Ernæring

Skal man spise sæsonbestemt for mest næring?

Spise sæsonbestemt? Endnu en ting at tænke på, når det kommer til det, vi kommer på tallerkenerne! Men rolig nu, at spise sæsonbestemt er ikke så teknisk, som du måske tror, det er og lyder til.

sæsonbestemt

For at holde tingene enkle har vi sammensat en liste over hvornår populære frugter og grøntsager er ‘i sæson’. Dette skulle give dig en idé om, hvordan det at spise sæsonbestemt fungerer.

Efterår

Vinter

Forår

Sommer

Æbler

Æbler

Asparges

Aubergine

Blomkål

Rødbede

Rabarber

Blåbær

Selleri

Rosenkål

Lilla broccoliskud

Courgetter

Græskar

Gulerødder

Spinat

Hindbær

Pastinak

Porrer

Forårsløg

Jordbær

Squash

Champignon

Rucola

Tomater

Her er nogle ting at tænke på, når det kommer til at spise sæsonbestemt.

1. Ernæring

Vi starter med det punkt, som så mange af os er interesseret i – vores ernæring! Vi ved, at mange af jer vil vide svaret på det brændende spørgsmål, er sæsonbestemte fødevarer mere nærende, end når vi spiser mad uden for dets sæson?

Det frustrerende korte svar er… det afhænger.

Vi ved det, vi ved det! Ikke hvad du ville høre. Men det varierer afhængigt af madens opbevaring, hvornår det blev plukket, og hvor hurtigt du spiser råvaren efter køb.

Vi er enige om, at hvis du plukkede en portion jordbær om morgenen og spiste dem der hjemme samme eftermiddag, ville dine produkter være meget nærende med begrænset tab af næringsstoffer.

Men hvis du plukkede dine jordbær en mandag formiddag og spiste dem et par dage efter, er det sandsynligt, at dine jordbær har mistet nogle næringsstoffer, siden de blev plukket.

Frosne frugter og grøntsager plukkes ofte, når de når deres højeste ernæringsværdi og fryses øjeblikkeligt, og derfor beholder produkterne mange af dens mikronæringsstoffer under opbevaring.

Hvis du leder efter friske muligheder, er det bedst at købe din frugt og grønt, når du har brug for at købe det en enkelt dag til resten af ugen. Selvom du ikke ved, hvor længe maden har ligget i butikken, kan du reducere den tid, det bruger på at være i dit køleskab eller i en frugtskål.

2. Pris

Dette er måske ikke en biggie for nogle af os, men hvis du er interesseret, vil du være glad for at høre, at det at købe frugt i sæsonen er meget billigere end at købe nævnte frugt uden for sin plukkesæson.

Dette skyldes, at fødevarer på vores supermarkedshylder uden for produktets sæson har været nødt til at rejse videre i stedet for at dyrkes under dets normale forhold. Dette betyder væsentligt, at vi betaler for de ekstra rejseomkostninger, når maden ikke er i sæson.

Det er også vigtigt at påpege, at pris spiller en rolle i at afspejle den indflydelse, vores mad har på miljøet. Dyrere mad betyder, at det er rejst videre, hvilket har indflydelse på vores Co2-udslip.

3. Smag

Selvom dette er en personlig præference, siger nogle mennesker, at mad smager bedre, når den vælges i sæsonen! Vi forstår helt, hvor de kommer fra, da det sandsynligvis er sødere, saftigere og mere modent end dets kolleger, der har rejst flere kilometer i en kasse.

4. Hjælp til samfundet

At købe mad i sæsonen understøtter dit lokalsamfund, da det ikke er nogen overraskelse, at lokale markeder og lokale gårde kun dyrker, hvad der er i sæsonen.

Fødevarer er billigere at dyrke og er mere tilbøjelige til at blomstre i dets oprindelige miljø. Når du køber mad fra din lokale gård eller avlere, går overskuddet tilbage i dit lokale samfund.

Hvordan begynder jeg at spise sæsonbestemt?

Start med at tjekke, hvad der sælges på dit lokale marked. Hvis du føler dig mere teknisk, skal du kigge efter opskrifter online, i bøger eller i apps, der filtrerer opskrifter omkring fødevarer i sæsonen.

Kort fortalt

Det lange af det korte er, at vi skal spise sæsonbestemt. Til fordel for miljøet, dit lokalsamfund og din bankkonto ville vi alle have fordel af at vælge fødevarer, der er dyrket inden for samme sæson.

Det vil ikke skade at købe en madvare udenfor sæsonen af og til, men hvis du gerne vil købe mad udenfor deres normale sæson, hvorfor ikke købe dem friske, når de lige er blevet plukket ud og fryse dem ned selv?

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Shannah Hatch

Shannah Hatch

Forfatter og ekspert

Shannah Hatch begyndte sin karriere inden for ernæring efter at have deltaget i et Farm to Fork-workshop. Hun arbejder i øjeblikket som diætetisk supportarbejder og leverer ernæringsvejledning og support inden for sundhedssystemet. Shannah har tidligere arbejdet med at skabe nye kosttilskudsprodukter til lancering og hentet ideerne fra ide til handling. Hendes mest behagelige læringsoplevelser inkluderer skyggearbejde af andre sundhedsfagfolk og deltage i samtaler om en række emner, som f.eks. Forbindelsen mellem vores kost, kvindelige hormoner og sport. Shannah har deltaget i mange frivillighedsmuligheder, herunder arbejde med fødevarebanker, førende workshops for sportsernæring og deltagelse i prøveundersøgelser. Hun håber at fortsætte med at gøre en forskel i branchen, uddanne og samarbejde med andre for at opmuntre til god ernæring. I sin fritid nyder Shannah klatring, løb og prøver at sætte en melodi sammen på klaveret.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her