Livsstil

Er Blue Monday følelsen bare en myte?

Ønsker du vintermånederne væk til fordel for varmere og gladere dage? Så er du ikke den eneste. Denne mandag er angiveligt den mest deprimerende dag i året. Du skal dog ikke lade dig nedslå af det kedelige vejr og de mørke dage, for vi har lavet lidt research, og det viser sig, at Blue Monday faktisk kan være en myte.

Men hvis du skulle føle dig lidt nedtrykt denne mandag, har vi fundet et par måder at få et smil frem på læben på…

Blue Monday

Hvordan er Blue Monday opstået?

I begyndelsen af 2000’erne fandt Cliff Arnall, en britisk psykolog, frem til en matematisk ligning, der erklærede, at den tredje mandag i måneden var den mest deprimerende dag i året, og derfor blev den døbt “Blue Monday”.

Arnall inddrog følgende faktorer i sine beregninger:

  • Koldt og vådt vintervejr
  • Korte og mørke dage
  • Julen og festsæsonen er forbi
  • Mangel på penge efter jul
  • At vende tilbage til arbejdet efter en lang ferie

Men Blue Monday er måske ikke så videnskabelig, som vi engang blev forledt til at tro. Udtrykket “Blue Monday” blev faktisk brugt til at øge salget for et rejseselskab. Så du føler dig måske lidt trist, mens du venter på din lønseddel, og ja, vejret er ikke det bedste lige nu, men det er ikke videnskabeligt uundgåeligt, at du vil føle dig trist denne mandag…

Faktisk sagde Stephen Buckley, informationschef for velgørenhedsorganisationen MIND, i 2016, at Blue Monday risikerer at banalisere mentale sundhedsproblemer som depression, og sagde:

“Der er ingen troværdige beviser for, at en bestemt dag kan øge risikoen for, at folk føler sig deprimerede. Der er naturligvis visse ting, der kan få folk til at føle sig nedtrykte på denne tid af året, såsom økonomiske belastninger efter jul, brudte nytårsforsætter, dårligt vejr og kort dagslys. Men depression er ikke kun en begivenhed, der opstår på én dag “4

Men hvis du føler dig lidt trist, kan du her se nogle måder at forbedre dit humør på.

kaffe-energi

Tag dig selv et solrigt sted hen

Desværre er der ingen sidste øjebliks flugt til vintersol i januar, men du kan stadig forbedre dit humør med noget tid udenfor. Hvis arbejdet er for travlt, eller du sidder fast indendørs lige nu, er det på tide at investere i en UV-lampe. Du skal blot skifte din UV-lampe ud for at få den glødende sommerfornemmelse i gang. Lysterapi har faktisk vist sig at være effektiv til behandling af sæsonbestemt affektiv lidelse (SAD), så hvorfor ikke bruge dit arbejdes gratis elektricitet til at drive din vej til solskin og regnbuer – du kan takke os senere.1

At tage dig selv et solrigt sted hen kan også opnås med en god gammel meditations session. Sæt dig et behageligt sted, fokuser på din vejrtrækning, og forestil dig varme sommerdage på stranden og iskolde pina coladas.

Glem arbejdet, se GIF’er

Pindsvin i bad, frøer, der bliver kildet, og hunde, der er, ja… hunde. Der er intet, der får dig til at smile som en god GIF eller et godt meme. Det er de enkle ting i livet, der gør en person glad. Når man tager sig tid til at grine og smile, frigives neuropeptider, der hjælper med at bekæmpe stress, samt velværehormoner som dopamin, serotonin og endorfiner.2-3 Så drop den rapport, du har udsat siden før jul, og læs nogle virkelig sjove kattevideoer.

Blue Monday

Kom ud af dynen

Der er ikke noget så forfærdeligt som at rive sig selv væk fra den varme, hyggelige komfort i sengen, men at ligge der hele dagen og tænke på, hvor forfærdelig januar virkelig er, får dig sandsynligvis ikke til at føle dig bedre tilpas. Lad os i stedet prøve at gøre små ting, der får os til at føle os bedre tilpas. Uanset om det er en kardemomme snurrer til at starte dagen med eller en løbetur til frokost for at få endorfinerne til at strømme ind, vil du få det meget bedre ved at gøre små ting, som du nyder, end ved at blive i sengen.

Noget at se frem til

Vi ved godt, at denne januar har været ekstra trist, faktisk har hele det forgangne år føltes som Blue Monday. Det er vigtigt at huske på, at alt dette er midlertidigt – der er et lys for enden af tunnelen, og snart er vi tilbage til at kramme og drikke i barer. Så tal med dine venner og din familie om, hvordan du har det, og læg nogle indledende planer i håb om, at dette vil være overstået i løbet af de næste par måneder. Tænk på alt det sjove, vi skal have sammen, så snart vi kan!

Der er også masser af ting, du kan gøre lige nu. Så læg nogle planer – tag dine produktive bukser på og gå i gang med de projekter, du har udskudt “til efter jul”. Mal stuen pænt og lyst, mødes med venner, du har mistet længe, eller tag en klaverlektion.

Kort fortalt

Nogle af disse forslag til at få dig ud af Blue Monday’s dysterhed kan måske føles lidt for letkøbte. Men at starte med de små ting som et smil og lidt sollys kan virke virkelig magisk, mens du arbejder på det større billede. Hav lidt perspektiv, vær pragmatisk og husk, at Blue Monday faktisk bare er endnu en mandag…Evangeline Howarth

Evangeline Howarth

Forfatter og ekspert

Evangeline har deltaget i konkurrencepræget sportsgrene siden en ung alder. Som en kvalificeret RYA Dinghy Instructor forstår hun vigtigheden i en god ernæring som det rette brændstof til ekstrem- og udholdenhedssport, især på grund af hendes erfaring i Team GBR Squads samt lede og coache hendes universitets første hold.

I sin fritid elsker Evangeline at løbe - især maraton. I weekenderne finder du hende i gang med vandsport eller at vandre i bakker. Hendes yndlings aftener bliver brugt på en HIIT-session eller squats i træningscentret, inden hun forkæler sig selv med smagfuld og krydret mad og masser af grøntsager - yum!

Få mere at vide om Evies erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her