Træning

Yoga eller Pilates? Hvad er forskellen?

Føler du kunne have brug for lidt mere fleksibilitet eller bedre core styrke? Uanset om du er en bodybuilder eller en løber, kan fordelene ved at lave yoga eller Pilates være tredoblet.

For en outsider kan de to former for træning imidlertid virke temmelig ens, hvilket kan give dig en lidt forvirring over, hvilken klasse du skal vælge. Så hvad er forskellen mellem yoga og Pilates? Er der nogen overhovedet? Lad os finde ud af det.

Helt forskellige lande og århundreder

Hvis dette ikke er en stor forskel, ved vi ikke, hvad det er. Yoga blev faktisk udviklet gennem tusinder af år. Faktisk blev det først udviklet i Nordindien for omkring 5.000 år siden. Det er langt fra det skinnende studie i dit lokale yogacenter.

Pilates er en relativ baby i sammenligning, der først er blevet til for omkring 100 år siden. Det blev opfundet af en mand ved navn Joseph Pilates, oprindeligt fra Tyskland. Det var designet til at blive brugt i rehabilitering. Noget, det stadig bruges af atleter til i dag.

Hvordan du indånder gør hele forskellen

Inden vi går ind i det, så lad os gøre en ting klar – vejrtrækning er vigtig i både yoga og Pilates (og for generel overlevelse), men måden det gøres er lidt anderledes. For ved yoga og Pilates er vejrtrækning vigtig, når du bevæger dig gennem forskellige positioner. Din instruktør vil normalt guide dig, hvornår du skal trække vejret, mens du udfører hver øvelse.

Her er, hvor de er forskellige fra hinanden. Din yogalærer vil normalt bede dig om at trække vejret fra din mave. Det bruges også til at hjælpe dig med at nå en mere beroligende og meditativ tilstand ved at fokusere på hvert åndedrag ind og ud.

Som du ofte har brug for at engagere din kerne i Pilates, vil din instruktør bede dig om at trække vejret mere ind i brystet og ryggen i stedet for i din mave. Dette kaldes lateral vejrtrækning.

yoga eller pilates

Yoga er mere spirituelt

Dette er bestemt en af de største forskelle mellem de to klasser. Vil du have en meditativ oplevelse, der arbejder på fleksibilitet og beroliger sindet? Vælg derefter en yogaklasse.

Hvis du mere søger for at aktivere muskler, arbejde på din balance eller komme dig efter en skade uden meditation, er Pilates sandsynligvis nok valget.

Pilates bruger maskiner

Før du bliver forvirret, udføres både yoga og Pilates stort set på måtter, og begge kan gøres uden udstyr overhovedet. Mens yoga helt handler om at bruge din egen kropsvægt, kan Pilates også involvere at bruge specielle Pilates-maskiner. Husk, Pilates handler mere om at konditionere kroppen, mens yoga kan være mere meditativ.

Disse maskiner kaldes reformatormaskiner. Ligesom resten af Pilates bruges de til at forbedre styrke, balance og løse ubalancer eller tilskynde til bedring af skader.

Yogaklasser kan variere meget

Som du kunne forvente med alt, hvad der er udviklet gennem tusinder af år, er der et par forskellige typer yoga. Nogle klasser handler mere om beroligende, meditativ bevægelse, mens andre fokuserer på konditionering af kroppen og valgmuligheder som hurtigere, mere svedende klasser såsom hot yoga, der foregår i et meget varmt rum.

Pilates har ikke en tendens til at adskille sig så meget fra klasse til klasse. Du udfører bevægelser, der fokuserer på core styke og fuld konditionering. Det betyder ikke, at det overhovedet ikke har ændret sig siden 1920’erne. Der er udviklet nye træk til at behandle symptomer på det moderne liv, som at sidde ved et skrivebord hele dagen.

For både yoga og Pilates er instruktøren det vigtigste aspekt, der vil ændre klassens art. Sørg for, at den person, der underviser, både er kvalificeret til at lede den slags klasse, du er efter og har oplevet.

Kort fortalt

Til sidst skal du tænke over, hvad du vil have fra enten yoga eller pilates. Vil du svede? Prøv hot yoga eller en Pilates-klasse med højere intensitet. Vil du slappe af og forbinde dig selv på et højere niveau? Prøv en mere meditativ form for yoga. Mens begge klasser kan variere meget, kan de være til gavn for dig på en lang række måder, både mentalt og fysisk.

Find ro med meditation | Råd fra Myproteins mindfulness coach

Træning

Find ro med meditation | Råd fra Myproteins mindfulness coach

Det er tid til at finde din indre zen.

2021-05-10 15:00:59Skrevet af Evangeline Howarth

'Mentalt har jeg det fantastisk' | Effekten af yoga

Træning

'Mentalt har jeg det fantastisk' | Effekten af yoga

Hun kunne ikke elske det mere!

2022-02-26 17:26:11Skrevet af MyproteinEvangeline Howarth

Evangeline Howarth

Forfatter og ekspert

Evangeline har deltaget i konkurrencepræget sportsgrene siden en ung alder. Som en kvalificeret RYA Dinghy Instructor forstår hun vigtigheden i en god ernæring som det rette brændstof til ekstrem- og udholdenhedssport, især på grund af hendes erfaring i Team GBR Squads samt lede og coache hendes universitets første hold.

I sin fritid elsker Evangeline at løbe - især maraton. I weekenderne finder du hende i gang med vandsport eller at vandre i bakker. Hendes yndlings aftener bliver brugt på en HIIT-session eller squats i træningscentret, inden hun forkæler sig selv med smagfuld og krydret mad og masser af grøntsager - yum!

Få mere at vide om Evies erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her