Ernæring

5 forslag på mættende og sund morgenmad

Morgenmad er vigtigt

Elsker du ikke også bare en god, nærende og sund morgenmad? Det er bare ikke altid, at man lige ved, hvad man egentlig lige skal proppe i sig om morgenen. Derudover er tiden ligeledes et problem, når det gælder morgenens delikatesser. Det hele skal tages i forbehold. Morgenmaden er en vigtig del af hverdagen, og bør absolut tages seriøst. Det er din start på dagen, og her bør du ikke bare kaste hvad som helst i hovedet.

Hvad er sundhed?

Ja sundhed er jo ikke bare at skulle tabe sig. Nej, sundhed kan defineres på flere forskellige måder. Handler det om vægttab? Om at indtage vitaminer og mineraler? Eller noget helt tredje? De fleste mennesker har deres egen definition på sundhed, men derfor kan du jo alligevel godt se, om der var noget morgenmad, som lød interessant for dig.

Det handler primært om sund morgenmad i henhold til træning, sund livsstil og så videre. Du vil hermed kunne læse dig frem til 5 bud på sund morgenmad, som er perfekt, når det gælder en god start på dagen.

Skyr, chia og müsli

Sund morgenmad chia

Disse tre ting giver den perfekte blanding, når det handler om en sødlig og sund morgenmad. Skyr fås i mange forskellige varianter efterhånden, så det er bare med at finde favoritten i supermarkedet. Hvis du foretrækker bær, banan, kokos eller andet i den dur, så er der helt sikkert noget for dig. Hvis ikke, så kan du også bare gå med den neutrale smag.

Chiafrø har længe været oppe i medierne omkring deres utrolige sundhedsfremmende egenskaber. Dette er der naturligvis også gode grunde til. Disse små runde birkeslignende frø er fantastiske, når det gælder omega-3 fedtsyrer. Disse frø suger helt op til 27 gange deres egen vægt i vand til sig[1]. Dette betyder altså, at de virkelig fylder nede i maven. De er ligeledes spækket med et højt indhold af kostfibre, som hjælper på mæthedsfornemmelsen.

Müsli er efter eget valg. Dog kan man anskaffe en lækker proteinrig mūsli, som ikke bare smager vidunderligt, men ligeledes sørger for en god mængde protein, som særligt er vigtig for den, som ønsker at tabe sig eller opbygge muskelmasse, – eller eventuelt bare ønsker en god mæthedsfornemmelse.

Alt i alt får du her en sund morgenmad med en god mængde protein, kostfibre og en dejlig sødlig smag. Man kan frit vælge, hvad man ellers vil blande i sin skyr. Det kan være alt fra frugt, bær, honning, nødder, eller hvad man foretrækker.

Havregrød med proteinpulver

Sund morgenmad

Den klassiske morgenmad for bodybuilderen, fitnesspigen eller blot den helt almindelige, som bare ønsker at tilføje lidt ekstra protein i sin morgenmad.

Havregrød er jo en gammel “opfindelse.” De fleste kender til havregrød, og enten kan man lide det, eller så kan man bare ikke. Hvis man dog er lige så stor fan af det, som jeg selv er, så er det med at finde på ideer. Selvom du godt kan lide havregrøden, som den er nu, så kan du med få tilføjelser fuldkommen opgradere din nuværende og måske lidt halvkedelige grød!

Den vigtigste del er sådan set proteinpulveret. Det er den mest enkle måde, hvorpå du kan tilføje ekstra protein til din havregrød – bland det ned i massen. Alt efter hvilken smag proteinpulver du benytter, så vil din grød naturligvis smage en smule af det. Jeg foretrækker særligt vanilje, chokolade og hasselnød, da jeg synes, det går rigtig fint sammen med smagen fra havregryn. Det giver faktisk lidt ekstra sødme og en mere cremet konsistens.

Der er heller ingen grænser for, hvad du egentlig kan blande ned i din grød. Müsli, bær, banan er alle super lækre og giver lidt ekstra. Dog findes der ligeledes forskellige slags sirup uden kalorier, som med fordel kan kommes på toppen!

Prøv denne opskrift på en lækker havregrød

5 forslag på mættende og sund morgenmad

Ernæring

5 forslag på mættende og sund morgenmad

2018-09-25 07:10:59Skrevet af Vanessa Gantzel

Æg, æg og omelet

Omelet sund morgenmad

Som du nok ved, så er æg endnu en genial kilde til protein og god mæthed. Særligt i æggehviden finder du en god mængde af protein i forhold til kalorieindholdet. Æggehviden indeholder cirka 50 kalorier pr. 100 gram, hvoraf 11 gram er ren protein. Dette er jo et vidundermiddel, når det gælder mæthed på få kalorier.

Der har været en masse rygter og myter omkring æg, så lad dig ‘ægge’ forskrække. Disse myter omkring, hvorvidt æg skulle have dårlig indflydelse på vores kolesteroltal – det passer altså ikke. Faktisk har æg vist sig, at have en rigtig god indflydelse på kolesteroltallet. Man har altså kigget nærmere på myterne omkring ægget, og studier har dermed fundet nye svar.[2]

Når du dermed laver æg på panden fremover, så benyt dig endelig af ekstra æggehvide. Røræg bestående af et par hele æg, 100 gram æggehvide, fedtfattig bacon, purløg og peber vil give dig et sundt måltid spækket med protein!

Protein Smoothie

Sund morgenmad smoothie

Smoothieen kender du nok i forvejen, men hvad sker der lige, hvis man tilføjer lidt ekstra protein hertil? Ja, den mætter langt mere, giver dig et skud morgenprotein, og gør din smoothie mere cremet.

Så er spørgsmålet bare, hvilken smoothie skal man give sig i kast med? En smoothie giver dig frit valg på alle hylder. Du kan nærmest blande i, hvad du har lyst til. Så handler det bare om, hvorvidt disse ingredienser passer sammen. Nedenfor vil jeg præsentere jer for 2 forskellige, som jeg selv er stor fan af. Disse kan laves på under 5 minutter, men kræver altså en blender.

Smoothie 1

Den første smoothie er den typiske smoothie med bær. Benyt dig af friske eller frosne bær, mælk/mandemælk/kokosmælk samt vanilje- eller jordbær proteinpulver. Blend hele dynen sammen, og inden længe vil du have den lækreste sommer og proteinrige smoothie.

Der kan eventuelt tilsættes ingredienser såsom chiafrø, peanut butter, banan, isterninger, honning eller lignende sødemiddel for at opnå en endnu sødere smag.

Smoothie 2 

2’eren her er den typiske peanutbuttersmoothie, som enhver peanutelsker ikke ville kunne gå foruden. Til denne skal du bruge peanut butter, banan, mælk/mandelmælk/kokosmælk, isterninger, havregryn og chokolade proteinpulver. Blend det hele sammen til en cremet masse og nyd med velbehag.

En ting ved denne smoothie er, at den indeholder gode naturlige vegetabilske olier fra peanutbutteren. Man bør dermed ikke drikke sådan en flere gange daglig, hvis man prøver at tabe sig, da den indeholder en god portion kalorier.

Protein Pandekager

Bananpandekager

Disse er jo en af favoritterne! Pandekager, dem kan man altså ikke komme udenom, når den søde tand trænger sig på. Dog er pandekager ofte spækfyldt med mel, sukker og andet, som man typisk ikke ønsker inkluderet i sin kost, når man er på diæt, eller blot prøver at bibeholde en sund livsstil.

Protein pandekager er nemme at lave. Man snyder nemlig en smule og køber den færdige blanding, som blot skal blandes op med vand eller mælk, shakes og derefter på panden. Så hurtigt går det, at lave pandekagerne. Det tager altså ikke meget mere end 5 – 10 minutter. Derudover kan man sagtens lave pandekagerne dagen før, hvis man eventuelt ikke har tid til det om morgenen.

Så er det bare med, at finde ud af, hvad du skal have på som tilbehør. Der findes jo alverdens muligheder. Selv foretrækker jeg alle former for bær, müsli, honning, protein chokolade, sirup og meget mere.

Prøv disse pandekage opskrifter

18 Protein Pandekager | Nemme Proteinopskrifter

Sunde Opskrifter

18 Protein Pandekager | Nemme Proteinopskrifter

Stil den søde tand og boost dine gains med vores favorit sunde protein pandekager.

2021-02-14 10:00:21Skrevet af Jennifer Blow


Altså er alle disse gode ideer til en sund morgenmad, som matcher din måske i forvejen sunde livsstil. Igennem disse måltider får man gode portioner af proteiner samt en lækker smag. Skift med fordel mellem disse morgenmåltider for variation.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


[1] http://time.com/3524803/chia-seeds-superfood-stuck/

[2] https://www.health.harvard.edu/heart-health/are-eggs-risky-for-heart-healthVanessa Gantzel

Vanessa Gantzel

Forfatter og ekspert

Vanessa Gantzel er vores skribent og uddannet fitness instruktør v/ Fitness World, hvor hun igennem sin holdundervisning motiverer og får sveden frem på panden hos medlemmerne. Hun har tidligere erfaring med at skrive fra andre medier. Alt indenfor sundhed, livsstil og træning. Dette er ligeledes områder, som Vanessa går op i, da en sund krop og sund indstilling til livet er alfa omega. Vanessa drømmer om at blive personlig træner og massør.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her