Træning

HIIT øger stofskiftet | Nyt dansk studie viser hvorfor

For dem, der ikke bryder sig om at træne på crosstrainer og ikke kan tåle tanken om at løbe, er højintensiv intervaltræning (HIIT) en af de bedste muligheder for at få din kondition ind.

Korte udbrud af intens træning, der veksles med hvile, giver en fantastisk træning og sved på panden. Det er en fantastisk øvelse til at holde dit hjerte sundt, men HIIT er også kendt for det boost, det kan have på dit stofskifte, og ny forskning fra Københavns Universitet har måske afdækket hvorfor.

Lad os tage et kig på undersøgelsen og dens resultater.

HIIT stofskifte

Formålet med studiet

Vores skeletmuskulatur indeholder proteiner, der er afgørende for energistofskiftet og muskelkontraktion; sammensætningen af disse proteiner har indflydelse på, hvordan dit stofskifte kører.

Forskerne Morten Hostrup og Atul Deshmukh ønskede at forstå, hvordan træning som HIIT ændrer muskelproteinindholdet, og hvordan det regulerer aktiviteten af disse proteiner gennem en kemisk reaktion kaldet acetylering.

Studiet

Otte raske mandlige frivillige gennemførte fem uger med højintensiv cyklingstræning. Deltagerne gennemførte tre sessioner om ugen, hvor de vekslede mellem fire minutters cykling med en målfrekvens på over 90 % af deres maksimale puls og to minutters hvile. De gentog dette fire eller fem gange pr. træning.

Forskerne indsamlede vævsprøver fra deltagernes lår før undersøgelsen og efter endt træning. De analyserede disse prøver for ændringer i sammensætningen af 3.168 proteiner.

Alt sammen meget interessant indtil videre, men hvad har det med stofskiftet at gøre?

Resultaterne

Forskernes analyser viste ændringer i produktionen af de førnævnte stofskiftepåvirkende proteiner.

Resultaterne af undersøgelsen bekræfter, at der er betydelige ændringer i skeletmuskelproteinerne efter træning, og at reguleringen af proteinerne også kan have stofskiftefremmende virkninger.

Her er, hvad en af forfatterne af undersøgelsen, Atul Deshmukh, sagde om resultaterne.

“Vores undersøgelse giver nye oplysninger om, hvordan skeletmuskulaturen tilpasser sig til træning under træning, herunder identifikation af nye træningsregulerede proteiner og acetyl-sites.

“Vi håber, at vores arbejde vil stimulere yderligere forskning i, hvordan motion bidrager til at forbedre den metaboliske sundhed hos mennesker.”

Kort fortalt

Det er ingen hemmelighed, at HIIT er godt for dig. Det får dit hjerte til at pumpe, gør dit hoved klarere, og nu ser det ud til, at vi er lidt tættere på at finde ud af præcis, hvilke virkninger det kan have på stofskiftet.

Så hvis du skulle have brug for endnu en grund til ikke at tage din HIIT-session, så er den her.

15-minutters HIIT mavetræning | Træn dine abs

Træning

15-minutters HIIT mavetræning | Træn dine abs

Simone Farrington tager os med gennem en intens 15-minutters mavetræning.

2022-05-24 17:07:37Skrevet af Scott Whitney

BMR | Hvad er mit basalstofskifte?

Ernæring

BMR | Hvad er mit basalstofskifte?

BMR gjort simpelt.

2021-10-12 09:00:10Skrevet af Claire MuszalskiMonica Green

Monica Green

Forfatter og ekspert

Oprindeligt fra det sydlige London dimitterede Monica fra University of Leeds med en grad i filosofi. Efter at have opdaget en kærlighed til at træne, mens hun studerede, blev Monica tiltrukket af vægttræning, som hjalp hende enormt meget gennem stressende tider som studerende. Fra at skrive for en populært studenterside udviklede Monica sine færdigheder som forfatter og skrev regelmæssigt populære bidder. Hun er begejstret for at kunne kombinere sin kærlighed til skrivning med sin passion for træning. I sin fritid elsker Monica at lave mad, prøve nye restauranter med venner og udforske nye vandrestier.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her