Træning

Kan denne test fortælle dig, hvor fit du er? | Studierne siger…

Hvilken bedre måde at forblive på toppen af dit fitness-game end ved at være ajour med den nyeste videnskab? Derfor deler vi gerne dele af vores uddrag fra vores yndlings studier denne uge.

Der er så meget at lære af studier, som vi kan anvende til vores rutiner og ernæring, såvel som at lære præcist, hvad man ikke skal gøre.

Denne uge ser vi på, om en blodprøve kan fortælle dig, hvor fit du er. Lad os dykke ned i det.

Kan en blodprøve fortælle dig, hvor fit du er?

test din sundhed

Hvis du er bange for nåle, kan du holde fast ved andre metoder til at måle din kondition på, f.eks. hvor tungt du kan løfte, eller hvor hurtig du kan løbe. Men hvis du ønsker at komme ind til det fundamentale af fitness og videnskab, så er dette noget for dig.

Denne nye undersøgelse bruger en blodprøve til at give mere nuanceret information om kroppens molekylære reaktion på træning.1 Dette er en temmelig banebrydende ting, for mens vi ved, at træning er godt for os, forstår vi stadig ikke nøjagtigt, hvad der gør dette på et molekylært niveau.

For at finde ud af det trackede forskerne molekylære markører fra forskellige biologiske processer, der sker i kroppen, såsom metabolisme, immunitet og hjerte-kar-funktion. De tog hundreder af tusinder af målinger fra 36 deltagere for at prøve at forstå, hvordan niveauer af forskellige molekyler fungerer under træning.

Det er dette, der gav dem værktøjerne til at kunne forudsige, hvor fit  nogen er  ud fra en blodprøve. De fik deltagerne til at udføre en VO2-test, der dybest set måler en persons højeste iltforbrug under træning med høj intensitet for at give dem en score for deres aerobe kondition.

De tog blod inden VO2-testen for at få en basisprøve før træning og tog derefter yderligere prøver efter 2 minutter, 15 minutter, 30 minutter og 60 minutter efter, at de havde nået deres yderste.

Dette gjorde det muligt for forskerne at se ændringer i blodet på et rigtig detaljeret, molekylært niveau for at forstå, hvordan de kropslige systemer som betændelse og hormonsvingninger ændres efter træning.

Blodprøverne viste faktisk, at kroppen i de første to minutter efter træning brugte bestemte aminosyrer til energi, før den gik over på glukose ved 15-minutters testen. Endelig så forskerne ligheder i svarene mellem montagerne – en samling af tusinder af molekyler, som de nu kan korrelere med en persons aerobe egnethed.

Mens forskere ikke tror, at vi vil se denne type test udført af læger, når som helst snart, da den nødvendige molekylprofilering er temmelig dyb, arbejder de på at lave en version, der kunne være tilgængelig til mere bred anvendelse i fremtiden ved at udvikle en algoritme til at udpege de molekyler, der er mest relateret til at have en høj VO2-score.

Det lyder håbefuldt, at vi en dag måske alle er i stand til at få vores hænder på denne ultimative fitness-test.

Kort fortalt

Selvom vi måske ikke er i stand til at prøve denne test på os selv endnu, er det forbløffende at se, hvor meget der stadigvæk kan læres af vores kroppe. Det er også temmelig cool at se, hvordan vores kroppe tilpasser sig motion.

Bliver du mere fit af at bo tæt på et træningscenter? Studierne siger…

Træning

Bliver du mere fit af at bo tæt på et træningscenter? Studierne siger…

Find ud af den seneste videnskab fra denne uges top studier.

2020-06-05 14:49:40Skrevet af Evangeline Howarth

4 sekunders træning & bedre fedtforbrænding | Studierne siger...

Træning

4 sekunders træning & bedre fedtforbrænding | Studierne siger...

Sidder du lidt for meget ned? Så er dette for dig.

2020-05-02 10:28:49Skrevet af Evangeline Howarth


1. Contrepois, K., Wu, S., Moneghetti, K. J., Hornburg, D., Ahadi, S., Tsai, M. S., … & Chen, S. (2020). Molecular Choreography of Acute ExercisebioRxiv.Evangeline Howarth

Evangeline Howarth

Forfatter og ekspert

Evangeline har deltaget i konkurrencepræget sportsgrene siden en ung alder. Som en kvalificeret RYA Dinghy Instructor forstår hun vigtigheden i en god ernæring som det rette brændstof til ekstrem- og udholdenhedssport, især på grund af hendes erfaring i Team GBR Squads samt lede og coache hendes universitets første hold.

I sin fritid elsker Evangeline at løbe - især maraton. I weekenderne finder du hende i gang med vandsport eller at vandre i bakker. Hendes yndlings aftener bliver brugt på en HIIT-session eller squats i træningscentret, inden hun forkæler sig selv med smagfuld og krydret mad og masser af grøntsager - yum!

Få mere at vide om Evies erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her