Ernæring

Lyserøde drikkevarer får dig til at løbe hurtigere og længere, viser et studie

Hvad er de to ting, som alle løbere ønsker sig? At komme længere og at gøre det hurtigere.

De fleste vil fortælle dig, at det kræver engagement, hård træning og mange andre ting, men ny forskning tyder på, at der måske er én ting, der kan gøre en væsentlig forskel.

Og den er lyserød.

Det er rigtigt, forskere har undersøgt, hvilken indflydelse drikkefarve har på træningsresultater.1 Denne undersøgelse virker bare for bizar til at være sand, så lad os tage et kig på den.

Studiet

Forskerne tog 10 deltagere, der regelmæssigt trænede (seks mænd og fire kvinder), og lod dem løbe to gange i 30 minutter på et løbebånd. De valgte selv deres hastighed og løb i et tempo, som de opfattede som “hårdt”.

Mens de løb, fik de en drik til at skylle munden med, som enten var klar eller lyserød, begge var sødet, men indeholdt ingen kalorier.

Forskerne valgte en lyserød drik, da de mener, at farven er forbundet med sødme, hvilket kunne antyde, at deltagerne fik et højere sukker- og kulhydratindtag fra den lyserøde drik (på trods af at der ikke var nogen ernæringsmæssig forskel).

Hvad skete der så?

Deltagernes hastighed steg med 4,4 %, og de løb i gennemsnit 212 meter hurtigere på den lyserøde drik end på den klare. Løberne oplevede også en øget glæde ved at løbe, når de fik den lyserøde drik.

Vi har alle sammen oplevet en slidsom løbetur, så det kan være, at det at nyde den endnu en smule mere kan være alt, hvad du behøver for at løbe lidt længere og hurtigere.

Skal du skifte til pink?

Dette er en meget lille undersøgelse med kun 10 deltagere, så vi vil ikke ændre alle vores produkter til at være lyserøde lige foreløbig. Det har dog længe været kendt, at en fødevares farve kan spille ind på, hvordan vi opfatter smagen, så det giver mening, at den kan have andre psykologiske virkninger.

Ud over at det visuelle spiller en rolle for din nydelse af mad, har tidligere undersøgelser også fundet en sammenhæng mellem at skylle munden med kulhydrater og øget træningspræstation på grund af reduceret opfattet anstrengelse.

Sammen med en større undersøgelse ville det være interessant at teste en lyserød kulhydratdrik sammen med en lyserød drik uden næringsværdi for at se, om man opnår de samme resultater.

Indtil videre, hvis du leder efter den ekstra kant, eller blot for at nyde dine løbeture mere, så kan det være lige det, du har brug for, at vælge en lyserød drik. Der er intet galt i at prøve det!

Kort fortalt

Det bliver interessant at se, om større undersøgelser omkring dette emne kommer frem til et lignende resultat. I mellemtiden, hvorfor ikke gøre, hvad du kan for at gøre dine løbeture lidt hurtigere og sjovere?

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. Brown, D. R.,Cappozzo, F., De Roeck, D., Zariwala, M. G., & Deb, S. K. (2021). Mouth rinsing with a pink non-caloric, artificially-sweetened solution improves self-paced running performance and feelings of pleasure in habitually active individualsFrontiers in Nutrition8, 217. 
  2. Backhouse, S. H., Bishop, N. C., Biddle, S. J., & Williams, C. (2005).Effect of carbohydrate and prolonged exercise on affect and perceived exertionMedicine and science in sports and exercise37(10), 1768. 


Evangeline Howarth

Evangeline Howarth

Forfatter og ekspert

Evangeline har deltaget i konkurrencepræget sportsgrene siden en ung alder. Som en kvalificeret RYA Dinghy Instructor forstår hun vigtigheden i en god ernæring som det rette brændstof til ekstrem- og udholdenhedssport, især på grund af hendes erfaring i Team GBR Squads samt lede og coache hendes universitets første hold.

I sin fritid elsker Evangeline at løbe - især maraton. I weekenderne finder du hende i gang med vandsport eller at vandre i bakker. Hendes yndlings aftener bliver brugt på en HIIT-session eller squats i træningscentret, inden hun forkæler sig selv med smagfuld og krydret mad og masser af grøntsager - yum!

Få mere at vide om Evies erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her