Træning

Funktionel træning eller styrketræning | Hvad er bedst? 

Funktionel træning… Det er en form for træning, som alle har en stærk mening omkring. Uanset om du er en entusiast eller en skeptiker tænkte vi, at det var på tide at belyse, hvad forskellen imellem funktionel træning og regulær styrketræning er. Endnu mere vigtigt, om funktionel træning eller styrketræning er bedst?

Med lidt undersøgelse og hjælp fra Daniel Campbell, som er træner i et træningscenter i Manchester, prøvede vi at belyse dette.

funktionel træning eller styrketræning

Hvad er de centrale forskelle?

1. Øvelserne

Selvom der er ligheder i øvelserne, er mange af øvelser, der bliver lavet i et center, ikke normale øvelser, som man ser i et normalt træningscenter.

”Normal styrketræning centrerer som regel rundt omkring bodybuilding”, forklarer Daniel,” hvor funktionel træning kombinerer styrketræning med gymnastik og cardio. Dette betyder, at effekten ikke bare er hypertrofi, men en kombination af hypertrofi, kardiovaskular kondition og færdighedstræning.” 

2. Intensiteten

Dette er nok den største forskel. Bare det at nævne funktionel træning kan fremkalde rimeligt voldsomme reaktioner fra folk. Alt fra beundring til rent chok.

”Hvorfor vil nogen nogensinde gøre det?!” er en meget normal reaktion.

funktionel træninger er bestemt ikke noget for de frygtsomme, og det kræver en stor mængde af fysisk anstrengelse og ikke mindst mental viljestyrke til at færdiggøre.

Det er ikke nødvendigvis fordi det indeholder helt vildt komplekse øvelser. Som Daniel forklarer, handler det mere om påtvungne tidsrammer.

”Intensiteten kommer tit fra at have stor mængder volumen af basal bevægelser. Push, pull, squat, hinge. Alt sammen inden for en kort tidsramme. Tag for eksempel træningsprogrammet ’Murph’. På 30 til 40 minutter er målet at akkumulere 100 pull-ups, 200 armbøjninger, 300 squats og løbe 3,2 kilometer, alt imens man bærer en vest, som vejer 10 kg. Den volumen er signifikant højere, end hvad nogle folk vil lave i løbet af en hel uge.”

3. Fællesskabet

Ingen kan nægte at funktionel træning virker til at kunne forme tætte fællesskaber med gode og langvarige venskaber. Generelt er det ikke tilfældet i et normalt træningscenter, hvilket mere er et sted, hvor folk passer sin egen træning, hvor de prøver at undgå øjenkontakt, medmindre de er tvunget til at spørge, hvor mange sæt folk mangler på en maskine.

Det blomstrende sociale aspekt af sporten hjælper ikke bare med at bringe folk sammen, men er måske også en central grund til personlig udvikling. Som Daniel forklarer;

”I et center træner alle i en klasse sammen, hvilket sætter lidt konkurrencemæssigt gnist til træningen, Man ser oftest, at folk prøver en smule hårdere for at tage den sidste gentagelse eller proppe lidt ekstra vægt på stangen. Selvom det er konkurrencemindet, er hele miljøet stadig venligt og alle hepper på, at du slår din personlige rekord.”

Dét at finde motivationen til at træne bliver måske meget nemmere at finde, hvis det betyder alle dine venner er der. Det at være ”sammen om træningen” kan have en forskel på din fremgang.

crossfit eller styrketræning

Er der større chance for at skade sig selv med funktionel træning?

Efter anden pointe er spørgsmålet alle stiller, er det ikke? At presse sin krop på den måde lyder mere en bare som at anstrenge sig en smule og kan gøre, at vi undrer os over om en sport, såsom funktionel træning faktisk er sikkert.

”Der er meget snak omkring, at funktionel træning er farligt. Dette er dog meget overdrevet,” svarer Daniel. ”Mennesker bliver skadet ja, men jeg kan garantere dig at sammenligne det relative tal af folk, der deltager i funktionel træning ift. 5-mod-5 fodbold, er der en del flere folk, der bliver skadet ved at spille fodbold.

Min erfaring er, at, dem der har størst chance for at skade dem selv, er dem som løfter med deres ego. Hvis du har en god træner og et godt program, vil jeg argumentere for, at det dæmper risikoen for mere dynamiske bevægelser.

Et nyligt studie fra Journal of Sport Rehabilitation fandt ud af, at skadesrisikoen for funktionel træning er sammenlignelig med olympisk vægtløftning, langdistanceløb, atletik, rugby, fodbold, ishockey, amerikansk fodbold eller gymnastik.”1

Hvad er bedst?

Som med enhver sport kommer det mest ned til personlige præferencer og dine egne individuelle mål. At træne med andre entusiaster omkring dig, som du kan konkurrere med og opmuntre sammen med, er måske lige den motivation du har brug for til at komme igennem træningen midt på ugen. Eller bare idéen sender dig måske tilbage til sikkerheden i dit eget træningscenter, hvor du kan færdiggøre din bentræning i fredelig ensomhed.

Til trods for det faktum, at han egentligt laver funktionel træning hver dag, har Daniel en ret balanceret tilgang til debatten omkring funktionel træning eller styrketræning

”Jeg vil ikke sige, at der er en bedre mulighed imellem styrketræning og funktionel træning. Der er mange funktionel træningsudøvere, der kunne have gavn af noget traditionelt styrketræning. Dette til at glatte ubalancer og gøre dem stærkere til funktionel træning.

På samme tid er der mange mennesker, der bare løfter vægte, der kunne forbedre deres kondition med nogle funktionelle træninger om ugen. De finder sikkert ud af, at den ekstra fitness forbedrer kvaliteten af deres sets i deres regulære styrketræning.”

funktionel træning eller styrketræning

De sidste gyldne ord

Vi er splittet, om det er funktionel træning eller styrketræning. Selvom det ikke er for alle, skal det siges, at funktionel træning kan være en mere forskelligartet, alsidig form for træning, der indeholder cardio og færdighedstræning i det at bygge muskler og styrke.

Vi kan alle sikkert blive enige om en ting dog, at funktionelle træningsudøvere er seriøse hårdføre individualister med utrolig bestemthed og dedikation til deres sport.


  1. Klimek, C., Ashbeck, C., Brook, A. J., & Durall, C. (2018). Are injuries more common with CrossFit training than other forms of exercise?Journal of Sport Rehabilitation27(3), 295-299.


Lauren Dawes

Lauren Dawes

Forfatter og ekspert

Lauren har en kandidat i engelsk litteratur oprindeligt fra syden. Hun har altid elsket at svømme, og så har hun få øjnene op for vægttræning. Derudover giver hun sig tid til fordybelse for at forbedre hendes zen på hendes ugentlige hot yoga time.

I weekenden plejer hun at lave mad eller spise en lækker brunch, og hun nyder at prøve nye opskrifter med hendes roomies - især fordi de forsøger at ryste SU-menuen af sig bestående af pasta. Først og fremmest er hun fast overbevist om at leve i balance mellem træning og et glas gin.

Få mere at vide om Laurens erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her