Ernæring

Low carb high fat (LCHF) diæt/kuren

LCHF står for ”Low Carb High Fat”, som oversat til dansk betyder ”Lav kulhydrat, høj fedt”. LCHF tager udgangspunkt i naturlige uforarbejdet fødevarer, hvor du begrænser indtaget af kulhydrater og øger indtaget af protein og fedt.

Hvad er LCHF?

Kort sagt kan man sige, at du baserer din kost på kød, fisk, æg, smør, bacon, fløde mm. og undgår sukker, brød, pasta, kartofler mm. Du spiser når du er sulten og til du er mæt. Glem alt om kalorietælleri og afvejning af din mad! LCHF fungerer fordi, at dit blodsukker holdes på et stabilt niveau i løbet af hele dagen. Et stabilt blodslukker medvirker, at din krops produktion af insulin falder, hvilket gør, at din fedtforbrænding øges, og du føler dig mere tilpas mæt i løbet af hele dagen.

Hvad er fordelene ved LCHF?

Hele æg

Teorien eller tankerne bag LCHF-diæten udspringer fra spørgsmålet; hvad er vi egentlig designet til at spise? I millioner af år har vores forfædre gået på jagt for at skaffe mad. Dengang var der ikke adgang til mange kulhydratbaseret fødevarer, hvorfor man blot spiste, hvad der var tilgængeligt. Man kan i den grad tale om, at man spiste for at overleve.

Da vi, under den industrielle revolution, begyndte at få fabrikker, som producerede store mængder sukker og hvidt mel, fik vi pludselig adgang til mere kulhydratbaseret fødevarer, som vores krop overhovedet ikke var vant til. I 80’erne opstod der en form for forskrækkelse for fedt, hvorfor der begyndte at blive produceret mange light-produkt. Man tænkte; ”jamen hvis jeg spiser fedt, så bliver jeg vel også fed?”. Det lyder jo i sig selv er meget logisk, men det er bare ikke sådan det forholder sig. Folk erstattede det ”farlige” fedt med kulhydrater for at kunne holde sig mætte, hvilket resulterede i den største fedmeepidemi, vi nogensinde har set. Specielt USA er hårdt ramt som det ”fedtforskrækkede land”.

Hvad må du spise under LCHF?

LCHF

LCHF’s popularitet kan helt klart tilskrives diætens enkelhed. Her er kort hvad du må spise:

– Kød (oksekød, svinekød), fjerkræ (kylling, kalkun), fisk (makrel, laks, sild) og æg. Du skal helst vælge kød med højt fedtindhold og/eller kylling med fuldfed skind. Det er en fordel, hvis du har mulighed for at købe økologisk af hensyn til fedtsyresammensætningen.
– Naturligt fedt, som du finder i en god økologisk smør, i olivenolie og kokosolie
– Fede mælkeprodukter. Fuldfed fløde, cremefraiche med den højeste fedtprocent, fede oste.
– Grøntsager. Det er i virkeligheden dem, som i høj grad skal hjælpe dig med at holde dig mæt. Fokuser på dem, som vokser over jord. Dvs. broccoli, blomkål, asparges, squash, spinat, agurk, løg, peberfrugt mm.
– Nødder er okay i små mængder.
– Bær er også okay i små mængder. De kan bl.a. være med til at tilfredsstille den søde tand.
– Drikkevarer: vand, danskvand (m/u citrus), kaffe, te. Hvis du drikker kaffe med mælk, så brug fløde i stedet for.

Hvad må du ikke spise under LCHF?

Sukker

Når man læser, hvad man gerne må spise, så er det også forholdsvis nemt at danne sig et overblik over, hvad man ikke må eller helst skal undgå.

– Sukker er noget af det første, som du skal lære at leve uden. Ingen sodavand, slik, juice, chokolade, kager, juice, flødeis mm.
– Kornprodukter (ris, pasta, brød, morgenmadsprodukter).
– Fedt af dårlig kvalitet (margarine, transfedt, olier med for meget omega 6).
– Øl.
– Light produkter. Vælg den rigtige vare i stedet for!
– Kunstige sødemidler.

Virker LCHF?

LCHF og træning

De fleste personer, som starter på LCHF vil helt sikkert opleve et vægttab. Det sker i høj grad fordi, at man omlægger sin kost fra en kulhydratbaseret med masser af sukker, til en kost baseret på naturlige fødevarer med masser af protein, sundt fedt og massere af grøntsager.

Nogle vil også blot opleve, at deres vægt stabiliseres og finder sit naturlig niveau, set i forhold til den velkendte elevatorvægt, som hopper op og ned.

En af diætens store plusser, er også, at du føler dig mæt samtidig med at du taber dig. Alle der har prøvet på at tabe sig ved, hvor hårdt det kan være, når maven skriger efter mad og man bare har lyst til den kage, som kollegaen har taget med på kontoret. Med LCHF vil du med stor sandsynlighed undgå dette, da du sjældent er sulten pga. det stabile blodsukker. Ydermere er der også mange der oplever bedre søvn, mere energi i løbet af dagen, bedre sex-drive, samt en bedre evne til at koncentrere sig over en længere periode mm.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Myprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her