Ernæring

Sommerens superfood bær I En lille bær guide

Det er ved at blive sommer, og så skal der spises bær i lange baner. Røde, søde jordbær, syrlige ribs og sommerlige hindbær. Bær af andre farver kan også nævnes. Her finder du blandt andet blåbær, brombær og solbær. Der findes simpelthen et hav af bær, som man kan nyde hele sommeren.

Superfood Bær

Bær er superfood og beskytter kroppen indefra. Disse superfood bær er med til at styrke hjertets kredsløb. Bær holder både hud og hjerne frisk og sund. De indeholder vitaminer, mineraler, antioxidanter, mikronæringsstoffer og en hel del kostfibre. De virker faktisk som en slags anti-aging inde fra kroppen.

Bærernes næringsstoffer sidder primært i skrællen. Når man tænker på, hvad et bær rent faktisk vejer, så indeholder bærret rigtig mange næringsstoffer, da overfladen af skræl er stor i forhold til bærrets vægt. Det kan derfor godt betale sig at investere lidt tid og penge i at skaffe nogle af sommerens farverige og smagfulde superfood bær. De har så mange sundhedsfremmende egenskaber, at de bør være en fast del af en kostplan – særligt for os, der gerne vil tabe os.

Jordbær | Godt med vitaminer

Jordbær
Jordbær er det ultimative favoritbær hos danskerne. Ser man på bærrets smukke farve og facon, så bliver man helt glad i låget. Jordbær er især det bær, som bare skriger ordet “sommer.” Der findes ikke de opskrifter, hvor man ikke kan inkludere jordbær. Jordbærtærte, smoothie, drinks, frugtsalat og diverse andre desserter. Hvis man har mulighed for det, så bør man faktisk indtage jordbær, lige så ofte man kan.

Dette konge- og superfood bær indeholder både kalium og fibre, men er ligeledes også rig antioxidanter og indeholder et højt indhold af C-vitamin. Flere undersøgelser har vist, at jordbær er et af de bær, som er med til at sænke kolesteroltallet. Det viser sig også, at jordbær mindsker risikoen for forhøjet blodtryk.
Jordbærret indeholder simpelthen så mange gode ting for os mennesker. Når sæsonen endelig er der, så skal vi også benytte os af den.

Hindbær | Godt for dine øjne

HindbærDet smukke røde og fantastiske superfood bær, som smager af en varm sommerdag, er fuld af fibre og antioxidanter. Bærret er godt for både kroppen og dit helbred. Du kan derfor finde rigtig mange grunde til at inkludere dem i din kost hele sommeren. Bærret indeholder ellaginsyre. Dette skønne bær er ligeledes spækket med B-vitamin, C-vitamin, folinsyre, B3-vitamin, jern, kobber, magnesium og kalium. Alle mulige vitaminer, som er meget vigtige for menneskekroppen. Du kan næsten droppe vitaminpillerne, når du dagligt indtager en større mængde hindbær.
Derudover bør hindbær spises grundet dets indvirkning på at reducere øjenforkalkning. Man mener, at 2 – 3 håndfulde hindbær hver dag vil hjælpe dig med at forebygge alvorlig synsnedsættelse og stoppe for øjenforkalkningen.

Dette er bærret for kvinder. Ikke nok med at hindbærret er med til at reducere og forebygge rynker, så er dette superfood bær ligeledes perfekt til vores feminine sundhed. Bærret går ind i kroppen og booster det kvindelige reproduktionssystem. Gynækologer mener, at kvinder bør indtage hindbær, hvis de lider af kraftige menstruationsblødninger. Det kan derfor siges, at hindbær virkelig er det helt rigtige bær til vores kvindekroppe.

Blåbær 

Blåbær

Man har efterhånden hørt hundrede historier omkring blåbærrets sundhed. Er det så virkelig så sundt, som alle påstår? Og ja, det er det bestemt! Der er simpelthen så mange gavnlige faktorer ved dette bær, at det burde indgå i kosten hele året rundt.
Dette blå superfood bær er nemlig det bær og frugt med det højeste antal af antioxidanter i forhold til dets vægt.
Antioxidanterne går ind og udrydder skadelige celler, som også kaldes frie radikaler. Det fine bær indeholder blandt andet A- B- C- og E-vitamin samt nogle mineraler såsom zink, kobber og selen.
Der er lavet mange undersøgelser og studier på blåbær. Derudover kan et bær som dette også påvirke blodtrykket i den rigtige retning. Blåbærret indeholder ligeledes forskellige stoffer, som man mener er med til at styrke immunforsvaret.

Det er derfor meget anbefalelsesværdigt at indtage disse små blå bær. Man bør dog være opmærksom på, at de helst gerne skulle være økologiske, da de ellers er sprøjtede med alt muligt forskelligt, som næsten opvejer blåbærrets sundhedsfremmende egenskaber.

Brombær | Godt mod fordøjelsen

Brombær
I Danmark kan du finde sommerhaver fulde af brombær. Nogle gange kan man virkelig finde dem alle vegne. Dette boblende mørke men smagfulde bær hører også til listen over sunde bær.
Brombær bør spises fordi det indeholder en række sundhedsfremmende faktorer. Heriblandt er især det faktum, at bærret er meget fordøjelsesfremmende, hvilket gør, at det bør indtages langt oftere, end hvad vi danskere gør. Vi er så vant til bær som jordbær og hindbær, at vi faktisk glemmer alt om et bær som dette.

Det særlige ved brombær er, at de indeholder fordøjelsesfremmende kostfibre af typen pektin, som siges at samtidig skulle sænke kolesteroltallet og på den måde beskytte menneskets hjerte.

Kirsebær | Godt for dit hjerte og søvnproblemer

Kirsebær
Endnu et af de superfood bær, som har positive effekter på helbredet. Det fine og sprøde bær kan man også se rundt omkring i haverne. De er smukke og hænger i en klase af to. Man bør være opmærksom på, at bærret indeholder en del sukker, så hvis man vil holde den slanke linje, så bør man ikke spise sig mæt i disse bær hver eneste dag.
Kirsebærret er faktisk et hjertelignende bær. Dette gør ligeledes, at vi på den måde kan huske, hvad bærret har af indvirkninger på vores krop. Dette hjertebær er nemlig helt specielt og super godt for vores hjerte. Bærret har et højt indhold af kalium, og kan derfor være med til at sænke vores blodtryk. Derudover indeholder kirsebærret antocyaniner. Bærret sænker kolesteroltallet, og mindsker risikoen for blodpropper.

Noget helt andet som kirsebær virkelig skulle have sin gavnlige effekt på, er vores søvn. Har du problemer med din søvn? Vågner du flere gange om natten, og har svært ved at sove igen? Så er det kirsebærret, du skal indtage. Man mener at vi mennesker, som har problemer med søvnen, bør drikke en smule kirsebærjuice. Denne juice er med til at øge vores koglekirtels produktion af melatonin, som er et døgnrytme hormon. På den måde skulle søvnen blive bedre.

Ribs | Godt for immunforsvaret

Ribs
Disse røde og syrlige bær er også nogle, som virkelig hører til den danske sommer. Bærret er meget skandinavisk og blev oprindeligt fundet i 1600-tallet, hvor bærrene voksede vildt.
Disse superfood bær er også et af immunforsvarets bedste venner. Nemlig indeholder ribs meget høje mængder af C-vitamin, hvilket gør dem ekstra sunde, da C-vitamin virkelig gavner kroppen, og styrker immunforsvaret. De små syrlige kugler indeholder ligeledes også en høj mængde A-vitamin, som gør din krop sund og stærk.

Disse små syrlige bær går godt sammen med noget sødt. Dette kunne eksempelvis være mousse, kage, is eller andet sødt. Selvom man laver desserter, så kan de jo sagtens være sunde. Et bær ribs gør blot din dessert endnu sundere, og pifter din dessert op med ekstra vitaminer og mineraler.

Gojibær | Rig på aminosyrer

Goji-bær
Man har hørt så mange ting omkring dette bær. De skulle være ih og åh så sunde. Men er det virkelig rigtigt, at dette bær er den ultimative superfood? Er det så sundt, som medierne påstår det er?
Det er det uden tvivl! Dette superfood bær fås primært på tørret form. De tørrede gojibær er oftest importeret fra kina, hvor de vokser vildt. Dog kan man rundt omkring i Danmark også finde dette totalt sundhedsfremmende bær. De vokser vildt ved strande på gojebær-buskene.
Grunden til at dette bær er så sundt, er blandt andet fordi, det indeholder 18 forskellige aminosyrer. Derudover finder du også vitaminer af både A og B. Endnu en vigtig faktor omkring dette bær er, at det indeholder 500 gange mere C-vitamin end en appelsin. Det kan derfor godt være, at man skulle tage gojibærret med i sine overvejelser, når man er på bær-indkøb.

Bærret kan spises i alle tilstande. Råt, kogt eller tørret plejer at være de mest populære måder, hvorpå man indtager bærret. Spis det i din müsli på yoghurt eller havregrød. En anden mulighed er, at inkludere et bær som dette i sit bagværk. Her er boller – bærboller, helt geniale.

Spis dig sund i superfood bær

Sommerbær-sundhed

Dette gælder naturligvis for næsten alle bær. De kan bruges i rigtig mange forskellige opskrifter, hvis man synes, bærrene er blevet for kedelige at spise alene. Oven på morgenmad benyttes bær som alle ovenstående nævnte rigtig ofte. En eftermiddagssnack med andet tørret frugt og nødder er også et hit i de fleste hjem. Hvis man er rigtig fræk, så kan man også prøve sig med at blande sine bær med sin dessert. Vaniljeis eller lignende skulle bestemt være godt sammen med bær.

Superfood bær er altså godt for rigtig mange ting i din krop. Du bør overveje bær i din hverdag, hvis du ønsker at vedligeholde en sund og rask krop. Benyt endelig sommerens mange bær som en hjælp til at holde den sunde og slanke linje.

 

 

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Vanessa Gantzel

Vanessa Gantzel

Forfatter og ekspert

Vanessa Gantzel er vores skribent og uddannet fitness instruktør v/ Fitness World, hvor hun igennem sin holdundervisning motiverer og får sveden frem på panden hos medlemmerne. Hun har tidligere erfaring med at skrive fra andre medier. Alt indenfor sundhed, livsstil og træning. Dette er ligeledes områder, som Vanessa går op i, da en sund krop og sund indstilling til livet er alfa omega. Vanessa drømmer om at blive personlig træner og massør.


Gå ikke glip af de nyeste artikler, opskrifter, tilbud og produktnyheder – tilmeld dig til vores nyhedsbrev allerede i dag. Tilmeld dig her