Ernæring

Dårlig nattesøvn? Start ikke din dag med kaffe | Studierne siger…               

Hvad er de bedste måder at nå dine træningsmål? Hvor meget søvn skal du virkelig have? Spiser du nok af de rigtige fødevarer? Vi har alle så mange spørgsmål, når det kommer til sundhed og træning, og det er en fantastisk måde at få svaret på ved at holde trit med de nyeste undersøgelser.

Denne uge ser vi på, om du virkelig skal starte dagen med kaffe og en kilde til plantebaseret protein, der kan erstatte soja. Her er hvad den seneste forskning siger.

Kaffe før eller efter morgenmaden?

kaffe før morgenmad

Vi har alle haft den forfærdelige nattesøvn, hvor du har lyst til, at det eneste, der trækker dig igennem, er et godt spark koffein. Ifølge den seneste undersøgelse vil du dog måske vente, indtil du har skovlet noget havregryn ned, før du brygger din kaffe.

Mens du måske tror, det er fordi det har en effekt på det samlede energiniveau eller for stor afhængighed af koffein, fandt forskere faktisk et overraskende link til at drikke kaffe som det første om morgenen og dit stofskifte.

Forskere havde 29 raske mænd og kvinder, der oplevede 3 forskellige nætter med søvnkvalitet:

  1. En normal nats søvn med en sukkerholdig drik om morgenen.
  2. En forstyrret søvn, hvor deltagerne blev vækket hver time i 5 minutter med en sukkerholdig drik om morgenen.
  3. Den samme søvnforstyrrelse som nat 2 efterfulgt af en stærk sort kaffe, når man vågner før den sukkerholdige drink.

Den sukkerholdige drik indeholdt omtrent den samme mængde kalorier som den gennemsnitlige morgenmad, og deltagerne fik målt deres blodsukkerniveau, efter at de var færdige med drikken.

De fandt ud af, at en dårlig nats søvn ikke påvirkede blodsukkerniveauet sammenlignet med en god nats søvn. Men at drikke kaffe en halv time før den sukkerholdige drik førte til øgede blodsukkerniveauer med ca. 50%.

Dybest set betyder det, at det at få sin kaffe som det første kan gøre det sværere for din krop at håndtere sukkeret fra din morgenmad. Svaret er, at du stadig har brug for det koffein boost? Spis din morgenmad først, og følg den med din kaffe.

Raps er et bedre plantebaseret protein end soja?

Hvis du har forsøgt dig med en mere plantebaseret livsstil, er chancerne for, at du har prøvet noget lavet af soja. Fra mælk til burgere er det en plantebaseret ingrediens, men kunne den virkelig erstattes af noget endnu bedre? Den seneste forskning mener det.

Soja er en særlig god kilde til plantebaseret protein, fordi den indeholder alle de essentielle aminosyrer – byggestenene i protein, som din krop ikke selv kan fremstille. Ifølge undersøgelsen har rapsfrø en lignende aminosyreprofil, hvilket gør det til en temmelig kraftig proteinkilde også.

De fandt også, at rapsfrø indeholder fytokemikalier, der er godt for dit helbred og kan produceres som et biprodukt af rapsolieproduktion.

Undersøgelsen så på virkningen af ​​rapsfrø versus soja på stofskiftet hos 20 deltagere. De blev bedt om at føre en maddagbog i dagene før og derefter spise et specifikt måltid på tre forskellige dage, der enten ikke indeholdt noget tilsat protein, sojaprotein eller rapsfrøprotein.

Blodprøveresultater viste, at raps havde en lignende virkning på stofskiftet som sojaprotein og endda inducerede et lidt bedre insulinrespons. Så vil vi se mere af det på vores hylder? Potentielt i saltede fødevarer, da den har en sennepsmag – sandsynligvis ikke noget, du gerne vil have i en yoghurt eller protein shake!

Kort fortalt

Vi elsker lidt eksperimentel ernæring, og det har vi bestemt fået med denne uges studier. Vil du bytte din kaffetid, eller bliver morgenmaden bare for vanskelig uden at starte med en slurk kaffe?

Er fremtiden for plantebaseret mad i raps? Hold øje med det på supermarkedshylderne!

Tøj teknologien, der måler din præstation | Studierne siger…

Ernæring

Tøj teknologien, der måler din præstation | Studierne siger…

2020-09-12 05:39:39Skrevet af Evangeline Howarth

Aktivitetsmåler kan bekæmpe influenza & "less is more" vægtløftning | Studierne siger...

Træning

Aktivitetsmåler kan bekæmpe influenza & "less is more" vægtløftning | Studierne siger...

Kan disse nye studier opgradere din sundhed og træning?

2020-02-14 15:37:34Skrevet af Evangeline Howarth

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


1. Smith, H. A., Hengist, A., Thomas, J., Walhin, J. P., Heath, P., Perkin, O., … & Betts, J. A. (2020). Glucose control upon waking is unaffected by hourly sleep fragmentation during the night, but is impaired by morning caffeinated coffeeBritish Journal of Nutrition, 1-20.

2. Volk, C., Brandsch, C., Schlegelmilch, U., Wensch-Dorendorf, M., Hirche, F., Simm, A., … & Schwerdtle, T. (2020). Postprandial Metabolic Response to Rapeseed Protein in Healthy SubjectsNutrients12(8), 2270.Evangeline Howarth

Evangeline Howarth

Forfatter og ekspert

Evangeline har deltaget i konkurrencepræget sportsgrene siden en ung alder. Som en kvalificeret RYA Dinghy Instructor forstår hun vigtigheden i en god ernæring som det rette brændstof til ekstrem- og udholdenhedssport, især på grund af hendes erfaring i Team GBR Squads samt lede og coache hendes universitets første hold.

I sin fritid elsker Evangeline at løbe - især maraton. I weekenderne finder du hende i gang med vandsport eller at vandre i bakker. Hendes yndlings aftener bliver brugt på en HIIT-session eller squats i træningscentret, inden hun forkæler sig selv med smagfuld og krydret mad og masser af grøntsager - yum!

Få mere at vide om Evies erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her