0
Varekurv

Der er ingen varer i din kurv

Livsstil

Få tid til træning, familieliv og arbejde i en travl hverdag

Føler du også, at du har svært ved at finde tiden til træning og samtidig pleje familieliv og passe arbejdet? Kommer der nemt noget i vejen, og er du træt efter arbejde? Hvordan finder man overskud i sin hverdag, når man gerne vil have tid til både familien, arbejdet og træningen? Mange bruger ’mangel på tid-undskyldningen’, når det gælder træning, hvilket gør, at man desværre ikke får trænet på noget tidspunkt i løbet af ugen. Så lad os se på det store spørgsmål: Har danskerne ikke tid nok? Fylder arbejde, familieliv virkelig hele de 24 timer i døgnet, at der ikke er plads til træning af 1 times varighed?

Job og familieliv er et ’must’

Familieliv og træning

Her i livet er det for størstedelen af os et ’must’ at have et arbejde, som giver os løn og brød på bordet. Løn, eller i det hele taget penge, har vi i dette samfund brug for, da vi ellers ikke ville kunne leve under optimale rammer. Penge er nødvendigt for at berige os mennesker i forhold til de menneskelige behov.

Kigger vi på Maslows behovspyramide er særligt de fysiske behov i fokus. De fysiske menneskelige behov står i bunden af pyramiden og dækker over det største felt.

Her nævnes blandt andet:

  1. Åndedræt
  2. Søvn
  3. Sex
  4. Mad

For at kunne opfylde en sådan væsentlig ting som at skaffe mad, så kræver dette i et samfund som vores, at man har penge. Penge får man ved at yde sin arbejdskraft.

Du kan ikke skrue ned på arbejdslivet

Det er derfor meget essentielt at have en indkomstkilde i form af et arbejde. Der kan altså ikke pilles ved arbejdsfronten i forhold til, at få ekstra tid til træningen. I visse brancher kan der ændres på arbejdstiderne – måske kan man endda selv bestemme, hvornår man vil arbejde. Dette bør man derfor tage med i sine overvejelser, hvis man ønsker at inkorporere træning i sit ugentlige program.

Familieliv handler om prioritering

Familieliv

Når vi snakker familieliv har dette ikke den samme betydning for alle. Nogle mennesker lever for eksempel størstedelen af deres liv alene – og endda af hel egen vilje. Det typiske er dog, at mange lever i en kernefamilie bestående af en mor, far og et vis antal børn. Dette er et valg de fleste tager. Mange ønsker altså at starte eller skabe sit eget familieliv. Dette er derfor sjældent noget, som man vil lægge fra sig kun på grund af træning. Det er derfor fuldkommen utopi at tilsidesætte familien fremfor træningen.

Det handler altså om hvorvidt man kan ’skære ned’ for familietiden. Det lyder måske voldsomt, at man skal skære ned for den slags, men dette kan blive en nødvendighed, hvis man vil finde tid til sig selv og sin træning. Mange oplever nemlig at finde ro i sin hverdag ved at tage disse få timer til sig selv.

Alle familier er struktureret forskelligt hvilket betyder, at hver familie gør tingene på hver sin måde. Man skal derfor finde sin egen eller familiens måde at gøre tingene på. Hvornår kan du forlade familien i 1 – 2 timers tid? Hvornår skal der ikke hentes børn eller luftes hund? Find gerne nogle faste ugentlige tidspunkter, hvor du kan tage tid til dig selv. Dette giver et bedre tilrettelagt program, så du ikke misser din træning.

Sådan får du tid til træningen

Alle har præcis lige meget tid til at træne – om du er fuldtidsadvokat med 6 børn, eller om du er hjemmeboende studerende, så er der stadig 24 timer i døgnet. I disse 24 timer handler det om at prioritere. Hvad er vigtigt for dig? Hvis du efter en lang arbejdsdag alligevel bruger en times tid på at gennemtjekke Facebook eller se det næste afsnit af din favoritserie, så kan du lige så godt benytte tiden på at træne. Hvis du altså prioriterer således. Træningsskema

Det er vigtigt at kigge på sine daglige rutiner, når man skal se på, hvad der forhindrer én i at få trænet. Det er nemlig sjældent, at hele dagen kun går med arbejde og familieliv. Mange gange bruger man en he
l masse tid på alt muligt, som man egentlig ikke tænker over.

Hvis man herimod ikke kan finde tidspunkter i hverdagen, hvor man kunne tage op og træne, så er det med at kigge på de helt generelle ting. Kan man skære ned for arbejdet? Kan man forkorte tiden på madlavning? Kan der skaffes en barnepige til børnene? Der er så uendelig mange metoder, hvorpå du kan ændre på rutinerne i din hverdag. Mange af disse ændringer vil altså være med til, at give dig ekstra tid i hverdagen.

Standsende forhindringstanker

Når du finder måderne til, at inkludere træning i din dagligdag, så kan hovedet pludselig stoppe dig. Det handler jo ikke blot om tiden til at træne – men også om dig, din psyke og energi.
Forhindringstanker er meget typisk, hvis man ellers har levet i en travl hverdag. Nogle føler sig direkte skyldige i at de spilder tiden, når de bruger et par timer på sig selv. Tanker såsom: ”Jeg er så træt, og har slet ingen energi til at træne.” eller ”Mine børn savner mig, men jeg vil hellere bruge tiden på mig selv.” Der kan altså flyve tusinde tanker rundt i hovedet på dig. Det handler dog primært om at få vendt disse tanker til noget positivt.

Hvis man føler sig for træt til at træne, så burde dette ikke kunne være en undskyldning. Træning har nemlig den effekt at give mere energi og overskud i hverdagen. Måske er det ligeledes ikke så hårdt for dine børn, at de ikke har dig hele tiden, som du går og tror. De skal jo alligevel lære, at du ikke kan være der for dem hele deres liv igennem. En mulighed er jo også, at lade træningen foregå på et tidspunkt, hvor de ikke lægger mærke til, at du er væk.

Hvis du virkelig har et ønske om at begynde med at træne, så er det blot med at finde tiden til det. Alting har dog hver sin pris, hvilket betyder, at du må skære lidt i andre ting, som ellers præger din hverdag. Hvis du tager dit træningstøj med på arbejde, og beslutter dig for at træne direkte efter, så føles det bare som en ”lidt længere” arbejdsdag. Det er også en motivation at træningstøjet er med på farten. Nu har du jo gået og båret på det fra morgenstunden!

Hvilken form for træning skal jeg dyrke?

Familieliv og træning

Der findes rigtig mange former for træning, og hvis du skal gøre det til en fast rutine, så er det vigtigt at få det gjort til meningsgivende del af din hverdag. Træning behøver ikke betyde flere timer i dit lokale fitnesscenter, nej træning er egentlig meget mere end det. Der findes mange former for træning. Du skal dermed finde den mest væsentlige for dig. Start med at finde af, hvad der gør dig glad. Hvis du er glad for at være i naturen, så er det med at skrue op for det. En løbetur i skoven eller anden motion som kunne foregå ude i det grønne, ville måske være noget for dig. Hvis du mere er den type, som ønsker at møde nye mennesker, så kunne holdsport eventuelt være noget for dig. Ved holdsport hører en masse socialt til, og du udvider dit netværk på en helt ny måde.

Prøv med hjemmetræning

I nogle familier er det simpelthen ikke mulighed at komme ud af huset i længere tid. Hvis man lige har fået en lille ny, eller blot ikke har råd til at betale for et fitnessmedlemskab eller lignende, så kan hjemmetræning være noget for dig.
Bliv stærk hjemme i stuen. Hjemmetræning er mere end bare at hive i nogle elastikker eller at flytte rundt på nogle små vægte. Hjemmetræning kan faktisk være rigtig gavnligt for mange mennesker. Træning derhjemme har flere fordele, såsom at man kan træne, lige når lysten presser på. Ved hjemmetræning er der ingen undskyldninger for dårligt vejr, eller at bilen er gået i stykker. Der er simpelthen så meget, der taler for, at hjemmetræning burde være noget alle dyrkede.

En hage ved træningen hjemme i stuen indebærer dog, at man helst skal anskaffe nogle bestemte redskaber, så træningen kan fungere optimalt. Det er derfor ret nødvendigt at bruge en smule tid og penge på at få købt sig nogle gode redskaber og produkter, som optimerer din træning. Der findes dog et hav af produkter, og det kan være svært at finde rundt i elastikker, håndvægte, maskiner, foam rollere, og hvad der ellers findes ude på markedet. Det kan derfor være en god idé, at være velvidende omkring hvilke redskaber, som virkelig bare er et must at have, når det gælder hjemmetræningen.

Redskaber til hjemmetræning

Du får hermed en lille guide til, hvilke redskaber som du bør anskaffe dig, når du starter dit ”hjemmetræningscenter” op.

  • Hvis vi starter helt fra bunden af, så er det alfa omega at eje en træningsmåtte. Når du træner hjemme, så er der mange øvelser, som foregår på gulvet, hvilket betyder, at du hurtigt kan få ondt i hænder, knæ og ryg, hvis du udfører øvelserne på det hårde gulv. Jeg anbefaler derfor at få skaffet en god solid måtte, som ikke skrider.
  • Den næste ting som er særligt vigtig, når det gælder træning, er træningselastikker. Hvis du træner hjemme, så er det vigtigt, at kunne have noget belastning i den ene eller anden form. Et sæt med træningselastikker af forskellig belastning er ideelt, hvis du ønsker en hjemmelavet, flot og veltrænet krop.
  • Hvis du skal inkludere en form for kredsløbstræning eller cardio i dit træningsprogram, så er særligt løb en essentiel faktor, da det næsten ingen redskaber kræver. Hvis man hermed ønsker variation i kredsløbstræningen, så er sjipning også en idé. Sjipning kræver naturligvis et sjippetorv.

Hjemmetræning behøver dermed ikke være så kompliceret, hvis man blot ejer ovenstående redskaber, så kan man virkelig komme langt i sit træningsforløb. Der er dermed ingen undskyldninger for ikke at få trænet. Om det er hjemme, i naturen, i fitness eller hvor det ellers måtte være, er jo op til dig. Det hele handler om, at du får prioriteret din tid. Det er simpelt, at når du gør noget for dig selv, så er der mindre tid til noget andet. Jeg kan dog love dig for, at det er timer givet godt ud!

Læs mere om hjemmetræning her.

Ingen post tagsVanessa Gantzel

Vanessa Gantzel

Forfatter og ekspert

Vanessa Gantzel er vores skribent og uddannet fitness instruktør v/ Fitness World, hvor hun igennem sin holdundervisning motiverer og får sveden frem på panden hos medlemmerne. Hun har tidligere erfaring med at skrive fra andre medier. Alt indenfor sundhed, livsstil og træning. Dette er ligeledes områder, som Vanessa går op i, da en sund krop og sund indstilling til livet er alfa omega. Vanessa drømmer om at blive personlig træner og massør.


Spar 25% på alt* | Brug koden 25DK | Få 2for1 på Myvegan - få den billigste gratis Køb dine favoritter her