Ernæring

Få gang i dit vægttab | 5 årsager til at dit vægttab er gået i stå

Du har formentlig været virkelig omhyggelig med dine spisevaner og din træning, men du ser ikke tallet på badevægten bevæge sig nedad?


Så hvad kan du gøre for at få gang i dit vægttab igen?
Der er flere mulige grunde til, at du kan ramme det frygtede vægttabs “plateau”. Her er nogle scenarier, der muligvis giver dig nogle svar og hjælp til, hvordan du kan få gang i dit vægttab igen.

få gang i dit vægttab igen

Du spiser mere, end du tror

Hvis der er én ting, du har brug for at vide om vægttab, er det, at du ikke kan tabe dig, uanset hvor meget du træner, hvis du har dårlige spisevaner. Tænk på en chokoladestang – det kan tage 1-2 minutter at indtage 250-350 kalorier uden at tænke særlig meget over det.

Men det tager sandsynligvis 10 gange så lang tid at forbrænde disse kalorier gennem træning. Hvis du aldrig har læst etiketterne på din mad eller ført en maddagbog for dit madindtag, kan du prøve det.

Selv hvis du ikke tæller kalorier, kan det at skrive dine portionsstørrelser ned være med til at gøre dig opmærksom på, hvor du muligvis ryger af sporet.

Du forbrænder mindre, end du tror

Første gang du prøver en ny træning, kan det føles tæt på umuligt. Men med tiden, hvis du træner den samme træningsstil, kan det føles lettere, når din krop tilpasser sig udfordringen.

For at fortsætte med at forbrænde kalorier effektivt for vægttab, er du nødt til at fortsætte med at udfordre din krop – og ofte betyder det at variere typen og intensiteten af dine træningspas.

En anden potentiel vægttabs blokering kan opstå, når du overvurderer, hvor mange kalorier du forbrænder, når du træner. Hvis du hopper op på en cardio-maskine i fitness, kan den give et indblik i, hvor mange kalorier du ca. forbrænder i løbet af din træning.

Imidlertid er disse tal ofte baseret på en almindelig person (f.eks. En 70 kg, 35-årig mand) i stedet for din specifikke alder, vægt og hjertefrekvens. At bære en pulsmåler, der tager dine målinger i betragtning kan hjælpe, men de er stadig begrænset i deres nøjagtighed.

Du har allerede tabt en masse vægt

Hvis du har lyst til at gøre alting rigtigt (spise en sund kost og følge en udfordrende træningsrutine) og stadig ikke se vægttab efter du har haft succes i et stykke tid, er du ikke alene.

Forskning viser, at disse “plateauer” med vægttab kan ske mellem 6-24 måneder efter, at der er startet en vægttabsplan, og det kan føles uforklarligt.1 En mulig forklaring på dette fænomen er ”metabolisk tilpasning”.

Når du går fra at spise noget, du vil, til at følge en kaloriekontrolleret kost og gå op fra sofaen og ind i fitness, er det en drastisk ændring for din krop og vil øge dit stofskifte for at hjælpe dig med at forbrænde kalorier og føre til vægttab.

Hvis du har skåret kalorier fra og forbrændt meget gennem træning, tilpasser din krop sig til dette nye “normale” indtagelsesniveau. Hvis du har mistet betydelig vægt (ofte mellem 5-10%), er det muligt, at dit stofskifte har indstillet det som din nye “baseline”.

Din krop mener, at du er nødt til at skære ned yderligere (og træne hårdere) for at skifte til vægttabstilstand igen.

Du er for stresset

Selvom vi ofte tænker på vægttab som en simpel ligning (kalorier ind vs. kalorier ud), påvirkes vores krop også af mange andre faktorer, der er relateret til vores livsstil.

Du får ikke nok hvile

I lighed med påvirkningen af stresshormoner på din vægt kan du muligvis også forårsage mere skade end godt, hvis du ikke hviler nok.

Både timer af søvn og hviledage for dine muskler kan spille en rolle i at stoppe vægttab. Hvis du ikke har rigelig recovery for dine muskler, kan du ikke presse så hårdt under din næste træning – en cyklus, der er svært at bryde uden at bygge hviledage ind i din træningsplan.

På samme måde kan det at få for lidt søvn øge disse stresshormoner og gøre dig for fysisk træt til at klare dig godt i træningscentret.

Kort fortalt

Der er mange grunde til, at du måske ser badevægten stoppe med at bevæge sig, når du er begyndt at tabe dig. Du behøver dog ikke give op!

Se nærmere på din rutine – dine madvaner, træning og selvomsorg – og se, hvad der kunne tilpasses, selvom det ser ud til at være en lille ændring.

Hvis du virkelig føler dig kørt fast, kan du prøve reverse dieting  (tage en pause fra et intensivt vægttabsprogram) eller skifte til en ny metode med at spise eller træne.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


1. Thomas, D. M., Martin, C. K., Redman, L. M., Heymsfield, S. B., Lettieri, S., Levine, J. A., … & Schoeller, D. A. (2014). Effect of dietary adherence on the body weight plateau: a mathematical model incorporating intermittent compliance with energy intake prescription. The American journal of clinical nutrition100(3), 787-795. 

2. Xenaki, N.,Bacopoulou, F., Kokkinos, A., Nicolaides, N. C., Chrousos, G. P., & Darviri, C. (2018). Impact of a stress management program on weight loss, mental health and lifestyle in adults with obesity: a randomized controlled trial. Journal of molecular biochemistry7(2), 78. Claire Muszalski

Claire Muszalski

Forfatter og ekspert

Claire er registreret diætist fra the Academy of Nutrition and Dietetics og certificeret sundheds- og velvære coach fra the International Consortium for Sundhed og Wellness Coaching. Hun har en BA i biologividenskab og en Master i klinisk ernæring fra universitetet i Pittsburgh.

At tale og skrive om mad og fitness står Claires hjerte nær, da hun elsker at anvende sin viden og erfaring til at hjælpe andre, så de kan nå deres mål omkring sundhed og velvære.

Claire er også certificeret indendørs cyklinginstruktør og elsker det mentale og fysiske boost, som hun opnår ved at løbe og dyrke regelmæssig yoga. Når hun ikke selv holder sig i form, så hepper hun på hjembyens sportshold i Pittsburgh eller kokkererer i køkkenet til hendes familie.

Få mere at vide om Claires erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her