Ernæring

Vælger du en glutenfri livsstil? Alt om gluten og glutenfri produkter

Du har garanteret hørt ordene gluten og glutenfri før, men hvad er det egentlig, andet end en advarsel på bagsiden af nogle produkter?

Der er skam en grund til denne advarsel, og derfor vil vi kigge lidt nærmere på, hvad gluten er, hvem glutenfri alternativer kan være relevant for, og hvad man kan spise, når man forsøger at undgå gluten.
Dette er dog ikke en komplet guide til alle glutenfri alternativer eller et kostråd. Det er blot et lille kig på en af de mange tilgange, der findes til kosten.

Hvad er gluten?

Hvad er gluten

Gluten er et protein, fundet i mange kornprodukter og produkter med biprodukter fra korn.
Men proteiner er mere end blot dem, der reklameres med på sportsprodukter og opskrifter. Mange celler i ens krop har brug for aminosyrer for at fungere, og aminosyrer er, hvad protein er bygget af.
Nogle aminosyrer er essentielle, hvilket betyder, at de skal suppleres via kosten. Det kan du læse mere om her.

Gluten er ikke en af de essentielle aminosyrer, hvilket er ret heldigt, da cirka 1% af den danske befolkning er diagnosticeret med cøliaki, hvilket betyder manglende evne til at fordøje gluten. Det er egentlig prolamin som findes i gluten, der skader tyndtarmen hos cøliaker og mindsker optagelse af næringsstofferne.

Der er andre, som tager et bevidst valg om at undgå gluten, enten fordi de har andre allergier, der provokeres af proteinet eller fordi de blot ønsker at undgå det, fordi det føles bedre for dem og deres mave. 

Hyppige grunde til at vælge gluten fra

 • Cøliaki eller mistanke derom.
 • Overfølsomhed over for gluten, men uden direkte allergi.
 • Hvis de døjer med hyppige mavepiner og oppustethed.
 • I håb om at tabe sig, der er dog ringe beviser for, at dette virker pga. Selve gluten delen. Det er mere fravælgelsen af noget lettilgængeligt, som giver pote.
 • Andre allergier der forværres af gluten.
 • Hvis andre i husholdningen har cøliaki.

Gluten findes i primært i rug, hvede og byg. Det hjælper til at gøre dej elastisk og give bagværk en luftig tekstur. Det betyder, at glutenfri kager og brød kan føles lidt tunge.

Gluten er det primære protein i hvede, hvilket betyder, at meget ”almindeligt” brød er helt off limit for folk på glutenfri diæter, da disse oftest er lavet med hvedemel.

Hvor findes gluten?

Gluten øl

Gluten findes i alt fra brød og nøddesmør til øl og slik. Noget slik, som er tilsat stivelse, har risiko for at indeholde gluten. Øl er oftest fermenteret på hvede og standard brød, ja den siger vel sig selv. Glutenrige kornsorter er billigere end de fleste glutenfri, det er derfor nemmere at bruge stivelse fra glutenrige korn frem for specielt at udsøge glutenfri alternativer.

Dyrere at leve glutenfri

Glutenfri kornsorter er dyrere, og derfor kan glutenfri special produkter være dyre, også fordi efterspørgslen ikke er lige så stor og produktionen derfor mindre. Du skal derfor være forberedt på denne prisændring. Nedenfor ses produkter, som folk med gluten allergi ofte vælger for at erstatte de glutenfyldte produkter. 

Naturlige glutenfri kilder

 • ris, dermed rismel.
 • majs og majsmel.
 • kartofler og kartoffelmel.
 • boghvede, og boghvedemel.
 • quinoa og andre mere tropiske kornsorter
 • samt frugt og grønt.

Det kan dog være smart at vænne sig til at kigge bag på pakningen for at sikre sig, at der ikke alligevel har fået sneget sig lidt gluten derind. Risiko ingredienser er oftest skrevet med fed, så de er nemmere at finde. Produkter kan også være lavet på fabrikker, som også håndtere gluten og der kan derved være spor af gluten.
Dette er ikke så stort et problem for folk, som har fravalgt gluten af livsstilsgrunde, men kan være problematisk for folk med cøliaki.

Trendy at vælge glutenfri

Glutenfri

Nogle supermarkeder og hjemmesider er dog så søde at lave særskilte afdelinger for deres glutenfri produkter, så det er nemmere at navigere.

Af og til kan det virke fjollet med hvilke ting, som reklamerer med at være glutenfri, fordi det føles som en selvfølge, men eftersom så mange piller og varer har en form for stivelse eller fyldstof, så kan det være relevant at skrive det på, selvom vi bare taler om f.eks. koffeintabletter. Der er desuden flere og flere, der vælger en glutenfri kost af forskellige grunde, og derfor er livsstilen voksende og mere trendy end nogensinde før. Derfor er der mange forskellige typer af produkter, der reklamerer med glutenfrihed.

På vores hjemmeside kan du finde en hel sektion med glutenfri produkter.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Anna Wedfall

Anna Wedfall

Forfatter og ekspert

Mit navn er Anna, og jeg har flere års erfaring som sundhedsskribent. Jeg har en bachelor i Global Nutrition and Health og har arbejdet indenfor psykologi og træning, hvilket også er mit yndlingsområder at skrive om. Jeg har løftet vægte siden 2011, og har fokus på styrke, funktionalitet og at træning skal være en legende samt sjovt. Det, jeg elsker ved jobbet som skribent for MyProtein, er at få lov til at formidle, at sundhed er meget mere, end hvordan vi træner og spiser.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her