Ernæring

Studie viser, at brug af pesticider er forbundet med vægtforøgelse hos mus

Fugleskræmsler holder måske fugle væk fra landmændenes afgrøder, men de har ikke samme effekt på insekter. I stedet bruger landmændene ofte herbicider og pesticider, men kan det få dig til at tage på i vægt? Studier har vist, at et almindeligt anvendt pesticid kan være forbundet med vægtøgning og rejser spørgsmål om forbindelser til fedme.

Studiet

Forskere fra McMaster University har undersøgt virkningen af pesticidet chlorpyrifos på mus. I 2019 var chlorpyrifos det mest anvendte pesticid i Europa, men er siden blevet forbudt på grund af sundhedsrisikoen.2 Men pesticidet anvendes stadig i stor udstrækning i nogle stater i USA3 og i Afrika4, hvilket betyder, at noget af den mad, du spiser, stadig kan være forurenet med pesticidet.

Forskere undersøgte 34 almindeligt anvendte pesticider og herbicider i brune fedtceller. Resultaterne viste forskellige virkninger af chlorpyrifos. Efterfølgende forskning blev udført for at teste virkningerne af chlorpyrifos i mus, der blev fodret med en kost med mange kalorier.1

Forskningen gik på brune fedtceller, fordi disse celler er fyldt med mitokondrier – som fordøjer mere fedt til energi, hvilket resulterer i forbrænding af kalorier, hvorimod hvide fedtceller blot lagrer fedtet.

Resultaterne

Studiet viste, at chlorpyrifos bremsede kalorieforbrændingsprocessen i musenes brune fedtceller.1 Dette fik deres kroppe til at lagre kalorierne i stedet for at forbrænde dem.

Forskerne fastslog, at chlorpyrifos kun behøver at hæmme energiforbruget i de brune fedtceller med 40 kalorier om dagen for at udløse fedme.1 Man mener, at 40 ekstra kalorier hver dag, som ikke er blevet forbrændt, svarer til en vægtøgning på 2,27 kg om året.1

Selv om resultaterne af undersøgelsen endnu ikke er bekræftet i mennesker, er det en interessant opdagelse.

Kort fortalt

Da pesticidet er forbudt i hele Europa, er der ikke så stor bekymring, men hvis du ikke allerede gør det, kan det være værd at vaske din frugt og grøntsager grundigt, før du spiser dem, da chlorpyrifos stadig anvendes i visse områder af verden. Vi ønsker, at vores brune fedtceller skal arbejde så effektivt som muligt.

Nyt studie viser, at mælkechokolade om morgenen ikke førte til vægtøgning

Ernæring

Nyt studie viser, at mælkechokolade om morgenen ikke førte til vægtøgning

Hvis du ikke kan lide mørk chokolade, har vi gode nyheder...

2021-07-30 21:11:49Skrevet af Monica Green

Motion forbedrer børns ordforråd, viser nyt studie

Træning

Motion forbedrer børns ordforråd, viser nyt studie

Svømning havde den største effekt.

2021-08-06 11:24:13Skrevet af Emily Wilcock

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Emily Wilcock

Emily Wilcock

Forfatter og ekspert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her