Livsstil

Livsstilsændring med LCHF | Kickstart dit vægttab med Jane

Af Frederik Bo Knudsen.
Foto: Anne Kring.

LCHF-livsstilen hvor man spiser færre kulhydrater og mere fedt, er en hård omstilling for mange. Bestsellerforfatter, Jane Faerber, har lavet et forløb, hvor hun hjælper folk med at kickstarte deres nye livsstil.

lchfFoto: Anne Kring

Udbrændt og stresset over sit job i mediebranchen tog Jane Faerber for fem år siden en beslutning. Hun sagde op for at fokusere al sin energi på en blog om kost og sundhed. Den hed Madbanditten.

Jane Faerber havde lagt mærke til at ved at spise mere fedt og færre kulhydrater, tabte hun sig og fik det bedre. Endnu vidste hun ikke, at hendes kostvaner havde et navn: Low Carb High Fat eller bedre kendt som navnet LCHF. Hun ville undersøge, hvad det var, der virkede for hende. Dette har hun ikke fortrudt siden.

I dag er bloggen vokset hastigt, en bestseller er udkommet i hendes navn, og Jane Faerber har netop hjulpet sit første hold på 200 mennesker med at gennemføre hendes onlineforløb ”Kickstart LCHF”.

”LCHF er en livsstil, der kan være svær at fastholde. Mange oplever, at de bliver trætte i starten, og så springer de fra. Det skyldes, at det er en stor omstilling for kroppen at gå over til at anvende fedt som den primære energiressource,” siger Jane Faerber.

Den tilstand, hvor man hovedsageligt forbrænder sit fedt hedder ketose, og kræver noget tilvænning, siger hun.

”Det er en hurdle, jeg gerne vil hjælpe folk med at komme over. Derfor har jeg lavet et onlineforløb, hvor jeg holder dem i hånden. Jeg har haft så meget glæde ved LCHF, og den vil jeg gerne give videre.”

LCHF med omtanke

Hvis omstillingen er så hård, er den så overhovedet sund?

Når man begynder på LCHF, kan man ifølge Jane Faerber opleve bivirkninger som kvalme, svimmelhed og mindre energi. Men det gør ikke livsstilen farlig, siger hun. ”Det er helt almindeligt, at kroppen forbrænder fedt som primært brændstof i en periode. Det har sikret vores arts overlevelse i mange, mange år. Om det er anbefalelsesværdigt hele tiden at være i ketose, ved vi ikke endnu, men det er heller ikke meningen,” siger hun og fortsætter: ”For dem, der deltog i Kickstart LCHF, var det en måde at komme godt i gang med et vægttab og en ny livsstil. Mad- og sukkertrangen normaliserer sig over tid med LCHF. Det gør LCHF velegnet til et varigt vægttab,” siger hun.

Forløbet blev i Jane Faerbers øjne vellykket. Deltagerne fik adgang til en Facebook-gruppe, hvor de kunne holde hinanden til ilden og dele erfaringer og tips. Det er en af grundene til, at de allerfleste opnåede gode resultater, mener hun.

Stor mediebevågenhed

Da Janes første bog ”LCHF – spis dig mæt & glad” udkom i 2013, havde hun ikke i sin vildeste fantasi forestillet sig, at den ville blive solgt i over 100.000 eksemplarer. Hendes holdning betød nu noget for en masse mennesker.

”Pludselig var jeg en, som aviserne ringede til, når der var kommet en ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen. Jeg er jo bare en glad amatørkok, så det var meget overvældende. Med LCHF- forløbet har jeg muligheden for at lære fra mig. Helt på mine egne betingelser” siger hun.

Det ærgrer dog Jane Faerber, at der i nogle medier er kommet et forvrænget billede af LCHF. ”En avis ringede og interviewede mig til en artikel om LCHF. Noget af det absolut vigtigste for mig er, at man spiser masser af grøntsager. Så da overskriften lød noget i retning af ’Slank med flæsk og fløde’, blev jeg knap så tilfreds,” siger hun.
”I dag oplever jeg dog, at de fleste mennesker har et mere nuanceret forhold til LCHF, og ser det som det, det er: En mulighed for at få et sundere liv med nogle enkle principper.”

Myter forbundet med LCHF

I forbindelse med LCHF kuren er der opstået nogle myter, som Jane har prøvet at rydde lidt op i. Nedenfor ser du nogle af de misforståelser oplistet, der er opstået omkring LCHF.

Myte 1: Du må ikke spise kulhydrater

Kernen i LCHF er, at kroppen går fra hovedsageligt at forbrænde kulhydrater til hovedsageligt at forbrænde fedt. Tilstanden hedder ketose, og den sætter du i gang ved at spise færre kulhydrater.

Det betyder imidlertid ikke, at du helt skal holde op med at spise kulhydrater, siger Jane Faerber.

”Mange begår den fejl, at de tager kuren for langt. Kroppen har stadig brug for et minimum af kulhydrater, så selvom man måske bliver grebet af livsstilen, og spiser næsten ingen kulhydrater, vil man ikke kunne holde til det i længden,” siger hun.

Myte 2: Du kan spise så meget fedt, du vil

Selvom LCHF-livsstilen tillader mere fedt, end de klassiske kostråd lægger op til, betyder det ikke, at du bare kan spise løs.
”LCHF – spis dig mæt & glad” satte i 2013 gang i en lavine af LCHF-artikler i dag- og ugeblade i Danmark. Nogle artikler havde dog en tand for meget fokus på muligheden for at tabe sig med flæsk og fløde, mener Jane Faerber.

”Man spiser meget fedt, simpelthen fordi det er kroppens nye brændstof. Hvis målet er at tabe sig, handler det dog stadig om det samlede kalorieregnskab, og derfor er det vigtigt at finde en balance,” siger hun.

Myte 3: Du bliver træt af LCHF

Denne myte er faktisk IKKE en myte; du bliver træt af LCHF. Det er nemlig kun en overgang, og det bliver du nødt til at komme igennem.

Tilstanden ketose er efter al sandsynlighed ikke noget, din krop er vant til, og derfor er der en hård overgangsfase, siger Jane Faerber.

”Man kan faktisk få nogle ret heftige bivirkninger i starten, for eksempel kvalme, svimmelhed og betontunge ben. Her er det vigtigt ikke at give op, for på den anden side venter alle fordelene. For mig har det været stabil vægt, bedre søvn og pænere hud,” siger hun.

Myte 4: Du kan ikke træne

Står den på hård intervaltræning, er det en god idé at have spist nogle flere kulhydrater. Men træner du almindelig styrke- og konditionstræning, står LCHF ikke i vejen. ”Når kroppen først har omstillet sig, kan man træne absolut lige så fint på LCHF-kost som med en almindelig kost. Samtidig er det en fordel, at kroppen er vant til at omsætte fedt til energi, fordi man har en mære jævn adgang til energi dagen igennem,” siger hun.

Myte 5: LCHF er en kur

At foretage en livstilsomlægning er varigt – at gå på kur er midlertidigt.

Derfor vil de fleste, der betragter LCHF kun som en kur, have svært ved at bevare vægttabet, siger Jane Faerber.

”Badevægten er ens største fjende, når man lægger sin livsstil om. Mange vil så gerne se tallet på vægten blive mindre, men det er meget bedre at fokusere på hele processen. Man taber sjældent 200 gram om dagen – ofte kan der gå tre uger, og så taber man pludselig to kilo i løbet den fjerde uge,” siger hun

”Jeg kan se, at det går meget bedre for de mennesker, der fokuserer på processen frem for på vægttabet.”

Seneste tiltag på Madbanditten.dk er et online-forløb på 28 dage, der hedder Kickstart LCHF. I januar gennemførte omkring 200 mennesker forløbet.

Jane’s kylling med kokosmælk og peanutbutter

Kyllingpeanutsauce

Foto: Columbus Leth

Her ses en af de mange lækre opskrifter fra Jane, som du kan prøve af for at se, om det er noget for dig. Denne opskrift er nemlig baseret på LCHF kuren. Hurtig, nem og lækker!

Ingredienser

600 g kyllingefilet i tern
2 dl fuldfed kokosmælk
2 dl piskefløde
4 spsk. peanut butter
1-2 tsk karrypasta (farve og mængde efter hvor stærk, du vil have den)
Saften fra 1⁄2 lime
2 spsk tamari (glutenfri soja) Smør eller kokosolie til at stege i.

Fremgangsmåde

1. Skær kyllingefileterne i tern og gennemsteg dem ved middelvarme i smør/kokosolie.
2. Imens varmer du en smule kokosolie på en sautérpande, og tilsætter karrypastaen. Lad karrypastaen riste uden at branke. Dette fremhæver smagen.
3. Tilsæt herefter kokosmælk, fløde, lime, soja og peanutbutter. Når peanutbutteren er blevet optaget i saucen, og den er blevet cremet, tilsætter du kyllingen, og lader det hele simre. Smag til med salt.

Server rygende varm med en portion blomkålsris (blomkål fintrevet i foodprocessor).

Velbekomme!

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Myprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert


Gå ikke glip af de nyeste artikler, opskrifter, tilbud og produktnyheder – tilmeld dig til vores nyhedsbrev allerede i dag. Tilmeld dig her