0
Varekurv

Der er ingen varer i din kurv

Ernæring

Spis dig sund og stærk i æg

Skrevet af Faye Reid

En god proteinkilde

Æg er daglig kost for mange bodybuildere, og det er det af god grund. Æg er en fantastisk kilde til protein og fedt, og indeholder også vitaminer og mineraler, som hjælper med at holde din sundhed i top sammen med en varieret kost.  Æg indeholder vitamin D,A,B2 og B12, og de er desuden en rig kilde til folat (b-vitamin) og jod. Både æggehviden og æggeblommen er fyldt med ernæring som fremmer et godt helbred og holder det vedlige. Æggehviden er den del af ægget, hvor mere end halvdelen af proteinerne er. Æggehviden er især en god kilde til selen, zink jern og kobber.

Æggeblommen derimod, er hvor fedtet og kilden til de bedst fedtopløselige vitaminer, er gemt. Æggeblommen er en fantastisk kilde til vitaminerne D,E,K og vitamin A sammen med lecithin. Æg er noget, som kan bruges til mange ting, og kan både spises til morgen, middag og aften. De kan koges eller bages ved brug af metoder såsom pochering, stegning og røræg. Man kan desuden helt selv bestemme hvor meget fedt, man vil anvende når man tilbereder æg. Ved stegning kan der eksempelvis benyttes sprays med lavt kalorieindhold i stedet for olie eller smør.

Æg er godt for dit hjerte

Selvom æg har haft et dårligt ry førhen, er de faktisk en kilde til et sundt hjerte, når de indtages som en del af en sund og afbalanceret kost. Dette faktum skyldes, at de vitaminer og mineraler som de indeholder, fremmer et godt hjerte. Et eksempel på gode næringsstoffer for hjertet som ægget indeholder, er betain og cholin. Disse næringsstoffer er ikke kun til gavn for hjertet, men også andre organer i kroppen, såsom leveren. Cholin er med i B-kompleks-vitamin familien, som er afgørende for et sundt nervesystem og produktionen af cellemembran.

Andeæg

æg, protein, ernæring
Andeæg ligner hønseæg, men de ser større ud. De er dog, ligesom hønseæg, mulige at få i forskellige størrelser; alt fra small til large. De har et højere proteinindhold og fedtindhold end de normale æg. Når man koger et andeæg, får æggehviden et blåligt skær og blommen får en dyb rød-orange farve. Et andeæg indeholder cirka 9 gram protein og næsten 10 gram fedt.

Hønseæg

hønseæg, protein, kost
Dette er det mest almindelige og tilgængelige æg. Hønseæg er budget venlige, og de er for alle, som ønsker at få alle fordelene ved et æg uden at bruge en formue på diverse specielle æg. Et stort hønseæg indeholder cirka 6 g. protein, 5 g. fedt og ingen kulhydrater.

Vagtler æg

vagtleræg, protein. fedt
Vagtler æg er små, men smagen minder om de normale æg. Disse æg er kendt for gourmet madlavnings programmer og fancy menuer i restauranter. Vagtler æg har altså meget at byde på, og er en af de smukkeste æg der findes. Æggeskallerne kommer nemlig i mange forskellige farver; alt fra blå, brun og hvid. Vagtler æg tilberedes normalt hårdkogt og har kun omkring 1 g. fedt og 1. g protein.

Fasanæg

Fasanæg, protein, ernæring
Fasanæg er mindre end hønseæg og har en rigere smag. Blommen er større end vagtelæg, men er også cirka halvt så stort som blommen i et hønseæg. Fasanæg har højsæson fra april til juni. Skallen varierer i farve lige fra oliven grøn til brun. De smager fantastisk både kogt, pocheret og stegt. Et fasanæg indeholder cirka 10 g. fedt og 6. gram protein.

Strudseæg

strudseæg, protein, kost
Dette æg er kæmpe stort, og svarer til næsten 24 hønseæg. Med en vægt på cirka 2 kg er dette en legendarisk oplevelse at spise med sine venner. Ægget har en kogetid på 50 minutter, og tager dig derfor meget længere tid at tilberede end hønseægget. Skallen af et strudseæg er glat og har en cremet farve. De er i højsæson fra april til september. Realistisk set vil kun få mennesker spise et helt strudseæg. For at sammenligne næringsindholdet med hønseæg, indeholder et strudseæg cirka 83 kalorier.

Perlehøneæg

perlehøns æg, protein,
Perlehøneæg er kendt for deres rige og stærke aromatiserede æggeblomme. Skallen er vaniljefarvet, og trods de er cirka 30% mindre end hønseæg, så er de fyldt med langt mere smag. En perlehøne er en fugl, som stammer fra Sydafrika, og de ligger kun cirka 50-60 æg om året. Højsæsonen for perlehøneæg er forår til sommer. Fuglen er specielt kendt i Frankrig og dens æg er meget velsmagende, når de er kogt.  Et perlehøneæg indeholder cirka 3,5 g. fedt og 6 g. protein.

Vær ægge bange for at spise æg!

Æg er som ovenstående nævnt en fantastisk tilføjelse til enhver atlets kost, hvis du selvfølgelig ikke har allergi for dem. Hvorfor ikke være eventyrlysten og smage forskellige typer af æg end de normale hønseæg? Ved at tilføje flere forskellige æg til din kost får du alle de sundhedsmæssige fordele, du kan forestille dig!

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.

Æg


Myprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert


Spar 25% på alt* | Brug koden 25DK | Få 2for1 på Myvegan - få den billigste gratis Køb dine favoritter her