tom Stoltman skrev historie. Den dato, hvor han bekræftede sin plads på Road to G.O.A.T.

Så det er en no-brainer, at vi ramte World’s Strongest Man til en snak om hans rejse. Et trofæløft er et fantastisk billede, men det fortæller ikke hele historien. Følg med, når vi diskuterer hans træning, ernæring, broderkærlighed, cheat meals, der ikke rigtig er cheat meals, og hvordan autisme har spillet sin rolle på rejsen indtil videre.

“Luke kender mig ud og ind”

Tom voksede op i den lille by Invergordon i Skotland. Invergordon har et indbyggertal på omkring 3.900 mennesker, hvilket betød, at det var svært at finde forskellige fitnesscentre eller sportsklubber at melde sig ind i. Efter at have spillet fodbold i et par år i skolen blev Tom taget under sin bror Lukes vinger og begyndte at løfte vægte i deres lokale fitnesscenter. Fra den dag var Stoltman-brødrene ved hinandens side gennem alting, mens de begyndte at skabe sig et navn for sig selv.

“Luke har været en enorm rolle for mig. Fra dag ét var han den første person, jeg var i fitnesscenteret med, og han har været ved min side lige siden. Han har haft en massiv indflydelse og er en massiv årsag til, at jeg nok er den, jeg er i dag.”

At have Luke, der er syv år ældre end sin bror, på sit hold gav Tom en fordel. Luke havde løftet i årevis og kombinerede sin avancerede viden om sporten med en uovertruffen forståelse for sin søskende med stor effekt.

“Luke kender mig ud og ind, så det er ikke som med en personlig træner, hvor de skal stille dig alle de spørgsmål, han vidste bare alt om mig.”

“Jeg kan altid sikre mig, at alting er 100 %”

Fans af Strongman-mesteren vil vide, at han blev født med autisme – en udviklingsforstyrrelse, der påvirker social interaktion og kommunikation, og som ofte er kendetegnet ved gentagne tanke- og adfærdsmønstre.

Tom åbner jævnligt op for sine erfaringer med autisme og har beskrevet det på sin Instagram som “en superkraft”. Da vi spurgte ham, hvad han mente med dette, forklarede han, hvordan det både hjælper og hæmmer.

“Strongman er en rutinebaseret ting, og det er det samme med autisme. Så med Strongman vågner du op, du spiser på samme tid, du træner på samme tid, du træner på samme tid, du restituerer – det er alt sammen den samme ting. Så jeg kan altid sørge for, at alt er 100 %, fordi det er nemt for mig at følge.”

Selvfølgelig er der dage, hvor hans autisme udgør en stor udfordring.

“Hvis noget ændrer sig, uden at jeg har et par dages varsel, eller hvis jeg har misset et måltid, eller hvis jeg var på en lang rejse og ikke fik så meget mad eller ikke forberedte mig godt nok eller med interviews og den slags, så er det der, hvor autismen er værst, fordi jeg bliver stresset og tænker for meget over tingene, og det kan være rigtig slemt på nogle punkter.” 

Tom har lært at håndtere sin autisme med hjælp fra folk som sin kone Sinead og sin søster, der selv arbejder med mennesker med autisme.

“Det er klart, at det ikke bare forsvinder, jeg har bare lært at håndtere det. Men der er stadig dage, hvor det kan gå ud over mig og gøre mig virkelig stresset og bekymret, når det egentlig ikke burde være nødvendigt.”

Toms mor plejede at være en af de eneste mennesker, han betroede sig til, når han havde det svært. Men efter hendes død er hans kone Sinead, som han har været sammen med, siden han var bare 18 år, altid der til at sige de rigtige ting, når Tom har brug for det.

“Mig og min kone Sinead er et rigtig godt team sammen, hun forstår mig, hun behøver ikke at komme op og spørge, hvad der er galt, hun ved præcis, hvad der er galt med mig. Når jeg kommer op til konkurrencer, ved hun præcis, hvornår hun skal lave mine måltider. Så det er virkelig nemt at have sådan en person. Hun har været i mit liv i 10 år. Hun har været der hele vejen igennem, har været med til alle konkurrencer og kender mig ud og ind. Så når man kender sådan en person, er det meget nemmere.”

Tom Stoltman

“Cheat meals er bare en del af vores kost”

Hvis du kom ind i denne artikel og troede, at du ville høre om, hvordan Tom spiser kilo efter kilo af kylling og ris hver dag, så tog du grueligt fejl. Cheat meals  er nøglen til Strongman-succes. Og Tom mener, at ernæring generelt er den hellige gral, når det kommer til Strongman-træning.

“Ernæring er en kæmpe ting. Du kan tage to dage i træningscenteret, men så længe du spiser rigtigt, vinder du enhver konkurrence, du deltager i. Det var det, der var rigtig godt for mig i World’s. Jeg gik ikke glip af et eneste måltid – jeg holdt mig 100 % til min kost, og det kan ses på resultaterne.”

Hvad var så præcis Toms Strongman-diæt?

“Når du er 8-10 uger fra en konkurrence, er du på 7-8000 kalorier, hvilket lyder meget, men for Strongmen er det ikke. Det er en masse æg, rødt kød, ris, frugt og grønt. Jeg rører ikke pasta eller noget lignende – kun ved cheat meals.”

Når han så nærmer sig en konkurrence, bliver maden mere og mere og mere og mere.

“Når du kommer tættere på konkurrencen, kommer cheat meals til – så jeg spiser måske et før et træningspas plus et ekstra i weekenden, men jeg har også altid 70-80 % god mad i mig.”

Tom siger, at hans “værste diæt” var op til World’s Strongest Man i år.

“Det handler bare om at få brændstof i kroppen, og på dette tidspunkt var jeg på måske 11-12000 kalorier, og det var bare brændstof – burgere, chips, lasagne, pasta – virkelig kulhydratrige, hele fødevarer, der bare ville holde energien oppe, og det gjorde jeg i 8-9 dage.”

Derefter beskriver han sin kost, mens han nærmede sig konkurrencen.

“Da vi nærmede os World’s, var morgenmaden normal, mellemmåltidet var normalt, frokosten var kylling og hvad som helst andet, og så var måltidet før træningen det vigtigste, det var det ekstra måltid, som var burger og chips, og hvis du ikke spiser det, får du ikke det brændstof.

“Hvis du spiser det måltid, vil dit træningspas være 60 % mere effektivt, end hvis du stadig var på din diæt fra for en måned eller to siden. Vi har ikke rigtig ‘cheat meals’ – disse cheat meals er bare en del af vores kost.”

Tom Stoltman

“Diæten går op, træningen går ned”

Du antager måske i første omgang, at træningen skal være dag ud og dag ind, især når konkurrencen nærmer sig. I virkeligheden er det det modsatte tilfældet.

“Træningen vender på en måde, så diæten går op, træningen går ned. Du skal være så udhvilet og tanket op som muligt. Så hvis din konkurrence er om otte dage, og du løfter hele vejen op til to dage før, så vil din krop ikke være helt restitueret.”

Tom fortæller os om sin forberedelse til World’s Strongest Man og siger…

“Til WSM for eksempel lavede jeg 12-ugers forberedelse, så de første 4 uger var som volumen, at få mig i form og kondition, at være i stand til at flytte vægten. De næste fire uger var så styrke, så vi fjernede gentagelserne, vi fjernede konditionstingene og fokuserede kun på styrke.

Derefter havde vi en de-load, hvor vi lavede virkelig let vægt for at få kroppen restitueret. De sidste fire uger var så bare: de første to uger var en blanding af konditionstræning og styrke, og de sidste to uger var der måske to dage om ugen i træningscentret for virkelig at få alting restitueret.”

Selv om Tom er verdens stærkeste mand, handler det ikke om ego-løftning. Alt handler om korrekt form og korrekt hvile.

“Det er så vigtigt at træne og gøre træningen rigtigt. Aflastning på det rigtige tidspunkt, at vide, hvornår man skal holde igen på det rigtige tidspunkt, ikke at presse på bare for ens ego.” 

“Jeg vil gerne være mester back-to-back”

Tom har nu alle sine store konkurrencer for i år overstået, og hans store fokus for 2022 er at bevare titlen som World’s Strongest Man.

“Jeg vil gerne være mester igen, og jeg vil bare gerne være konsekvent med mine konkurrencer næste år, ligesom dette år har været hårdt omkring World’s og alle medierne og rejserne, jeg kunne bare ikke komme tilbage i en ordentlig rutine og med covid også. Så forhåbentlig får jeg dette år overstået, får et par gode resultater og så næste år virkelig knald på træningen igen, får ordnet VM og så får jeg konsekvente podieplaceringer ved alle de konkurrencer, jeg deltager i.”

Han får det til at lyde let… Og hvis 2021 var Tom Stoltman uden ordentlig rutine, kan vi ikke vente med at se, hvad han gør med en sådan.

Kort fortalt

Tom er en inspiration for alle med skjulte handicaps, og hans vej til World’s Strongest Man viser kraften i dedikation og passion. Vi venter spændt på World’s Strongest Man 2022 for at se, hvad Tom kan gøre, og vi vil bakke ham op for at opnå G.O.A.T.-status igen.Monica Green

Monica Green

Forfatter og ekspert

Oprindeligt fra det sydlige London dimitterede Monica fra University of Leeds med en grad i filosofi. Efter at have opdaget en kærlighed til at træne, mens hun studerede, blev Monica tiltrukket af vægttræning, som hjalp hende enormt meget gennem stressende tider som studerende. Fra at skrive for en populært studenterside udviklede Monica sine færdigheder som forfatter og skrev regelmæssigt populære bidder. Hun er begejstret for at kunne kombinere sin kærlighed til skrivning med sin passion for træning. I sin fritid elsker Monica at lave mad, prøve nye restauranter med venner og udforske nye vandrestier.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her