Ernæring

Hvilken virkning har ingefær og hvad er det godt for?

Mange urter og krydderier har sundhedsgavnende egenskaber, deriblandt ingefær. Den lille knoldede rod tilskrives mange fantastiske egenskaber og sælges både som eksotisk krydderi og lægemiddel. Hvad man synes om det som krydderi er en smagssag, men hvad med de helbredsmæssige effekter? Er der noget om snakken? Hvad kan denne rod egentlig?

Ginger

Hvad er ingefær?

Ingefær er en hot-topic fødevare indenfor sundheds- og fitness verdenen, men som kosttilskud er på ingen måde nyt. Ingefæren har været brugt i asiatisk madlavning i mere end 4000 år og har igennem tiderne været brugt imod næsten ethvert tænkeligt onde. Det er i plantefamilie med kardemomme og gurkemeje, og den brugbare del af planten kaldes rihzomet, som er stammen direkte under jordoverfladen, hvorfra flere rødder udgår.

Roden vokser primært i Asien og tropiske områder, hvor den bliver brugt i madlavning og som middel mod mange forskellige tilstande. Kendt for sin karismatiske duft og smag og desuden som en ”superfood” – en fødevare med mange helbredsmæssige og gavnlige effekter. De aktive stoffer i den knoldede rod formodes at være antioxidanter, gingeroler og aromatiske olier.
Ingefær kan fås i sin naturlige rod-form, pulveriseret og tørret, som drikbart kosttilskud og i pilleform[1].

Hvad er ingefær godt for?

Ingefær

Googler man ingefær, støder man ikke på lækre madopskrifter som det første og diverse ingefær shots. Internettet er nemlig fyldt med sider, der lovpriser roden med de mange sunde egenskaber. Der er udført mange forsøg og studier af effekten, men den videnskabelige evidens for langt de fleste påståede egenskaber, er meget svag eller tvetydig. Langt de fleste forsøg er udført på rotter, og resultater herfra kan ikke direkte overføres til mennesker. Der er dog ingen tvivl om, at det er sundt, idet roden indeholder en stor mængde antioxidanter[2].

Hvilken virkning har det for vægttab og træning?

 

Ud over de allerede nævnte egenskaber, har den sunde rod fået særlig opmærksomhed i forhold til træning og vægttab. Det ser bl.a. ud til, at det har smertestillende egenskaber i forhold til træningsrelateret ømhed. Et studie fra 2010 viser, at daglige tilskud (2 g) kan reducere muskelømhed efter træning, med helt op til 25% (i forhold til placebo). I forsøget indgik både rå og opvarmet frisk ingefær, og der var en lille, men ikke signifikant, forskel i effekten, til fordel for den rå udgaver[3]. Det er dog nødvendigt med yderligere studier for at bekræfte resultaterne.

Et andet studie fra 2012, har nærmere undersøgt den metabolisme fremmende effekt. Under forsøget indtog testpersonerne 2g ingefær i pulverform (opløst i varmt vand) i kombination med et måltid, hvorefter bl.a. metabolisme og sultfornemmelse blev registreret. Studiet kunne konkludere at metabolismen blev forøget, testpersonerne forbrændte altså flere kalorier i forhold til kontrolgruppen, og at testpersonerne følte mindre sult[4].

Den typiske dosis brugt i diverse studier af ingefærs egenskaber, er som oftest 1-2 g ren ingefær pr. dag, i frisk eller tørret form. Ingefær er desuden en typisk ingrediens i slankepiller og –pulver – ofte i kombination med cayennepeber og chili, da de alle tre har metabolisme forøgende egenskaber.

Ginger

Bivirkninger

Indtag af ingefær er sjældent forbundet med bivirkninger, men man kan dog opleve irritation af fordøjelsessystemet[5] Det er altså forholdsvis uskadeligt at indtage, men forskningen i dets egenskaber er mangelfuld. Inden for naturmedicin bliver det brugt flittigt og roden har fået et comeback som en ”superfood”, og er at finde i alt fra hudpleje til ingefærshots.

For at vurdere om ingefæren virkelig har de mange fordelagtige egenskaber, som det tilskrives, er det nødvendigt med flere studier, og ikke mindst flere studier på mennesker. Indtil da er der dog ikke noget der tyder på risiko for slemme bivirkninger, og i kraft af sit indhold af antioxidanter, er ingefær et sundt tilskud til en ellers sund og varieret kost.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


[1]https://www.sundhed.dk/borger/sygdomme-a-aa/sundhedsoplysning/medicininformationer/alternativ-medicin/ingefaer/

[2] http://www.dr.dk/levnu/mad/er-ingefaer-virkelig-en-mirakelkur

[3] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20418184

[4] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22538118

[5]https://www.sundhed.dk/borger/sygdomme-a-aa/sundhedsoplysning/medicininformationer/alternativ-medicin/ingefaer/Myprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her