Træning

Cut eller Bulk | PT forklarer, hvad du skal gøre først

Bulk og cut cyklusser er en vigtig del af bodybuilding. De indebærer skiftende perioder med stigende og begrænsende kalorier. Det lyder simpelt, men de er lidt vanskeligere, end du måske tror.

PT Chris Broomhead tog til Myprotein YouTube-kanalen for at diskutere emnet. Han er selv bodybuilder, så hvem er bedre til at tage os med gennem op- og nedture ved bulking og cutting?

 

For at paraphrase Shakespeare: “to cut or to bulk, that is the question”. Det er svært at vide, hvor man skal begynde. Og svaret er heller ikke ligetil.

Alle har forskellige diætkrav. Det skyldes forskellige livsstile, forskellige jobs, forskellige kroppe og forskellige mål.

For eksempel kan en af dine venner have et mål om at nå 5 % kropsfedt, mens en anden måske ønsker at nå 12 %. Det er alt sammen relativt; det betyder ikke, at den ene person har ret og den anden har uret. At fastslå disse variabler er det, der hjælper os med at træffe beslutningen om, hvorvidt vi skal cutte eller bulke.

Hvad er forskellen?

Selvom de måske er modsætninger, betragtes de ikke som adskilte enheder. Når de periodiseres korrekt, fører den ene fase til den anden.

Efter en periode med slankekure eller cut kan du f.eks. se frem til at øge dit fødeindtag. På dette tidspunkt er du på vej ind i din bulk-fase. Efter bulk-fasen ser du måske frem til at begrænse dine kalorier og gå tilbage til en cut-fase.

En slankekur eller cut-fase taler for sig selv. Men en bulking fase kan være lidt mere forvirrende. Med Chris’ ord er en bulk at træne hårdt, mens man har et kalorieoverskud for at få muskler.

Det lyder godt – spis, hvad du vil, og få muskler. Men der er lidt mere til det end det.

Bulking kan være en glidebane; ved at øge dine kalorier for hurtigt kan du måske tage hurtigere fedt på end muskler, og du kan derefter blive nødt til at gå ind i din cut fase tidligere end planlagt. Men hvis du ikke har bulket så længe som forventet, har du måske haft svært ved at tage de muskler på, som du forventede i din bulking fase.

Hvis dine beregninger for bulking er korrekte, vil du befinde dig i et lille overskud. Dette, kombineret med hård træning, vil resultere i, at du tager meget langsomt på i kropsfedt, mens du samtidig får muskelmasse.

Der er mulighed for at få lean muskelmasse, men det er virkelig udfordrende, og du vil sandsynligvis ikke opbygge så meget muskelmasse. Dette indebærer, at du ikke skal øge dine kalorier, men øge dit proteinindtag. Hvis du ønsker at opbygge en anstændig mængde muskler, skal du sætte dig selv i et kalorieoverskud.

Hvordan kan en professionel hjælpe?

Som nævnt er cut- og bulking faser forskellige for alle. En PT kan udforme en plan, der er skræddersyet til dig. Så mens du bulker, kan dit overskud være anderledes end dine kammerater i træningscenteret, men du ved i det mindste, at din plan er nøjagtigt udformet til dig. En PT kan også hjælpe dig med at sikre, at din bulkingfase fører fint over i din cut fase.

Lad være med at lave sammenligninger

Vi har alle været skyldige i dette på et eller andet tidspunkt. Direkte at sammenligne os selv med nogen, vi ikke kunne være mere forskellige fra og slå os selv op over det.

Nogle mennesker har naturligt et højere niveau af kropsfedt, og derfor kan de måske kæmpe for at have en lavere kropsfedtprocent. De kan opleve, at deres krop ikke fungerer på samme måde, og de er måske nødt til at øge deres fedtprocent, så de føler sig mere tilpas. Andre mennesker kan fungere godt med en lav fedtprocent.

Et eksempel på dette er bodybuildere – de falder naturligvis til en meget lav fedtprocent til deres konkurrencer. Nogle bodybuildere har lettere ved at blive klar til at gå på scenen end andre.

ryan terry

Bemærk

Det er vigtigt, at du kun bulker eller cutter til et sundt punkt. Hvis du dropper dine kalorier for lavt eller bruger for meget energi, er den stress det kan have på din krop enorm. Det kan endda bringe din hormonelle funktion og dine kropslige processer ned.

Det kan ikke kun være skadeligt for din krop, men det betyder også, at du ikke vil være klar til at begynde din bulk fase. Du skal restituere ordentligt, før du går tilbage i bulk-cut-cyklusen.

Kort fortalt

Cut og bulk er specifikt for individer og varierer fra person til person, så sammenlign ikke det, du laver, med dine kammerater i fitnesscenteret. Og hvis du er i tvivl, bør en PT være i stand til at hjælpe dig på vej.

Bulk diæt: Introduktion til en hardgainer diæt

Ernæring

Bulk diæt: Introduktion til en hardgainer diæt

2020-12-11 09:58:38Skrevet af Dawid Lyszczek

Cutting strategier | De bedste genveje til en toptrimmet krop

Træning

Cutting strategier | De bedste genveje til en toptrimmet krop

2017-06-30 07:18:13Skrevet af Viktor ThorupEmily Wilcock

Emily Wilcock

Forfatter og ekspert

Emily is studying Business Management & Marketing at the University of Birmingham and is currently on her intern year. She has a keen interest in both writing and fitness, so is happy she can now combine the two. She likes to spend time with her friends, both in & out of the gym.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her