Ernæring

Dukan kuren | Hvad må man spise og virker dukan kuren?

Image Designed by Freepik

Dukan kuren er skabt af den franske læge Pierre Dukan. I 2000 udkom hans bog i Frankrig, men det var først i 2010, hvor bogen udkom i England og USA, at kuren for alvor blev populær.

Hvad er Dukan kuren?

Kuren går i hovedtræk, ud på kun at spise protein, med et minimalt indtag af kulhydrater og fedt. På kuren, som er delt op i 4 faser, tæller man ikke kalorier, men man spiser til man er mæt. Hver fase i kuren har hver sin funktion, men i alle faser er der stor fokus på protein. Protein er vigtigt at indtage, når man vil tabe vægt, da det gang på gang er blevet bevist, at protein er det næringsstof som mætter mest for os mennesker.

De 4 faser

Dukan kur

Dukan kuren er lidt specielt i forhold til andre ”low carb” kurer, da den deles op i fire forskellige faser:

1. Angrebsfasen

I angrebsfasen består din kost stort set kun af proteiner. Du kan være i angrebsfasen i 3-5 dage. Her er nogle regler, som du skal følge som godt som overhovedet muligt i første fase:

• Spis kun magert kød, fisk, skaldyr, fjerkræ (uden skind og ikke and og gås), æg og mager mejeriprodukter
• Drik 1,5-2 liter vand om dagen
• Spis 1,5 spsk. havreklid om dagen
• Gå en tur hver dag (ca. 20 min)

2. Vekselfasen

I denne fase skifter du mellem dage, hvor du spiser ligesom i angrebsfasen og dage, hvor du både spise protein og grøntsager. Du skal blive i denne fase, indtil du har nået dit ønskede vægttab. Reglerne for denne fase ser således ud:

• Spis kun magert kød, fisk, skaldyr, fjerkræ (uden skind og ikke and og gås), æg og mager mejeriprodukter
• Du må spise langt de fleste grøntsager
• Spis 1/3 grøntsager og 2/3 protein på de dage, hvor du både spiser protein og grøntsager
• Spis 2 spsk. havreklid hver dag
• Gå en tur hver dag (30 min). Hvis vægttabet går i stå, kan du øge til 40 min, dernæst 50 min osv.

3. Konsolideringsfasen

Nu gælder det om at stabilisere vægten, så du ikke tager alt på igen, som du lige har kæmpet med at smide. Denne fase varer i 10 dage for hvert kilo, du har tabt. Det vil sige, at hvis du har tabt 5 kilo på Dukan kuren, så skal denne fase vare 50 dage. Her følger reglerne:

• Du må spise alt fra fase 1 og fase 2. Derudover må du tilføje et stykke frugt, 2 skiver rugbrød og 40 gram ost om dagen.
• Du må spise en portion mad med stivelse om ugen (kartofler, ris og pasta)
• Du må indtage et ”festmåltid” om ugen, hvor spiser lige præcis dét, som du har lyst til.
• Du skal have én dag om ugen, hvor du kun spiser proteinrig kost som i angrebsfasen
• Spis 2 spsk. havreklid hver dag
• Dyrk motion (kan være andet end at gå) hver dag (mindst 25 min)

4. Stabiliseringsfasen

De kommende tre regler er dem, som du skal huske resten af dit liv. Således sikrer vi, at du holder din vægt stabil.

• Spis hvad du har lyst til i 6 ud af 7 dage i ugen (fokusér selvfølgelig på sunde fødevarer)
• Èn dag om ugen spiser du kun protein som i angrebsfasen
• Spis 3 spsk. havreklid hver dag
• Dyrk motion (kan være andet end at gå) hver dag (mindst 20 min)

Fordele ved dukan

Dukan fordele og ulemper

Fordele ved Dukan kuren er, at du indtager utrolig meget protein. Protein er som udgangspunkt sværere for kroppen at nedbryde, hvilket betyder, at din forbrænding stiger og du er mæt i længere tid. Ved at skære så drastisk i indtaget af dine kulhydrater, vil du også opleve, at det bliver nemmere at tabe dig. Derudover er kuren også meget simpel, da reglerne er nemme at følge.

Når du er kommet igennem faserne, vil du også opleve, at du kan leve et ”normalt” liv med ”normal” kost og stadigvæk sørge for, at din vægt er stabil. Ved at have været igennem faserne, vil du også automatisk have mere respekt for din krop og derfor sørge for, at den får de rigtige næringsstoffer.

Ulemper ved dukan

Der er dog også nogle ulemper ved kuren. Mange oplever hovedpine og svimmelhed i starten af kuren, da kroppen lige skal vende sig til den nye kost og dermed et lavere indtag af kulhydrater. Det kan betyde, at man føler sig træt og uoplagt i starten, men her er det yderest vigtigt, at man holder fast, da kroppen ligeså langsomt vil tilpasse sig den nye livstil.

Dukan kuren virker for mange, men der er – som navnet indikerer – tale om en kur, frem for en livsstil. Det er altså næppe det optimale valg, hvis man leder efter en langsigtet livsstilsændring. Som et kort sigtet projekt, eller en metode til at komme i gang med et vægttab, kan kuren dog være fremragende.

Læs om andre populære diæter & slankekure lige her

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Myprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert


Gå ikke glip af de nyeste artikler, opskrifter, tilbud og produktnyheder – tilmeld dig til vores nyhedsbrev allerede i dag. Tilmeld dig her