Ernæring

Sundhedsmæssige fordele ved hvidløg | Har du prøvet lugtfri hvidløg?

Vidste du, at hvidløg kan gøre meget mere for dig end at gøre din mad mere velsmagende, eller afværge vildfarne vampyrer? Før du propper dig med hvidløgsbrød, er der en langt mere bekvem og sundere mulighed for at få alle de sundhedsmæssige fordele ved hvidløg. Det kaldes lugtfri hvidløg.

Lugtfri hvidløg er en nem måde at få de sundhedsmæssige fordele ved hvidløg uden en stærk ånde. Hvidløg er blevet undersøgt grundigt i løbet af det sidste årti, hvilket resulterede i over 1000 videnskabelige undersøgelser alene. Så skal du til at supplere med lugtfri hvidløg til din daglige rutine?

Denne artikel vil kigge på de sundhedsmæssige fordele og potentielle bivirkninger ved hvidløg, og hvorfor du bør overveje på at tilføje lugtfri hvidløg til dit kosttilskuds sortiment.

lugtfri hvidløg

Hvad er lugtfri hvidløg?

Hvidløg er en spiselig plante, der findes i allium (løg) arter. Det er også en fantastisk ingrediens til at tilføje smag til din mad, der også er forbundet med mange sundhedsmæssige fordele. Et af hovedproblemerne med at spise en masse hvidløg er, at det kan efterlade en temmelig skarp lugt og eftersmag.

Takket være nutidens videnskab er der en bekvem måde at få de sundhedsmæssige fordele ved hvidløg uden den stærke smag og lugt. Lugtfri hvidløg er en koncentreret form for hvidløg, der kommer i en bekvem kapsel. Det frigives hurtigt ind i blodbanen, men efterlader ingen uønskede smag eller lugter.

Sundhedsmæssige fordele ved hvidløg

Hvidløg er blevet anvendt i alternative sundhedskredse i mange år. Til dato er der en voksende videnskabelig forskning, der understøtter nogle af anvendelserne i en mere klinisk tilgang.

De fleste sundhedsmæssige fordele ved lugtfri hvidløg er fra en sammensætning i rå hvidløg kaldet allicin. Allicin er ødelagt, når hvidløg opvarmes ud over et bestemt punkt. Rå hvidløg indeholder de aktive forbindelser, der er forbundet med hvidløgs sundhedsmæssige fordele.2

Et tilskud af lugtfri hvidløg kan bevare sundhedsfordelene ved allicin, men kapslerne skal have en høj allinaseaktivitet og desintegreres hurtigt for at forbindelsen skal være aktiv.2 Dette betyder, at hvidløgs kapslerne skal nedbrydes hurtigt, for at du kan få de sundhedsmæssige fordele ved tilskuddet. Hvis fordøjelsen og mavetømningen er for langsom, går fordelene ved allicin tabt.

Nu kan du måske undre dig over, hvad er de sundhedsmæssige fordele ved hvidløg?

lugtfri hvidløg

1. Vasodilatation

Hvidløg har vist sig at hjælpe med at udvide blodkar, som gør det muligt for flere næringsstoffer at passere hurtigere gennem dem. Dette er vigtigt og gavnligt for det generelle helbred, da det forbedrer cirkulationen og den effektive strøm af næringsstoffer, der transporteres gennem hele kroppen.4

2. Antioxidant og neuroprotektion

Frie radikaler bærer en uparret elektron, der, når den udsættes for kemiske processer i kroppen, kan blive hyperreaktiv og forårsage skade på kroppens celler.3

Hvidløg besidder visse forbindelser, der udviser en stærk antioxidant effekt og hjælper med at bekæmpe disse uønskede frie radikaler og reducere oxidativt stress på kroppen som følge heraf.3

Selvom studierne stadig er begrænsede, er der en voksende undersøgelse af brugen af hvidløg og dens fordele.3

lugtfri hvidløg

Potentielle bivirkninger ved rå hvidløg

Til dato er der ikke mange kendte bivirkninger ved at have hvidløg i din kost. Indtagelse af 1 eller 2 fed hvidløg om dagen anses for værende sikkert for de fleste.3 Der har været nogle rapporter om flatulens eller gastrointestinal lidelse, hvis hvidløg spises på tom mave i store mængder.3

Hvis hvidløg anvendes topisk, kan der være problemer, hvis du har en allergi. Den mest almindelige rapporterede bivirkning af hvidløg er dårlig ånde og dårlig kropslugt. Disse kan begge undgås ved at skifte til en form for lugtfri hvidløg i stedet.3

Kort fortalt

Hvidløg er blevet anvendt i århundreder for de dermed forbundne sundhedsmæssige fordele, og dets moderne farmakologiske anvendelser er blevet støttet af nogle videnskabelige undersøgelser. Lugtfri hvidløg har vist sig at have mange potentielle sundhedsmæssige fordele.

Ved at tilføje lugtfri hvidløg til din kost kan du få det bedste fra begge verdener. Det betyder alle de potentielle sundhedsmæssige fordele i en kontrolleret mængde uden de uønskede lugte.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. Kaye, A. D., Nossaman, B. D., Ibrahim, I. N., Feng, C. J., McNamara, D. B., Agrawal, K. C., & Kadowitz, P. J. (1995). Analysis of responses of allicin, a compound from garlic, in the pulmonary vascular bed of the cat and in the rat. European Journal of Pharmacology, 276(1–2), 21–26.
  2. Lawson, L. D., & Hunsaker, S. M. (2018). Allicin Bioavailability and Bioequivalence from Garlic Supplements and Garlic Foods. Nutrients, 10(7). https://doi.org /10.3390/nu10070812
  3. Mathew, B., & Biju, R. (2008). Neuroprotective Effects of Garlic A Review. The Libyan Journal of Medicine, 3(1), 23–33. https://doi.org/10.4176/071110
  4. Mikaili, P., Maadirad, S., Moloudizargari, M., Aghajanshakeri, S., & Sarahroodi, S. (2013). Therapeutic Uses and Pharmacological Properties of Garlic, Shallot, and Their Biologically Active Compounds. Iranian Journal of Basic Medical Sciences, 16(10), 1031–1048.
  5. Qidwai, W., & Ashfaq, T. (2013). Role of Garlic Usage in Cardiovascular Disease Prevention: An Evidence-Based Approach. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine : ECAM, 2013. https://doi.org/10.1155/2013/125649
  6. Tattelman, E. (2005). Health effects of garlic. American Family Physician, 72(1), 103–106.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Grant Koch

Grant Koch

Sport Ernæringsekspert og Certificeret Styrketræner

Grant er en sports ernæringsekspert og certificeret styrketræner. Han har flere postgraduate diplomer inden for ernæring og styrketræning samt en kandidatuddannelse i sports- og træningsnæring med et specifikt fokus på protein.

Grant har arbejdet i fitness branchen i godt over et årti og har hjulpet med at træne professionelle atleter og sportshold samt den gennemsnitlige fitnessudøver som forsøger at komme i den bedste form muligt. Han tilbringer nu det meste af sin arbejdstid med at undervise fitness fagfolk og coaching folk eksternt.

Han er en stor tilhænger af at praktisere, hvad han prædiker og har været involveret i styrketræning og kampsport i over 20 år. I sin fritid nyder Grant at være sammen med sin kone og datter samt familiehundene og indhente den nyeste Netflix-serie.

Få mere at vide om Grants erfaring her og om hans personlige træning her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her