Vores Ambassadører

Verdens stærkeste mand: Min autisme er min superkraft

Man skulle tro, at det at gå rundt med den officielle titel “Verdens stærkeste mand” ville få deres ego til at stige til vejrs og lade al ydmyghed ligge i graven. Men når vi taler med Tom Stoltman, får vi det stik modsatte indtryk.

Hvis du ikke kender Tom, er han den regerende World’s Strongest Man og Storbritanniens stærkeste mand, efter at han triumferede tidligere i år.

Tom er født i en lille by ved navn Invergordon i Skotland og har arbejdet sig op til toppen af Strongman-stigen, mens han undervejs har måttet lære at håndtere sin autisme. Vi talte med Tom for at finde ud af, hvordan han klarer alt dette, hvor udmattende hans træningsplan er, hvad ernæring gør en Strongman til en Strongman, og hvad hans næste ambitioner er – spoiler: de er STORE.

“Luke kender mig ud og ind”

Hvis du kender Tom, vil du uden tvivl også kende hans bror Luke. Stoltman-brødrene har bestemt sat deres præg på Strongman-verdenen, og da Luke er et par år ældre end Tom, kunne han vejlede ham fra starten.

“Fra dag et var han den første person, jeg var i træningscenteret med, og han har været ved min side lige siden, så han har haft en massiv indflydelse og er en massiv årsag til, at jeg nok er den, jeg er i dag. Han var der bare for at hjælpe mig med at komme forbi forhindringer i træningscentret, forbi folk og forbi kameraerne. Han har hjulpet mig med at få mit hoved ned i træningscenteret og hjulpet mig til at kunne tale med folk og deltage i konkurrencer. Det har været rigtig godt at have Luke ved min side, for når jeg bliver stresset eller overvældet, forstår han mig og hjælper mig med at falde til ro og få hovedet på plads igen.”

“Jeg kan altid sikre mig, at alt er 100%”

En af de forhindringer, som Luke har hjulpet Tom med at komme over, er at håndtere sin autisme. Tom har været en stor inspiration for andre med skjulte handicaps som autisme, og han beskriver det ofte som en “superkraft”. Men han taler også åbent om de vanskeligheder, der er forbundet med at leve med en sådan forstyrrelse, især når planerne ændres.

“Med strongman vågner du op, du spiser på samme tid, du træner på samme tid, du træner på samme tid, du restituerer, det er alt sammen det samme, så jeg kan altid sørge for, at alt er 100%, fordi det var så nemt for mig at følge.

Men den negative side af tingene er, hvis noget ændrer sig, uden at jeg har et par dages varsel, eller hvis jeg har misset et måltid, eller hvis jeg var på en lang rejse og ikke havde så meget mad eller ikke havde forberedt mig godt nok eller interviews og den slags, så er det, når autismen er værst, fordi jeg bliver stresset og overtænker tingene, og det kan være rigtig slemt på nogle punkter.

Det negative opvejer det positive, for når det er slemt, kan det virkelig påvirke mig meget.”

Ud over Luke har Toms søster, som er uddannet til at arbejde med autister, også været en stor støtte.

“Min søster lærte at arbejde med autister, da jeg var barn, og hun hjælper mig stadig den dag i dag med det, for det forsvinder selvfølgelig ikke bare. Jeg har bare lært at håndtere det. Men der er stadig dage, hvor det kan gå mig på og gøre mig virkelig stresset og bekymret, når det egentlig ikke burde være nødvendigt.”

“Jeg sætter mig selv i så mange ubehagelige situationer, som jeg kan”

Tom har også iværksat nogle praktiske ting for at sikre, at han altid arbejder for at støtte sin mentale sundhed og styrke sin selvtillid, især i sociale situationer, hvilket ofte er svært for autister.

“Min mentale tilstand er 90% bedre, end den var, men der er altid dage, der er meget sværere for mig end for normale mennesker – der er små dumme ting, som kan tage mig en hel uge. Jeg sætter mig stadig i så mange ubehagelige situationer, som jeg kan nu, og det er bare for at hjælpe mig med at forbedre mig selv som atlet. Uden for Strongman er jeg også nødt til at kunne tale med folk, fordi jeg ejer en forretning og et fitnesscenter, og jeg plejede at være bange for den slags ting. Så ja, det er bare mig selv, der sætter mig i ubehagelige situationer, hvilket bare hjælper mig mentalt.”

“Strongman vil ikke være der for evigt”

At tale med sin kone er en anden stor hjælp for Tom, uanset om det handler om de mentale udfordringer, der følger med Strongman, eller bare om at navigere i de vanskeligheder, der følger med livet. Tom er også meget bevidst om, at den opmærksomhed og ros, der følger med at være Strongman-mester, ikke varer evigt, og hans kone har hjulpet ham med at opbygge en succesfuld forretning, der vil overleve titlen.

“Min kone og min mor, før hun gik bort, var den eneste person, jeg talte med om problemer, jeg havde, men da hun gik bort, er min kone Sinead nok den eneste person. Der er stadig ting, jeg ikke siger til hende, men hun har virkelig hjulpet mig.

Strongman er naturligvis godt, og jeg har haft succes, men … Strongman vil ikke være der resten af mit liv, så det handlede mere om at hjælpe mig med at tilpasse mig til at være selvsikker blandt mennesker, hjælpe mig med at udvikle en forretning og den slags ting. Og jeg var en af de første i min familie, der blev gift og flyttede ud, og jeg levede uafhængigt som 20-21-årig, hvilket ingen i skolen sagde, at jeg ville gøre, og jeg fik en kone som 21-årig, så jeg blev hurtigt voksen og modnet, men hun tilpassede sig virkelig til mig og hjalp mig.”

“Jeg holdt mig 100% til min diæt, og det kan ses på resultaterne.”

Som med enhver anden sport er ernæring alfa omega. Men det, der adskiller Strongman fra mange andre sportsgrene, er den slags mad, som Tom siger, er afgørende for at yde sit bedste. Her er, hvad han havde at sige om sin ernæring op til en konkurrence som World’s Strongest Man.

“Jeg har en der hedder Nathan Payton, som nok er den bedste ernæringsekspert i verden. Jeg tror, han har fået 6 eller 7 WSM-titler for sine atleter. Ernæring er en vigtig faktor. Du kan tage to dage i træningscenteret, men så længe du spiser rigtigt, vinder du alle konkurrencer, du deltager i. Det var det, der var rigtig godt for mig i Worlds. Jeg gik ikke glip af et eneste måltid. Jeg holdt mig 100% til min kost, og det kan ses på resultaterne.”

Kan du huske udfordringen med de 10.000 kalorier? Det er let arbejde for Tom.

“Det er mærkeligt med ernæring, for når du er 8-10 uger fra en konkurrence, er du på 7-8000 kalorier, hvilket lyder af meget, men for Strongmen er det ikke meget, og det er endda en masse æg, rødt kød, ris, frugt og grønt. Jeg rører ikke pasta eller noget lignende – kun ved “cheat meals.”

Når man så kommer tættere på konkurrencen, er det, når cheat meals kommer til – så jeg vil måske spise et cheat meal før et træningspas plus et ekstra cheat meal i weekenden, men jeg vil altid have 70-80% god mad i mig også. Den værste diæt var den uge, hvor jeg var ude af WSM. Det handler selvfølgelig bare om at få brændstof i kroppen, og på det tidspunkt var jeg på måske 11-12000 kalorier, og det var bare brændstof i form af burgere, chips, lasagne, pasta – virkelig meget kulhydratholdigt. Da jeg så kom derud, toppede det endnu mere til omkring 12-13000.”

Det pre-workout cheat meal, som Tom taler om, siges at være hans mest vitale måltid. Og det er bestemt ikke bare et ekstra scoop af pre-workout.

“Før træning vil være det vigtigste, det vil være det ekstra måltid i form af burger og pomfritter, og hvis du ikke spiser det, får du ikke det nødvendige brændstof. Hvis du spiser det måltid, vil dit træningspas være 60% mere effektivt, end hvis du stadig var på din diæt fra en måned eller to siden. Vi har ikke rigtig nogen “cheat meals” – disse cheat meals er bare en del af vores kost.”

Selvom Tom fortæller os, at burger og pomfritter er et af hans yndlings måltider, bliver det hurtigt gammelt for ham.

“Det er dejligt i den første uge, men så spiser man endnu en burger eller endnu en pasta, og så er det ligesom ‘Jesus, det er bare mad nu'”.

“Kosten går op, træningen kommer ned”

En nybegynder har måske den opfattelse af Strongman, at de er i træningscenteret dag ud og dag ind lige indtil en stor konkurrence. Men hvad dette forsømmer, er vigtigheden af hvile og restitution. Noget, som Tom ved alt om.

“Træningen vender ligesom på hovedet, så kosten går op, og træningen kommer ned. Du skal være så udhvilet og tanket op, som du kan. Hvis din konkurrence er om otte dage, og du løfter hele vejen op til to dage før, så er din krop ikke helt restitueret.”

Tom gav os en komplet gennemgang af hans regimenterede konkurrenceforberedelse, og det er tydeligt, at han giver den alt hvad han har.

“Til WSM for eksempel lavede jeg en 12-ugers forberedelse, så de første fire uger var som volumen, så jeg blev fit og konditioneret og kunne flytte vægten. De næste fire uger var så styrke, så vi fjernede gentagelserne, vi fjernede konditionstingene og fokuserede kun på styrke.

Derefter havde vi en de-load, hvor vi lavede virkelig let vægt for at få kroppen restitueret. De sidste fire uger var så bare – de første to uger var en blanding af konditionstræning og styrke, og de sidste to uger var der måske to dage om ugen i træningscentret for virkelig at få alt genoprettet.”

Viden og timing er det vigtigste. Ego-løftning har ingen plads i Strongman-træning.

“Dit nervesystem vil være ristet, alt vil være ristet, men når du så har den store hvile, den store de-load og får den mad i dig, føler du dig fantastisk. Træning og at gøre træningen rigtigt er så vigtigt. Aflastning på det rigtige tidspunkt, at vide, hvornår man skal holde igen på det rigtige tidspunkt, ikke at presse det bare for ens ego.”

“Back-to-back champion”

Når man først har taget en af de mest eftertragtede titler i verden, må det være skræmmende at tænke “hvad er det næste?”. Hvordan kan man overgå World’s Strongest Man? Ved at blive mester igen og igen, sådan gør man. Og det er præcis, hvad Tom fortæller os, at han har planer om.

“Der er stor fokus på næste år for World’s Strongest Man. Jeg vil gerne blive back-to-back-mester, og jeg vil bare være konsekvent med mine konkurrencer næste år. I år med World’s og alle medierne og rejserne kunne jeg bare ikke komme tilbage til en ordentlig rutine, og med covid også. Så forhåbentlig får jeg dette år overstået, får et par gode resultater og så næste år virkelig sat gang i træningen igen, får styr på VM og så får jeg konsekvente podieplaceringer ved alle de konkurrencer, jeg deltager i.”

Efter at have talt med Tom og set hans passion for sin sport og alt det, den har gjort for ham, kan vi godt lide hans chancer for at blive mester igen og igen. Hans ærlighed med både høj- og lavpunkterne ved at leve med autisme er motiverende for så mange, og hans triumfer er bevis på, at hårdt arbejde og dedikation altid betaler sig.

Skotlands første World’s Strongest Man | Tom Stoltmans vej til G.O.A.T.

Vores Ambassadører

Skotlands første World’s Strongest Man | Tom Stoltmans vej til G.O.A.T.

"Cheat meals er bare en del af vores kost"

2021-10-31 06:00:41Skrevet af Monica Green

Strongmen vs. Bodybuilders | Kan en bodybuilder blive strongman?

Vores Ambassadører

Strongmen vs. Bodybuilders | Kan en bodybuilder blive strongman?

Hvem har det, der skal til?

2022-02-16 18:51:51Skrevet af Emily WilcockEmily Wilcock

Emily Wilcock

Forfatter og ekspert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her