Ernæring

Halloween er lig med græskar | Få glæde af græskars sunde fordele

Trick & treat og græskartid

Der ikke lang tid til, at børnene banker på døren og beder om slik, kage, kiks eller penge. Den 31. oktober fejrer vi nemlig Halloween. En uhyggelig højtid som især børnene elsker. De får lov at klæde sig ud, og ovenikøbet får de gratis slik fra hele nabolaget.
Der er her flere af os voksne, som går ud og høster i pose og i sæk. Vi køber blandt andet slik, halloweenpynt, græskar, kostumer og hvad man nu ellers kan finde på. Det er en typisk børnehøjtid, da det primært handler om det. Men vi voksne investerer altså både tid og penge i denne fornøjelse.

Op til halloween skal der pyntes græskar, spises græskar og hvad man nu ellers kan finde på med disse velsmagende, uhyggelige og orange tingester. Græskar kan bruges til ufattelig meget, og i oktober måned mærker supermarkederne til de stigende køb af græskar.
Særligt finder du græskaret i den danske køkkenhave. De er nemlig nemme at dyrke og perfekte til masser opskrifter. Dog kræver de en hel del plads, så man bør lige overveje, om de er værd at plante. De kan blandt andet bruges til salater, spises rå, let dampet eller stegt. Det smarte ved græskaret er, at de det kan vokse de fleste steder.

Græskar er mere end blot til pynt

Græskar

Mange mennesker tænker på græskar som lidt mere end bare en halloweendekoration. Dette giver ganske god mening, da græskar er spækket med vitaminer og mineraler. Græskaret er derfor en perfekt fødevare, når det handler om at få børnene til at spise noget sundt og noget “sjovt” på samme tid, men naturligvis også til resten af familien.

Græskaret har altså en række sundhedsmæssige egenskaber – herunder blandt andet:

 • God beta-caroten kilde
 • God kilde til fibre
 • Kan hjælpe med at forebygge fedme

Græskaret er et kæmpestort bær. Både formen og farven kan variere, og kan fås i mange mulige varianter. Det vi typisk kender er det store, runde og orange græskar. Frugtkødet i et græskar er grovere og mindre saftigt end de fleste andre frugter og grøntsager. Græskaret er jo i slægt med agurken, men kan alligevel slet ikke sammenlignes med denne.[1]

Beta-caroten

Dette siger dig måske ingenting, men hvis du siger ordet “caroten” højt, hvad tænker du så på? Det første der kommer op i hovedet på mig, er det engelske ord “carrot” som jo er en gulerod. Beta-caroten er en stærk antioxidant, som blandt andet giver det orange farve i frugt og grøntsager. Vores krop omdanner beta-carotenen til vitamin A, hvilket er et af de vitaminer, som vi særligt har behov for. Fødevarer rige på denne antioxidant er med til at beskytte mod astma, men forebygger ligeledes hjertekarsygdomme.

Fibre i græskar

fibre eller kostfibre er en del af de kulhydrater, som vi indtager, der ikke bliver nedbrudt i tyndtarmen og mere eller mindre passerer tyktarmen helt intakt. Et vis fiberindhold i kosten er nødvendigt for at opretholde en normal tarmfunktion. Når man spiser fødevarer med et højt fiberindhold, så vil man opleve at føle sig langt mere mæt end fødevarer med mindre indhold af fibre.
Græskaret er altså genialt, når man skal have nogle ekstra fibre ind i kosten. Som sagt kan græskaret spises på rigtig mange måder, så der er simpelthen ingen undskyldninger for ikke at få dine fibre.[2]

Forebygger fedme

Blandt andet er fibrene med til at forebygge fedme. Fibrene i græskaret påvirker din mæthed, så du ikke ender med at overspise i løbet af dagen. Græskaret er altså ideelt, uanset om du ønsker at smide nogle kilo på sidebenene eller blot holde din nuværende vægt. Græskaret er sødligt, hvilket er perfekt, når du gerne vil holde dig fra andre søde sager. Du kan dermed få dækket sukkertrangen med denne skønne skabning.[3]

Typer af græskar

Græskar

Du kender de store, runde og orange græskar fra halloween, men i oktober måned sælger supermarkederne altså flere forskellige former for græskar.

 • Halloween græskaret kan godt spises, men smager selvfølgelig ikke helt på samme måde, som de sorter der er plantet til at spise.
 • Hokkaido er det mindre orange græskar med en lille “top,” som sælges i diverse supermarkeder. Særligt benyttes dette græskar til supper og purré.
 • Butternut squash er endnu et græskar, som også er super, når det gælder madretter. Butternut er god som tilbehør til blandt andet kød eller lignende. Butternut minder om de søde “sweet potatoes,” som inden for de seneste år er blevet en rigtig populær fødevare.

Der findes mange andre sorter, men dette er typisk de tre, du finder, når du er ude og handle ind i oktober måned.

Opskrifter med græskar

Græskaret er sundt og det er derfor ideelt, når der skal laves diverse retter. Der findes naturligvis et hav af retter, hvormed du kan inddrage græskaret. Herunder vil gives opskriften på den lækreste græskarsuppe, som er perfekt til vinterhalvåret.

Udover at skære græskarret ud og sætte i vinduet med lys i, så er det altså en god idé at benytte indholdet i denne orange tingest. Både kødet og kernerne er spiselige! Kernerne bruges oftest til at rise i ovnen, så man har en lækker saltet snack. Kødet kan bruges til flere forskellige retter, – herunder blandt andet suppe.

Krydret græskarsuppe

Til denne supper skal du ikke bruge det helt normale halloween-græskar, men i stedet for en hokkaido. Måske har du ikke gjort dig så meget i græskarretter før, men så er det altså på tide. En suppe som denne passer perfekt til efteråret og vinterperioden. Suppen kan nemlig fryses og nydes flere gange.

Græskar suppe

Ingredienser

 • 1 Hokkaido (med skræl)
 • 3 spsk frisk ingefær i skiver
 • 2 fede hvidløg
 • 1 stort løg
 • 1 spsk. karrykrydderi (mellemstærk)
 • Salt og cayennepeber (smages til)
 • 1 frisk chili (mellemstærk)
 • 1 kyllinge- eller grøntsagsbouillon
 • 1 dåse kokosmælk (evt. light)
 • 1 tsk. fiskesauce
 • 2 tsk. worcestershire sauce
 • Vand

Fremgangsmåde

Ingefær, hvidløg, løg og chili skæres i grove stykker. Dette kommes i en middelvarm (høj) gryde og svitses indtil ingredienserne får farve. Heri blandes nu karry, og der røres rundt i gryden i 2 minutters tid. Græskaret skæres groft ud, og kommes i gryden og svitses med. 1/2 liter hønsebouillon tilføjes og lad det koge indtil græskarkødet har fået en blød konsistens. Nu pureres alt indholdet i gryden til en fin jævn masse. Derefter kommes cirka (efter behov/smag) 1 dåse kokosmælk i, under omrøring. Lad det nu simre i 3 – 4 minutter imens du rører i gryden. Tilsmag med salt, peber, worcestershire sauce og fiskesauce.

Velbekomme!

Det kan toppes med ristede græskarkerner, creme fraiche eller begge dele.
Retten kan desuden fryses og genopvarmes.

Jeg håber denne lille guide til Halloween, har givet dig endnu mere viden samt ideer!

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


[1] https://www.raavareguiden.dk/groentsager/graeskar.html

[2] http://denstoredanske.dk/Krop,_psyke_og_sundhed/Sundhedsvidenskab/Ernæring/fibre

[3] https://www.medicalnewstoday.com/articles/279610.phpVanessa Gantzel

Vanessa Gantzel

Forfatter og ekspert

Vanessa Gantzel er vores skribent og uddannet fitness instruktør v/ Fitness World, hvor hun igennem sin holdundervisning motiverer og får sveden frem på panden hos medlemmerne. Hun har tidligere erfaring med at skrive fra andre medier. Alt indenfor sundhed, livsstil og træning. Dette er ligeledes områder, som Vanessa går op i, da en sund krop og sund indstilling til livet er alfa omega. Vanessa drømmer om at blive personlig træner og massør.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her