Livsstil

Nedbryd barrierer for fitness | Kvinder står kvinder stærkest

Har du nogensinde været nervøs for at træde ind i området med alle vægtene i fitness? Undgår du helt styrketræning? Nå, du er ikke alene. 

Forskning tyder på, at ikke kun kvinder føler sig mindre sikre på at træde ind blandt vægtene i fitness centret, men også i deres evner, når det kommer til fysisk aktivitet.1,2 Faktisk ser det ud til, at selvom vi når det så langt som at komme ned i et fitness center, er der stadig flere barrierer, som kvinder skal overvinde for at føle sig selvsikre og kompetente i dette rum. 

Uanset om det er at være den eneste kvinde tilstede eller føler, at du ikke vedhvad du laver (selvom du virkelig gør det), begrænser disse følelser den måde, vi bevæger vores kroppe på og kan endda begrænse os fuldstændigt. 

Så i lyset af den internationale kvindedag og bemyndigelse af andre kvinder, hvad kan vi gøre for at føle os mere selvsikre inden for sport og fitness for at lukke dette mellemrum mellem kønnene en gang for alle? 

Hav en vis selvtillid 

Undersøgelser har vist, at kvinder konsekvent selvvurderer deres testresultater som lavere sammenlignet med mænd.Faktisk havde kvinder den samme gennemsnitlige score som mænd på testen. Selv efter at deltagerne blev vist deres score sammenlignet med andre deltagere, rangerede kvinderne stadig deres præstationer lavere end mændene gjorde. 

Så hvad viser dette? Selvom vi nu ved, at vi kan udføre en opgave lige så godt som enhver mand, bakker vi stadig ikke os selv op. Dette kan forklare, hvorfor vi stadig føler bedragerisyndrom, når vi udfører den perfekte dødløft foran alle de andre i gym. 

Tilbage til jer damer. Hvis du ved, at du har fået dødløftet i huset, så gå og vis dem, hvordan det gøres. Hvis du ikke er helt klar til det, så få en ven med til at spotte og opmuntre dig, når du nailer det træk. 

Hvis du er nybegynder, så husk halvdelen af fyrene sandsynligvis er lige så inhabil som dig, de skjuler det bare bedre. 

Drop samfundsmæssige stereotyper 

Kvinder kan være konkurrencedygtige, selvhævdende og blive svedige. Jo hurtigere vi alle accepterer dette, jo bedre. Kropspositivitetsbevægelsen og kampagner som This Girl Can har vist, at kærlighed til sport og at være aktiv ikke har en bestemt kropsform eller størrelse. 

Og endnu vigtigere, vil du virkelig undgå at lave en sport, du elsker, fordi du måske ender med en krop, der ikke ordinerer samfundets idé om en perfekt krop? 

Olympisk sprinter og atlet for ligestillings-, mangfoldigheds- og inklusionsrådet for britisk atletik, Imani Lansiquot, forklarer, at selv topatleter føler dette pres: 

”Fra min personlige erfaring føltes sport ikke som den nemmeste eller mest tilgængelige hobby at være en ung sort pige fra det sydlige London. En stor grund bag dette var stigmatiseringen omkring sport, der var for drenge eller sportskvinder, der blev betragtet som “for muskuløse” eller for “drengede”. 

Vi er alle vokset op med disse forfærdelige ideer udelukkende baseret på, hvordan deltagelse i sport og fitness får os til at se ud, snarere end at fokusere på, hvad det gør for os indefra. Imanis håb for kvinders fremtid inden for sport og fitness definerer dette perfekt: 

”Jeg tror, at nøglen bag er at få flere unge kvinder og mennesker fra en bestemt baggrund til sport er at nedbryde disse eksisterende stigmatiseringer omkring, hvad sport betyder. Jeg ville elske unge kvinder at identificere sport som en passage af empowerment snarere end noget, du er tvunget til at gøre i skoleneller bare fordi du er god til det. ” 

Støtte til andre kvinder 

Alle er blevet hårdt ramt af pandemien, men nogle af os kæmper mere end andre. En rapport fra Women in Sport har vist, at pandemien igen har udvidet konditionskløften, efterhånden som kvinder påtager sig flere hjemmeopgaver som f.eks. Hjemmeundervisning af børnene. 

At finde og tilbyde børnepasning var allerede en barriere for kvinder, der udøvede inden lockdown, men dette er blevet forværret i løbet af det sidste år. 

Undersøgelsen viste, at 32% af kvinderne havde lagt deres kondition på køl, da de havde for meget at gøre for andre, mens 61% sagde, at de vil lægge mere kræfter i deres kondition, når nedlukningen er overstået.  

Selvom dette lyder ret dystert, er der meget, vi kan gøre for at løfte hinanden op og hjælpe hinanden lige nu. Uanset om det er at dele gratis trænings fif, øvelser og lignende (se afsnittet Træning på vores blog!), eller at tage venner ud til en hurtig omgang rundt i den lokale park, er det på alles skuldre at holde hinanden i bevægelse. 

Rapporten Kvinder i sport fremhæver også, at vi er nødt til at løfte kvinders profil i samfundet. Vi er nødt til at indse, at det ikke er egoistisk for kvinder at tage sig tid til at passe sig selv, faktisk er det vigtigt ikke kun for vores egen sundhed og lykke, men også for vores familier. 

Kort fortalt 

Den internationale kvindedag er en fantastisk tid for os at fejre kvindernes styrke, men også at se på, hvad vi ellers kan gøre for at skabe lige vilkår. Det kommer fra forståelse, når vi bliver spillet af fjollede samfundsmæssige stereotyper og støtter hinanden for at nå vores mål. 

Så fortsæt og husk på at DU TILHØRER i styrkeområdet blandt vægte,  løbebanen, i den pool eller hvor som helst ellers, hvor du holder dig aktiv og bliver glad. 


  1. https://www.ingentaconnect.com/content/png/ajhb/2019/00000043/00000006/art00010;jsessionid=m60pc1pja42r.x-ic-live-01 
  2. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07448481.2020.1804388
  3. https://www.nber.org/papers/w26345


Monica Green

Monica Green

Forfatter og ekspert

Oprindeligt fra det sydlige London dimitterede Monica fra University of Leeds med en grad i filosofi. Efter at have opdaget en kærlighed til at træne, mens hun studerede, blev Monica tiltrukket af vægttræning, som hjalp hende enormt meget gennem stressende tider som studerende. Fra at skrive for en populært studenterside udviklede Monica sine færdigheder som forfatter og skrev regelmæssigt populære bidder. Hun er begejstret for at kunne kombinere sin kærlighed til skrivning med sin passion for træning. I sin fritid elsker Monica at lave mad, prøve nye restauranter med venner og udforske nye vandrestier.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her