Træning

Dødløft teknik | Tre tips til at udføre dødløft korrekt

Image Designed by Freepik

Dødløft er en af de bedste øvelser til at opbygge styrke og en solid ryg og den bør derfor indgå i de flestes træningsprogram. En del vælger dog alligevel at styre udenom øvelsen, i mange tilfælde fordi de er bange for at beskadige ryggen.

Man bør dog slet ikke være bange for at dødløfte. Hvis man blot tænker sig om og udfører øvelsen med god form, er risikoen for skader i dødløft, ikke større end i så mange andre øvelser. Hvad end du er helt ny til dødløft, eller blot mener dit dødløft kunne bruge lidt justering, er her tre tips som kan gøre en stor forskel.

Film dit dødløft og justér teknikken

En af de bedste måder at tjekke sin form på og sikre sig at teknikken er i orden, er at filme sig selv udføre øvelsen. Selvom det under løftet føles som om at din ryg er flad, dine skuldre er trukket tilbage og dit bryst er oppe, så kan det være at filmen viser noget helt andet.

Ved at se en film af løftet, har man mulighed for at justere disse ting, hvis det ikke ser godt ud og på den måde forebygge at man træner med dårlig teknik. Det gør det også muligt at holde øje med om ens teknik, er den samme fra træning til træning. Hvis noget på filmen ikke ser optimalt ud, skal man ikke være bange for at justere.

Drop den tunge vægt

Dødløft

I en øvelse som dødløft, hvor formen betyder meget for hvor tungt man kan løfte, og at man undgår skader, er det vigtigt at prioritere ens form over vægten på stangen. Lad være med at løfte tungere, end du kan klare med god form.

I dødløft er det ofte muligt at få en vægt op, selvom formen nedbrydes undervejs, men så udsætter man også sig selv for en forhøjet risiko for skader. Det er derfor vigtigt ikke at løfte med sit ego, men med sin fornuft. Dog skal man stadig presse sig selv en gang imellem, så man sikrer fremgang.

Lav færre gentagelser

Dødløft teknik

Da dødløft er en meget hård øvelse, bliver formen ofte nedbrudt når man når til de sidste gentagelser, hvis man tager mange gentagelser i hvert sæt. Så snart formen bliver nedbrudt, og man fortsætter sine gentagelser, øges risikoen for skader. Mange kører 3×12 eller 4×8 gentagelser i de fleste øvelser. I dødløft kan det godt betale sig ikke at køre til mere end 5-6 gentagelser.

Ikke nok med at det nedsætter chancen for at formen bliver nedbrudt og risikoen for skader dermed minimeres, så kan man også løfte lidt tungere. Hvis man træner primært for styrke kan det også være en fordel nogle gange at tage blot 3, 2 eller 1 gentagelse i et sæt.Myprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert


Gå ikke glip af de nyeste artikler, opskrifter, tilbud og produktnyheder – tilmeld dig til vores nyhedsbrev allerede i dag. Tilmeld dig her