Ernæring

Hvad er 5:2-kuren og hvordan virker det? 

5:2-kuren er steget i popularitet, men hvad der præcist er det? Selv om mange kostvaner har positive og negativer, baseret på dine præferencer, kan 5:2-kuren være lettere at opretholde end nogle andre mere detaljerede muligheder. 

Nysgerrig, hvad denne kost egentlig indebærer? Fortsæt din læsning og find ud af, om det ville gavne dig og dine mål, eller hvis du skal styre uden om. 

5:2-kuren

Hvad er 5:2-kuren? 

5:2 er en form for intermittent fasting, der ordinerer to meget lavt kalorieindhold dage (fastende dage) og 5 dage for at spise “normalt”, uden at skulle tracke kalorier eller udelukke hele typer af fødevarer. 

Sådan fungerer en 5:2-kur 

For at følge 5:2, spiser du normalt i 5 dage i ugen og vælg så to fastende dage. Det er bedst at fordele fastedagene lidt ud (som mandage og torsdage), så du ikke indtager meget lave kalorier mere end en dag i træk. 

På de 5 normale dage, bør du spise en rimelig sund kost. Selvom du ikke er forpligtet til at tracke og tælle dine kalorier på disse dage, kan du bruge vores værktøj til at beregne din anslåede daglige kalorieudgifter for at sikre, at du ikke kommer for meget ind. 

På de to 2 fastedage, bør kvinder indtage 500 kalorierog mænd bør indtage 600. Du kan beslutte, om du hellere vil bryde disse ind til 2 eller 3 små måltider for dagen. 

Er der nogen begrænsninger? 

Fordi 5:2 kost er baseret på begrænset kalorieindhold og valget af sunde fødevarer. Dog er ingen fødevarer udtrykkeligt forbudt. Men diæten anbefaler at vælge sunde kulhydrat kilder som grøntsager og nødder i stedet for “tomme” kulhydrater fra ting som sodavand. At vælge sundere fødevarer, som ofte er lavere i kalorier betyder, at du kan spise større mængder. 

Hvad er fordelene ved 5:2-kuren? 

5:2 er en bestemt form for intermittent fasting. Intermittent fasting har vist sig at hjælpe med vægttab og andre potentielle sundhedsmæssige fordele. 

5:2 kan hjælpe med vægttab 

5:2-kuren er designet til at fraskære kalorier drastisk to gange om ugen, hvilket bør reducere dit samlede kalorieindtag og føre til vægttab. Undersøgelser har vist, at denne type alternativ dags faste kan være lige så effektiv som en daglig kaloriebegrænset kost.1 Som man kunne forvente, var vægttabet endnu større, når motion blev inkluderet.1. 

Det er nemt at følge 

Denne kost er blevet meget populær, og der er mange ressourcer til opskrifter og måltidsplaner, der hjælper dig med at beslutte, hvad man skal spise på både din fastende og ikke-fastende dage. Når du finder en madplan, der virker for dig, er det nemt at gentage det to gange om ugen. 

Det kan være bæredygtigt 

Fordi 5:2-kuren kan give vægttab uden daglig begrænsning af kalorier, kan det være en mere fleksibel og vellykket pasform for dem, der har kæmpet for at holde sig til andre spisemønstre. 

Er 5:2-kuren sikker? 

5:2-kuren anses for sikkert for de fleste mennesker. Det fremmer ikke over eller underforbrug af hele fødevaregrupper og giver den nødvendige ernæring din krop har brug for i løbet af en uge. 

Men, det er vigtigt altid at konsultere med din læge, før der indledes en ny diæt, især hvis du har andre underliggende sundhedsmæssige betingelser. 

Kort fortalt 

5:2 er en forholdsvis enkel måde at indarbejde intermittent fasting strategier til at hjælpe med at opnå vægttab og reduceret kropsfedt. Hvis du kæmper for at følge restriktive kostvaner eller at tælle hver kalorie hver dag, kunne denne kost være en bedre løsning. Sørg for at drage fordel af alle vores værktøjer og produkter til at hjælpe dig på din sundhedsrejse. 

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. Mattson, M. P.,Longo, V. D., & Harvie, M. (2017). Virkningen af intermitterende fastende på sundhed og sygdomsprocesser. Aldrende forskningsanmeldelser, 39,46-58. 


Evangeline Howarth

Evangeline Howarth

Forfatter og ekspert

Evangeline har deltaget i konkurrencepræget sportsgrene siden en ung alder. Som en kvalificeret RYA Dinghy Instructor forstår hun vigtigheden i en god ernæring som det rette brændstof til ekstrem- og udholdenhedssport, især på grund af hendes erfaring i Team GBR Squads samt lede og coache hendes universitets første hold.

I sin fritid elsker Evangeline at løbe - især maraton. I weekenderne finder du hende i gang med vandsport eller at vandre i bakker. Hendes yndlings aftener bliver brugt på en HIIT-session eller squats i træningscentret, inden hun forkæler sig selv med smagfuld og krydret mad og masser af grøntsager - yum!

Få mere at vide om Evies erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her