Ernæring

Intuitiv faste | En eksperts mening om en potentielt skadelig trend

Hvad du gør behøver ikke nødvendigvis at være så kompliceret, når det kommer til at styre din vægt, sundhed og eller ydeevne. Det er “hvorfor” du gør det, og “hvor” der kommer fra, som i sidste ende er de vigtigste.

Og alligevel har en anden trendy diæt introduceret en alt for kompliceret og potentielt farlig tilgang til spisevaner. Det kaldes intuitiv faste – her er, hvad du har brug for at vide.

intuitiv faste

Vent et øjeblik, det lyder velkendt …

Du tænker muligvis “stop et øjeblik, intuitiv faste … ringer en klokke”, og du vil have ret.

Denne nye tilgang er i det væsentlige en kombination af to tidligere tilgange til slankekure. Det er dog en foruroligende ompakning af forstyrret spiseadfærd, der maskerer sig i en kappe af wellness-kulturterminologi.

Grundlaget for intuitiv faste stammer fra tidligere tilgange, nemlig; intuitiv spisning og intermittent faste.

Intuitiv spisning

Intuitiv spisning er en tilgang til slankekure, der ikke er rettet mod vægttab, men i stedet er baseret på at rehabilitere dit forhold til mad og selv ved aktivt at lytte til din egen krops signaler omkring sult og eliminere restriktiv praksis. For ikke at sige at du begynder at spise alt, hvad der er begrænset, men Evelyn Tribole og Elyse Rechs tilgang drejer sig om at respektere dit helbred, din sult og din generelle følelse af velvære.

Intuitiv spisning har været en effektiv tilgang til forskning i vægtstyring såvel som at have vist et væsentligt gavnligt bidrag til rehabilitering og beskyttelse af andres forhold til mad.1

Intermittent faste (IF)

IF er en form for tidsbegrænset spisning. Enhver, der følger denne form for tilgang, vil normalt begrænse sig til at spise inden for bestemte tidsvinduer i løbet af en dag, men nogle diæter kan også vedtage faste til flere dage.

Fasten i sig selv var ikke oprindeligt født af nødvendigheden af ​​at tabe sig. Et kort kig på fastens historie viser, at meget af dets oprindelse ligger i religiøse og kulturelle temaer.

Som en tilgang til at spise er moderne IF imidlertid blevet tilskrevet som et redskab til at forbedre vægttab og endda have en “anti-aging” effekt, oven på andre fordele.

Så hvad er intuitiv faste?

Som en person, der arbejder med mennesker med ægte problemer omkring mad hver eneste dag, er dette et emne, der virkelig skal håndteres med omhu.

Intuitiv faste er i det væsentlige faste, når du føler behov for det, men giver det virkelig mening?

At begrænse de tidspunkter, du kan spise, efterlader dig i fare for at udvikle uordnede spisevaner, når intuitiv spisning hovedsagelig handler om at frigøre dig fra de opfattede regler for slankekure.

Her er noget, hvad du kan forvente, hvis du prøver denne diæt:

Masser af faste

Kosten begynder med et 12-timers fastevindue, der er beregnet til at “nulstille” kroppen. Dette efterfølges i uge 2 af et endnu længere fastevindue på op til 18 timer, som angiveligt er beregnet til at hjælpe dit stofskifte.

Det ser ud til, at hovedmålet for dette stadium er at hjælpe den enkelte med at opnå ketose, hvilket igen sandsynligvis vil kræve, at de også følger andre meget restriktive fremgangsmåder (som en diæt med lavt eller ikke-kulhydratindhold).

Spise en gang om dagen

I uge tre beder diæten dig om at reducere din spisning til kun et måltid om dagen.

Tilsyneladende er denne fase beregnet til at understøtte cellulær reparation, aktivere dine stamceller og styrke andre levetidsveje. Dette sker dog alligevel i nærværelse af en sund, velafbalanceret livsstil.

Det er værd at bemærke, at denne form for restriktiv praksis kan bidrage til at udvikle langsigtede spiseforstyrrelser.4 Det kan også øge risikoen for næringsstofmangel, følelse af at være oppustet og ubehag, afbrydelse af fordøjelsesprocesser og endda bidrage til tab af muskelmasse.5

En undersøgelse har endda fundet, at ved at spise et måltid om dagen fører til forværrede biologiske markører for metabolisk sundhed, hvilket viser forværret blodsukkerkontrol og en dårligere kolesterolprofil.

Når det kommer til cellulær fornyelse, er der ikke meget i vejen for menneskelig forskning at basere forfatterens påstande på. Imidlertid fandt en undersøgelse af mus, at ved at spise et måltid om dagen faktisk øgede oxidativ skade (hvilket er præcis det, du skal forsøge at reducere her) i musens fedtvæv og lever.

Forskerne bemærkede også en stigning i kropsvægt, insulin og cirkulerende triglycerider (fedt) i blodet, som ikke ligefrem er indikatorer for forbedret sundhed.7

Hvem er dens skaber?

Forfatterens navn er Dr Will Cole. For det første er han læge, men ikke ligefrem i noget, der er relateret til ernæring. Han er læge inden for kiropraktik og naturlig medicin og en funktionel medicinpraktiserende læge.

Funktionel medicin betragtes bredt som det sorte får inden for sundhedspraksis og kan ofte stole stærkt på at antage, hvad der er galt med dig, i stedet for nogensinde at opdage, hvad problemet er; helt ærligt kan funktionel medicin være farlig.

Det er ikke for at fordømme det hele, da nogle funktionelle lægemiddelpraksis kan være til gavn, men i dette tilfælde er det rimeligt at sige, at forskningen ikke nøjagtigt bakker op om denne diæts metoder.

Kort fortalt

En god diæt er noget, der ikke begrænser fødevaregrupper eller spisetider, giver gradvise og bæredygtige resultater og er let at følge.

Intuitiv faste kan virke som en ny, spændende diæt, men forskningen antyder, at den måske ikke tilbyder alle de sundhedsmæssige fordele, som den oprindeligt hævder. Hvis du planlægger at tage en ny diæt, bør du altid overveje at bede en ekspert om råd og vejledning først.

Derfor spiller tarmens sundhed en rolle i din performance

Ernæring

Derfor spiller tarmens sundhed en rolle i din performance

Lad ikke din tarm komme i vejen for dig.

2021-03-27 10:21:51Skrevet af Jamie Wright

5 måder at spise dig glad på | Mad til mental sundhed

Ernæring

5 måder at spise dig glad på | Mad til mental sundhed

2020-10-01 07:00:45Skrevet af Jennifer Blow

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. Van Dyke, N., & Drinkwater, E. J. (2014).Review article relationships between intuitive eating and health indicators: literature review.Public health nutrition17(8), 1757-1766. 
  2. Catenacci, V. A., Pan, Z., Ostendorf, D., Brannon, S.,Gozansky, W. S., Mattson, M. P., … & Troy Donahoo, W. (2016).A randomized pilot study comparing zero‐calorie alternate‐day fasting to daily caloric restriction in adults with obesityObesity24(9), 1874-1883. 
  3. Mattson, M. P., Longo, V. D., & Harvie, M. (2017).Impact of intermittent fasting on health and disease processes.Ageing research reviews39, 46-58. 
  4. Elran-Barak, R.,Sztainer, M., Goldschmidt, A. B., Crow, S. J., Peterson, C. B., Hill, L. L., … & Le Grange, D. (2015). Dietary restriction behaviors and binge eating in anorexia nervosa, bulimia nervosa and binge eating disorder: Trans-diagnostic examination of the restraint modelEating behaviors18, 192-196. 
  5. Tinsley, G. M., & La Bounty, P. M. (2015).Effects of intermittent fasting on body composition and clinical health markers in humans.Nutrition reviews73(10), 661-674. 
  6. Carlson, O., Martin, B.,Stote, K. S., Golden, E., Maudsley, S., Najjar, S. S., … & Mattson, M. P. (2007).Impact of reduced meal frequency without caloric restriction on glucose regulation in healthy, normal-weight middle-aged men and womenMetabolism56(12), 1729-1734.
  7. Fuse, Y., Hirao, A., Kuroda, H., Otsuka, M.,Tahara, Y., & Shibata, S. (2012).Differential roles of breakfast only (one meal per day) and a bigger breakfast with a small dinner (two meals per day) in mice fed a high-fat diet with regard to induced obesity and lipid metabolismJournal of Circadian Rhythms10(1), 1-12. 


Jamie Wright

Jamie Wright

Forfatter og ekspert

Jamie Wright har en kandidatgrad i human ernæring og en BSc i sport og træningsvidenskab, og arbejder nu med flere organisationer samt driver sin egen private praksis for at hjælpe enkeltpersoner med deres ernæringsmæssige mål. Han er akkrediteret med Association for Nutrition og hjalp hundreder af klienter, fra mødre derhjemme til internationalt konkurrerende atleter, og arbejder inden for evidensbaseret, holistisk ernæringsprogrammering for at nå deres sundheds- og fitnessmål. Ud over at drive sin praksis bidrager Jamie regelmæssigt til det ernæringsfelt, der præsenterer og skriver på dets mange facetter. Han har haft sin forskning præsenteret på den britiske fedme-kongres såvel som oversøiske konferencer og har skrevet flere e-bøger, mens han bidrager til andre (herunder velgørende sportsorganisationer). Hans forskning har koncentreret sig om vægtstyring såvel som sports / træningspræstation og tilskud. En massiv sportsnød, ivrig fitness-gænger og elsker alle hunde relaterede ting, Jamies mål med at dele den erfaring og viden, han har fået fagligt og professionelt, er at give en kilde til klarhed i den enorme mængde af ""forkert information og støj"", der findes inden for sundheds- og fitnessbranchen.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her