Vores Ambassadører

Et fitnesscenter kun for kvinder fremmer empowerment

Farah Fonseca er ikke fremmed i træningscentret. Hun begyndte at træne styrkeløft som 21-årig og har ikke set sig tilbage siden. Nu er hun 28 år og har vundet Britain’s Strongest Woman tre gange og World’s Strongest Woman én gang, og hun har for nylig åbnet et fitnesscenter kun for kvinder.

Efter mange års drømme og hårdt arbejde åbnede Farah endelig fitnesscentret i Basingstoke, hvor hun bor, i februar 2022, efter at hun i et stykke tid havde ønsket at skabe et sikkert sted, hvor kvinder kunne mødes og træne. Kvindernes velvære ligger i bygningens fundament, og fællesskab og empowerment er indgroet i rummet.

“Det handler om, hvordan din krop kan præstere, og ikke hvordan den ser ud.”

Som en stærk kvinde bruger Farah sin krop for dens styrke og omfavner den og vælger ikke at prioritere æstetik på bekostning af funktion. Hun arbejder ikke for at få sig selv til at se ud på en bestemt måde, hun arbejder for at opbygge styrke og promoverer denne tankegang til andre. Det er et særligt vigtigt budskab i betragtning af den indflydelse, som billeder på sociale medier kan have på kvinder.

“Det er bare et miljø, der giver styrke og støtte. Det er det vigtigste. Vi kører f.eks. mor og datter klasser, vi kører klasser for 11-16-årige, som i høj grad er baseret på styrke og empowerment og forsøger at lære unge piger at udnytte deres krop. Nogle piger har bare stærke ben. Det handler om, at man ikke skal være bange for at bruge dem… I stedet for at tænke: ‘Jeg ville ønske, jeg lignede min veninde, som er meget tynd’.”

Hun har lært at ignorere de forventninger til kropsstandarder, der er udbredt i branchen. Og hun arbejder denne mentalitet ind i grundlaget for sit fitnesscenter.

“Når du møder op, og du står på en kæmpe scene, er der ingen, der bekymrer sig om, hvordan du ser ud, det handler bogstaveligt talt om, hvem der kan løfte mest vægt? Så jeg tror, at jeg er meget heldig, fordi jeg har gjort det i så mange år, at det bogstaveligt talt er blevet indgroet i mig. Det handler om, hvordan din krop kan præstere, ikke om hvordan den ser ud.”

“Kvinder er ikke altid så veluddannede i, hvordan deres kroppe fungerer”

Uddannelse er et af hovedformålene med Farahs fitnesscenter. Det er nemt for kvinder at fokusere på deres mål og glemme, hvad deres krop og sind virkelig har brug for, at se bort fra deres mentale sundhed og prioritere at se ud på en bestemt måde frem for alt andet. Farah er uddannet PT, ernæringsekspert og behandler af spiseforstyrrelser, og sessionerne i træningscentret dækker alle mulige emner. Der er noget, der kan hjælpe alle.

“Kvinder er ikke altid så veluddannede i, hvordan deres kroppe fungerer, ikke kun fra et fysisk synspunkt, men også hvordan de kan hjælpe deres egen mentale sundhed … Og det er at forsøge virkelig at undervise eller forsøge at uddanne kvinder så meget som muligt. Så det er altid det vigtigste i vores fitnesscenter: uddannelse først og fremmest.”

“Siger du så, at alle andre fitnesscentre ikke er sikre for kvinder at træne i?”

Farah har været udsat for en vis grad af kritik for at åbne et gym kun for kvinder, idet nogle mennesker har antydet, at det er sexistisk og splittende.

“Siger du så, at alle andre fitnesscentre ikke er sikre for kvinder at træne i? Det handler ikke engang om det. Det er ikke et spørgsmål om at være et sikkert sted, det er det faktum, at du har unge piger, som er mellem 11 og 16 år, som måske ønsker at tale om deres menstruation, som måske ønsker at tale om alt vedrørende deres krop, og de føler sig måske ikke trygge ved at gøre det i et mandligt miljø … Kvinder går bare igennem andre ting end mænd; det er bare at skabe det miljø, som de kan føle sig trygge i.”

Farah har opdaget et hul i markedet for et uddannelsesmiljø. Et miljø, der fokuserer på støtte til et fællesskab af kvinder, som ellers bliver overset – ikke bare for at hjælpe dem med at nå deres mål, men også for at udvikle sig i et miljø, hvor de føler sig godt tilpas.

“Jeg ønsker at kunne få flere steder uden at miste kulturen”

Farah har dog ikke planer om at stoppe ved ét fitnesscenter. Hun har landsdækkende ekspansion er i sigte, og en fremtid med fitnesscentre kun for kvinder er i sigte. Men der er et par ting at få styr på først – den vigtigste faktor for Farah er at opbygge et vidtrækkende fællesskab uden at ofre sine værdier.

“Jeg vil gerne være i stand til at få flere steder uden at miste kulturen. Det vigtigste for mig er fællesskabet. Det er empowerment, det er støtte.”

Kort fortalt

Styrke, støtte og uddannelse. Det er ord, som vi kan bakke op om for at hjælpe med at skabe et positivt miljø for kvinder i fitnessbranchen og andre brancher. Og et miljø, der bidrager til at fremme kropstillid, positivitet, frihed til at tale åbent og en generel god stemning, er det perfekte sted at starte for så mange kvinder.

Beskyldt for at fremme fedme | Jennys historie

Vores Ambassadører

Beskyldt for at fremme fedme | Jennys historie

Jenny fortæller om at pleje et forhold til sin krop og om at prioritere sig selv.

2022-03-02 03:36:16Skrevet af Monica Green

Stå sammen og bryd fordomme i fitness #BreakTheBias

Vores Ambassadører

Stå sammen og bryd fordomme i fitness #BreakTheBias

2022-02-26 18:07:35Skrevet af Monica GreenEmily Wilcock

Emily Wilcock

Forfatter og ekspert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her