Ernæring

Bliver du sund af at spise grøntsager? Studierne siger…

Ønsker du at være på forkant med den nyeste trend, når det gælder dit helbred og fitness? At læse om den nyeste videnskab er et godt sted at starte. Uanset om du vil fjerne nogle af de gamle fitness-myter eller finde en ny måde at fyre op for din træning, har vi valgt nogle nylige studier, som du kan grave ned i lige her.

I denne uge ser vi på, om det at droppe kødet gør dig slankere, og hvordan du skal fyre op under din nye kærlighed til løb og cykling. Lad os få svarene.

Gør grøntsager dig sund?

Gør grøntsager dig sund?

Med flere og flere muligheder tilgængelige i vores supermarkeder, er det ingen overraskelse, at nogle af os vælger køderstatninger. Det er endelig ved at blive mainstream at spise mindre kød, så det er bestemt ikke en overraskelse, at mange forskere afvejer fordelene.

Denne seneste undersøgelse har gjort netop dette – at tage næsten 9.000 mennesker og se, om hvad du spiser gør en forskel.1 Resultaterne var bestemt også interessante. De opdagede, at dem, der fik lidt eller slet ingen animalske produkter generelt havde en lavere kropsvægt end dem, der gjorde.

Forskerne har antaget, at dette kunne være nede til at spise produkter, der generelt er mindre i fedt og sukker. I mellemtiden er det mere sandsynligt, at de, der spiser mere grøntsager får flere kostfibre, hvilket betyder, at de optager mindre energi fra den mad, de spiser.

Undersøgelsen fremsatte også nogle temmelig interessante påstande om sammenhængen mellem kost og personlighedstræk og hævdede, at folk, der spiste en hovedsagelig plantebaseret kost, også var mere tilbøjelige til at blive introverte. Hvis der er en forbindelse mellem kost og personlighed, er dette temmelig vildt – vi ville meget gerne se nogle yderligere undersøgelser om dette.

Kan det stadig påvirke miljøet at cykle?

cykling

Når regeringen tilskynder os til at gå eller cykle snarere end at tage bussen lige nu, kan dette kun betyde gode ting for planeten. Eller det skulle vi tro.

Forskere har været hurtige til at bemærke, at vi ved at skifte fra passive transportformer som biler og busser til aktive former, har vi brug for mere energi til at give brændstof til dette.2 Det betyder flere emissioner fra fødevareproduktion.

For at løse dette problem har forskerne fundet en løsning, der stadig hjælper dig med at holde dig aktiv og dine drivhusgasudledninger lave – en “lav-kulstofindhold”. Dette betyder – du gættede det – at reducere indtagelsen af kød og forarbejdede fødevarer til fordel for grøntsager, frugt og bælgfrugter.

Forskerne har sagt, at ved kun at cykle 1 km kan forbrænde mellem 25-40 kcal, så en 5K cykeltur / retur til supermarkedet kan give dig behov for et par hundrede ekstra kalorier af mad værd hver dag.

Spørgsmålet er, vil du skifte den bøf ud med en grønkålssalat?

Kort fortalt

Denne uge får vi dig virkelig til at overveje din kost – er en vegetarisk kost virkelig bedre for dig og planeten? Det har også hjulpet os med at erkende, at det at tage en ny aktivitet, f.eks. mere cykling eller gå, betyder, at du også bliver nødt til at få brændstof til det.

Det, du kommer i din krop, kan have en stor effekt på dine mål. Uanset hvad du beslutter dig, skal du sørge for, at den fungerer til din livsstil og holder dig glad og sund.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


1. Medawar, E., Enzenbach, C., Roehr, S., Villringer, A., Riedel-Heller, S. G., & Witte, A. V. (2020). Less Animal-Based Food, Better Weight Status: Associations of the Restriction of Animal-Based Product Intake with Body-Mass-Index, Depressive Symptoms and Personality in the General PopulationNutrients12(5), 1492.

2. Mizdrak, A., Cobiac, L. J., Cleghorn, C. L., Woodward, A., & Blakely, T. (2020). Fuelling walking and cycling: human powered locomotion is associated with non-negligible greenhouse gas emissionsScientific Reports10(1), 1-6.

 Evangeline Howarth

Evangeline Howarth

Forfatter og ekspert

Evangeline har deltaget i konkurrencepræget sportsgrene siden en ung alder. Som en kvalificeret RYA Dinghy Instructor forstår hun vigtigheden i en god ernæring som det rette brændstof til ekstrem- og udholdenhedssport, især på grund af hendes erfaring i Team GBR Squads samt lede og coache hendes universitets første hold.

I sin fritid elsker Evangeline at løbe - især maraton. I weekenderne finder du hende i gang med vandsport eller at vandre i bakker. Hendes yndlings aftener bliver brugt på en HIIT-session eller squats i træningscentret, inden hun forkæler sig selv med smagfuld og krydret mad og masser af grøntsager - yum!

Få mere at vide om Evies erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her