Træning

Derfor skal du undgå smertestillende mod muskelømhed

Uanset om du ofte går i fitnesscentret, eller om du træner lidt mere tilfældigt, er der stor sandsynlighed for, at du har oplevet det ubehag, der er kendt som DOMS. Du har måske tænkt på at tage smertestillende piller som en effektiv måde at lindre ømheden efter træning på.

Nogle mennesker tager endda smertestillende piller umiddelbart efter træning som en forebyggende foranstaltning, men gør det mere skade end gavn?

muskelømhed

Hvad er risikoen ved at tage smertestillende medicin mod muskelømhed?

Indtagelse af smertestillende medicin som paracetamol kan hjælpe med at reducere ubehaget ved DOMS, selv om andre håndkøbsmedicin også kan opnå samme effekt. Det er helt sikkert og effektivt at tage paracetamol for at håndtere symptomerne på DOMS – hvis der er behov for stærkere smertestillende midler, skal du måske genvurdere, om ubehaget udelukkende skyldes DOMS, eller om det også kan være en skade.

Brug af ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID) såsom ibuprofen kan også hjælpe med at håndtere symptomerne på DOMS, selv om dette ikke anbefales, da de kan afstøde den inflammatoriske helbredende reaktion, der opstår, når kroppen reparerer muskelvæv, der er beskadiget af træning. Hvis denne reaktion dæmpes, vil det i sidste ende reducere omfanget af de træningstilpasninger, der foretages.

Smertestillende midler kan blokere advarselssignaler

DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) sker for næsten alle løftere efter en anstrengende træning. For mange betragtes det som “god smerte”. Den viser, at din krop reparerer og vokser. De fleste mennesker er i stand til at skelne mellem denne langvarige ømhed og smerten fra en skade.

Men indtagelse af smertestillende medicin afstumpet disse smertereceptorer. Så selv om det kan føles godt at komme igennem en træning, kan det også være, at du skjuler en skade. Mens “god smerte” signalerer et skridt i retning af dine fitnessmål, er regelmæssig smerte en advarsel. Hvis du blokerer for dette med smertestillende medicin, kan det resultere i, at skader forværres, hvilket kan medføre, at du må holde en længere pause fra træningen, f.eks. hvis du overanstrenger en forstrakt muskel.

De kan reducere dine gains

Der er foretaget en række undersøgelser af smertestillende medicins indvirkning på muskelvækst. Selv om undersøgelserne ikke giver ét endegyldigt svar, tyder det på, at smertestillende midler kan forstyrre proteinsyntesen.

Selv om dette naturligvis ikke er ideelt, er det usandsynligt, at det vil resultere i en væsentlig skade, der vil påvirke din præstation eller muskelvækst væsentligt, især når det tages over en kort og midlertidig periode.

Afhængighed af smertestillende midler

Det er aldrig tilrådeligt at tage smertestillende medicin unødigt. Hvis du lider af akutte skader som f.eks. ledbåndsforstuvninger eller muskelforstrækninger, kan din læge naturligvis anbefale smertestillende midler. Men hvis du tager smertestillende medicin regelmæssigt som en del af din træningsrutine, kan det skade dit helbred alvorligt.

Hjertet og nyrerne er i fare ved overforbrug af smertestillende medicin. Langvarig brug af smertestillende medicin kan også forårsage muskelspasmer. Hvis du ender med at bruge smertestillende midler efter et træningspas, skal du forsøge at undgå at gøre det til en regelmæssig vane for at undgå eventuelle negative virkninger.

Alternative midler

Selv om smertestillende midler kan give midlertidig lindring af smerter og ubehag efter en anstrengende træning, er der andre metoder til at opnå samme resultat. Her vil vi beskrive nogle af vores foretrukne måder at fremme din restitution på.

Hvad er DOMS? (Delayed Onset Muscle Soreness)

Træning

Hvad er DOMS? (Delayed Onset Muscle Soreness)

2021-11-25 15:45:01Skrevet af Scott Whitney

Sportsmassage

I lighed med foam rolling kan dette hjælpe med at lindre symptomerne på DOMS midlertidigt og reducere smerte og ømhed. Derudover øges varmen og blodgennemstrømningen, så der også opnås en øget cirkulation.

Isbade

Køling af musklerne efter træning kan reducere den inflammatoriske reaktion, der opstår i musklen, ved at forårsage vasokonstriktion og dermed begrænse blodgennemstrømningen til musklerne. I sidste ende kan dette afbøde virkningerne af DOMS, hvilket betyder, at du vil være mindre tilbøjelig til at opleve betydelige smerter og stivhed efter træning.

Fordele ved isbade | Hvordan hjælper et isbad med restitution og performance?

Træning

Fordele ved isbade | Hvordan hjælper et isbad med restitution og performance?

Tør du tage det kolde gys?

2021-08-24 12:15:21Skrevet af Scott Whitney

Kendskab til dine egne grænser

Maximal Recoverable Volume (MRV) er den maksimale træningsmængde, som du kan udføre, samtidig med at du stadig kan restituere effektivt efter træning. Hvis du f.eks. træner sammen med en ven, der er mere erfaren end dig, kan du være fristet til at indføre mere træningsvolumen for at følge med ham, men det vil sandsynligvis resultere i et ekstra volumen, som du ikke er i stand til at restituere fra, hvilket vil resultere i betydelig DOMS.

Opvarmning

Øget muskeltemperatur resulterer ikke kun i bedre ydeevne fra de arbejdende muskler, men det reducerer også risikoen for skader, såsom muskelforstrækninger. En effektiv opvarmning kan bidrage til at mobilisere muskler og led og midlertidigt mindske de negative fornemmelser, der er forbundet med DOMS, såsom smerte og stivhed.

Smertestillende midler og muskelømhed – FAQs

Kan jeg tage paracetamol mod muskelømhed?

Ja, men prøv ikke at gøre det til en vane. Reserver det til, når du har mistanke om en mindre skade, der forårsager smerter. DOMS vil forsvinde af sig selv i løbet af et par dage, når søvn og ernæring er tilstrækkelig til at støtte recovery.

Kan jeg tage ibuprofen mod muskelømhed?

Det kan du godt, og det vil også reducere symptomerne på muskelømhed, men ibuprofen er dog en antiinflammatorisk medicin. Det betyder, at det inflammatoriske helingsrespons på muskelskader vil blive afstumpet, hvilket afbøder træningstilpasninger som f.eks. hypertrofi.

Hvad er den bedste løsning på muskelømhed?

Søvn og ernæring. Muskelømhed er et tegn på træningsinduceret muskelskade, hvilket er normalt. Den bedste måde at håndtere dette på og foretage positive træningstilpasninger er at få en tilstrækkelig mængde søvn og tilstrækkeligt med protein/kalorier til at støtte restitutionsprocessen.

Kort fortalt

Ja, det er i orden at tage smertestillende medicin for at håndtere muskelømhed, men det bør gøres sparsomt for at sikre, at du ikke forstyrrer de træningstilpasninger, som du arbejder hårdt for. Ibuprofen bør generelt undgås, medmindre du har mistanke om en mindre skade. Generelt set bør din hovedregel for håndtering af muskelømhed være ernæring (protein + kalorier) og søvn.Scott Whitney

Scott Whitney

Forfatter og ekspert

Scott udviklede en lidenskab for sport og performance gennem at konkurrere i langdistanceløb og bouldering inden studiet på universitetet. Scotts akademiske resultater inkluderer en BSc-hons i sportsterapi og en MSc-grad i styrke og konditionering. Han er også medlem af The Society of Sports Therapists and CIMSPA. Tidligere har han arbejdet med amatører og elite atleter, lige fra universitetsidrætshold til elite rugbyliga atleter og Team GB roere. Han arbejder i øjeblikket med forskellige fitnesscentre i udvikling og levering af træningsprogrammer for amatøratleter og fitness folk. Mens passive behandlinger forbliver i hans arsenal som sportsterapeut, bruger Scott sine evner til at fremme fysisk aktivitet for at bekæmpe fedme, lændesmerter og andre sportsskader og samtidig sørge for programmer til atletisk udvikling. Som nyuddannet bestræber Scott sig på at få erfaring, hvor det er muligt med rådgivning og deling af viden undervejs. Han mener, det er vigtigt at praktisere det, du prædiker om, så i hans fritid, praktiserer Scott olympisk vægtløftning og nyder at være aktiv udendørs i al slags vejr, skønt han stadig mener, at det er vigtigt at give god tid til sociale aktiviteter.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her