Kosttilskud

Hvor meget protein skal man have?

Uanset om du prøver at bulke, tabe dig eller bare opretholde muskelmasse, er det vigtigt at få dit proteinindtag rigtigt. Hvor meget protein der er rigtigt for dig, afhænger af en række faktorer. Herunder dine individuelle sundheds- og træningsmål.
Hvor meget protein du har brug for har været genstand for meget diskussion med spørgsmål, der ofte er rejst over sikkerheden ved kost med et højt proteinindhold. Denne artikel vil kigge på at rydde op i forhold til protein, og skitsere hvor meget du har brug for til at hjælpe dig med at nå dine mål.

Hop direkte til:

Hvad er protein?

Protein er i det væsentlige et makronæringsstof, der består af aminosyrer. Specifikt 9 essentielle aminosyrer og 11 ikke-essentielle aminosyrer. Essentielle aminosyrer er de vigtigste for deres effekt på din krops muskelproteinsyntese. Den proces, hvor din krop opbygger muskler, og du kun kan få essentielle aminosyrer i kosten, da kroppen ikke kan producere dem. Ikke alle proteinkilder er ens med nogle, der indeholder mere essentielle aminosyrer end andre.

Proteiner bruges overalt i kroppen og ikke kun til muskler. Din krop består af flere hundrede af forskellige proteiner, og hver spiller en nøglerolle i en række cellefunktioner. Uanset din kropssammensætning eller fitness mål er det vigtigt, at du spiser nok protein af sundhedsmæssige årsager.

Hvor meget protein har du brug for hver dag?

På grund af den brede vifte af handlinger, som proteiner er ansvarlige for, er RDA for protein 0,8 g / kg / d, hvilket er det minimum, du skal sigte mod. Det optimale indtag afhænger af din kropssammensætning, træningsmål og anden kalorieindhold og makronæringsstoffer. Hos atletiske personer, der træner for et bestemt mål, kan optimale indtagelser variere fra 1,2 – 2,5 g / kg / d.1 For dem, der er på slankekur og sigter mod at tabe sig, kan proteinindtag muligvis være i den øverste ende af dette interval, da undersøgelser viser, at ved at bibeholde proteinindtag under et energiunderskud hjælper med at bevare din muskelmasse.2

Protein til muskler og styrke

Til opbygning af muskler er det optimale proteinindtag 1,6 g / kg / d.1 Opbygning af både muskel og styrke er en energiafhængig proces, og du vil kræve et passende antal kalorier fra andre makronæringsstoffer for at nå dine overordnede energibehov. Selvom det kan være muligt at opbygge muskler i et energiunderskud, anbefaler lærebogens retningslinjer et energioverskud på 250-450 kcals for at øge muskelmassen.3

På grund af proteiner, der påvirker mæthed (følelse af fylde) efter et måltid, kan det være svært at ramme høje energibehov med proteinindtag over 1,6 g / kg / d. Derudover kan kalorier bruges bedre på kulhydrater for at få optimal restitution og ydeevne, da fulde glykogenniveauer hjælper dig med at præstere bedst under træningspas med høj intensitet.

For styrke / power-atleter er det anbefalede indtag 1,6-1,8 g / kg.1 For dem, der konkurrerer i vægtkategoriseret styrkesport (vægtløftning og power lift osv.), Kan et lidt højere indtag på 2 g / kg / d måske endda passe dig bedre da et højt proteinindtag vil begrænse overskydende kalorier til dens virkning på mæthed. 2 g / kg / d kan give dig mulighed for at træne og komme dig ordentligt, samtidig med at du forhindrer uønsket vægtøgning på grund af overskydende kalorier.

hvor meget protein

Protein til vægttab

For at tabe sig skal du ligge i et kalorieunderskud. Et betydeligt kalorieunderskud vil øge sandsynligheden for at tabe muskelmasse såvel som fedtmasse.2 Muskelmasse spiller en afgørende rolle for at holde os sunde, da det er vigtigt for styrke, bevægelse, forebyggelse af skader og metabolisk kontrol.

Vedligeholdelse af magert muskelmasse hjælper også med at forhindre, at vægten genvinder efter at have fulgt en diæt.

I en undersøgelse, der sammenlignede et proteinindtag på 2,4 g / kg / d til 1,2 g / kg / d, mens man gennemførte styrkeøvelser, mens de var i et betydeligt energiunderskud, bevarede de med et indtag på 2,4 g / kg / d mere muskelmasse. du behøver muligvis ikke gå så højt som 2,4 g / kg / d, for at opretholde muskelmasse i et energiunderskud er det anbefalede proteinindtag mellem 1,4-2,4 g / kg / d.1

En anden vigtig årsag til at få dit proteinindtag rigtigt, mens det er for en vægttabsplan, er proteinets virkning på mæthed.5 Protein hjælper dig med at holde dig fyldigere i længere tid, hvilket kan betyde, at du ikke snacker så ofte og indtager flere samlede kalorier, end du har brug for.

Har veganere brug for mere protein?

Animalske proteinkilder har mere essentielle aminosyrer end plantekilder.6 Essentielle aminosyrer er nøgleelementet ved vurdering af et proteins kildeevne til at øge muskelproteinsyntese hastigheder. Specifikt er der en forgrenet aminosyre kaldet leucin, der fungerer som en ‘trigger’ for at øge muskelproteinsyntese.7

For at have den samme indvirkning på øget muskelproteinsyntese kan veganere have brug for mere af en proteinkilde for at få nok essentielle aminosyrer. Der er dog beviser for, at supplement af leucin, når man indtager en vegansk proteinkilde med mindre essentielle aminosyrer, vil “redde” den proteinkilde og lade den have den samme indvirkning på at øge muskelproteinsyntese.8

Har kvinder brug for mindre protein end mænd?

Uanset om du er mand eller kvinde, er proteinbehov det samme, da protein bruges på samme måde. Brug af en g / kg-måling betyder dog, at du har brug for mindre absolut protein på daglig basis – så kvinder behøver muligvis ikke at spise så meget protein eller fisk for at opfylde deres proteinbehov som mænd. Et indtag på 0,3 g / kg pr. Måltid vil være nok til at maksimere muskelproteinsyntese for både mænd og kvinder.

hvor meget protein har man brug for?

Hvad er gode proteinkilder?

Veganske kilder 

Kilde  Protein pr. 100g 
Græskarkerner 30.2 
Linser   24.6 
Sorte bønner 21.6 
Mandler (rå)  21.2 
Tempeh   20.3 
Tofu  17.3 
Havregryn  16.9 
Quinoa (ukogt)  14.1 

Kød

Kilde  Protein pr. 100g 
Tykstegsbøf   25g 
Ribeye steak   25g 
Rump steak   31g 
Svinekotelet 32g 
Flæskesteg 30g 

Fjerkræ

Kilde  Protein pr. 100g 
Kyllingebryst 32g 
Kyllingelår 28g 
Kalkunbryst   35g 
Andebryst  25g 

Fisk

Kilde  Protein pr. 100g 
Torsk 24g 
Kuller  24g 
Laks 23g 
Havbars 24g 
Rødspætte 21g 
Tun (dåse, drænet)  24g 
Rejer (konge)  18g 

 Mælkeprodukter

Kilde Protein pr. 100g 
Sødmælk 3.3g 
Letmælk 3.4 
Skummetmælk 3.4g 
Græsk yoghurt (fed)  9.8g 
Græsk yoghurt (0% fedt)   11g 
Cheddar ost  25g 
Feta ost  15g 

Proteinmangel

Mangel på protein i din kost vil føre til en række sundhedsmæssige bekymringer. Disse kan omfatte hudlæsioner, tyndt skørt hår og hormonelle ubalancer. På lang sigt kan lavt proteinindtag føre til en tilstand kendt som sarcopenia.9 Dette er tabet af muskelmasse under aldringsprocessen. Mangel på muskelmasse hos en ældre person kan være ganske svækkende, da det kan forhindre daglig aktivitet, der kan tages for givet i en yngre alder.

For raske personer, hvis du spiser en velafbalanceret kost, er det usandsynligt, at du vil falde under RDA på 0,8 g / kg.

Bivirkninger af for meget protein

I årenes løb er sikkerheden ved højt proteinindtag blevet diskuteret stærkt. Mens mange negative rapporter om højt proteinindtag har vist sig at være ubegrundede hos raske individer,1 bør de med eksisterende sundhedsmæssige forhold (især nyreproblemer) udvise forsigtighed og diskutere med en læge eller en registreret diætist, inden de starter en diæt med højt proteinindhold.

For raske individer er der tegn på, at langtidsindtag så høje som 3,4,4 g / kg / d ikke har nogen skadelig helbredspåvirkning.10 Men hvis du tager dit proteinindtag for meget op og på nogen måde, der forhindrer dig i at få nok af andre makronæringsstoffer, mens du holder dig til dit kalorietilskud, kan forårsage problemer.

For eksempel, hvis du har fået så meget protein, at du ikke har nok kalorier tilbage til en passende mængde kulhydrater, kan bivirkninger omfatte forstoppelse, dehydrering og dårlig ånde.

At spise en afbalanceret diæt med et proteinindtag, der er optimalt for dine sundheds- og fitness mål (1,2-2-5 g / kg / d), hjælper med at reducere bivirkninger og forhindre sundhedsmæssige bekymringer.

Kort fortalt

Protein er afgørende for helbredet med optimale indtag afhængigt af dine mål. RDA for protein er 0,8 g / kg / d. For aktive individer skal dette være højere. De, der ønsker at opbygge muskler med et optimalt indtag, vil være 1,6 g / kg / d og for at opretholde muskelmasse, mens det kan være nødvendigt med en højere indtagelse på mellem 1,4 og 2,4 g / kg / d.

Multivitaminer til kvinder | Hvad har du brug for?

Kosttilskud

Multivitaminer til kvinder | Hvad har du brug for?

Sådan sørger du for, at du får alt, hvad du har brug for.

2021-02-19 18:01:20Skrevet af Liam Agnew

Top 7 fødevarer der gør dig glad | Spis dig glad

Ernæring

Top 7 fødevarer der gør dig glad | Spis dig glad

Fødevarer der giver dig gode vibes.

2021-02-17 17:09:13Skrevet af Liam Agnew

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. Jäger, R., Kerksick, C.M., Campbell, B.I. et al. International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr 14, 20 (2017). https://doi.org/10.1186/s12970-017-0177-8 
  2. Thomas M Longland, Sara Y Oikawa, Cameron J Mitchell, Michaela C Devries, Stuart M Phillips, Higher compared with lower dietary protein during an energy deficit combined with intense exercise promotes greater lean mass gain and fat mass loss: a randomized trial, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 103, Issue 3, March 2016, Pages 738–746 
  3. Slater GJ, Dieter BP, Marsh DJ, Helms ER, Shaw G, Iraki J. Is an Energy Surplus Required to Maximize Skeletal Muscle Hypertrophy Associated With Resistance Training. Front Nutr. 2019 Aug 20;6:131. doi: 10.3389/fnut.2019.00131. PMID: 31482093; PMCID: PMC6710320 
  4. Burke LM, Hawley JA, Wong SH, Jeukendrup AE. Carbohydrates for training and competition. J Sports Sci. 2011;29 Suppl 1:S17-27. doi: 10.1080/02640414.2011.585473 
  5. Douglas Paddon-Jones, Eric Westman, Richard D Mattes, Robert R Wolfe, Arne Astrup, Margriet Westerterp-Plantenga, Protein, weight management, and satiety, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 87, Issue 5, May 2008 
  6. Gorissen SHM, Witard OC. Characterising the muscle anabolic potential of dairy, meat and plant-based protein sources in older adults. Proc Nutr Soc. 2018 Feb;77(1):20-31. doi: 10.1017/S002966511700194X 
  7. Breen L, Churchward-Venne TA. Leucine: a nutrient ‘trigger’ for muscle anabolism, but what more?. J Physiol. 2012;590(9):2065-2066. doi:10.1113/jphysiol.2012.230631 
  8. Churchward-Venne TA1Breen LDi Donato DMHector AJMitchell CJMoore DRStellingwerff TPhillips SM. (2013) Leucine supplementation of a low-protein mixed macronutrient beverage enhances myofibrillar protein synthesis in young men: a double blind, randomized trial. Am J Clin Nutr. 2014 99(2):276-86 
  9. Paddon-Jones, Douglas, and Blake B Rasmussen. “Dietary protein recommendations and the prevention of sarcopenia.” Current opinion in clinical nutrition and metabolic care vol. 12,1 (2009): 86-90. doi:10.1097/MCO.0b013e32831cef8b 
  10. Antonio J, Ellerbroek A, Silver T, Orris S, Scheiner M, Gonzalez A, et al. A high protein diet (3.4 g/kg/d) combined with a heavy resistance training program improves body composition in healthy trained men and women–a follow-up investigation. J Int Soc Sports Nutr. 2015;12:39. 


Liam Agnew

Liam Agnew

Forfatter og ekspert

Liam er en certificeret sports ernæringsekspert ved International Society of Sport Nutrition  og er indskrevet på British Dietetics Association's  Sport and Exercise Nutrition register. Han har en bacheloruddannelse i sport og Exercise Science og er kandidat til ISSN-diplomet i Applied Sport and Exercise Nutrition.

Liam er en erfaren personlig træner, der hjælper klienterne med at nå deres sundheds- og fitness mål med praktiske, vidensorienterede motion- og ernæringsrådgivning.

I sin fritid har Liam konkurreret i en række kraftløftningskonkurrencer og nyder bjergvandring, fodbold og få udvidet sit opskriftrepertoire i køkkenet. Få mere at vide om Liams erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her