Ernæring

Havremælk | Hvad er det? Hvad er fordelene? Skal du drikke det?

Havremælk er et af de mest populære mælkefrie mælkealternativer på markedet i dag. Fordi det er et nøddefrit vegansk mælkealternativ, kan det være en passende erstatning for alle med laktose-, soja- eller nøddeallergi. Det er også meget miljøvenligt – det er ikke kun vegansk (der bruges ingen dyr), men det kræver mindre vand og andre ressourcer at fremstille havremælk end at fremstille lignende nøddedrikke.

havremælk

Hvad er havremælk?

Havremælken er en af de nyeste erstatninger for komælk. Fordi det er lavet af korn, er det mælkefrit og vegansk. Det er lavet udblødte havregryn (tænk uforarbejdet havre) i vand, Blend og si og den resulterende væske. Mens nøddedrik fremstilles på en lignende måde, er havre mere opløselige og absorberer mere vand – når blandingen er siet, forbliver flere af næringsstofferne fra havren i mælken end tilsvarende forarbejdede nøddedrik.

Fordi havre er et sådant ernæringsmæssigt kraftværk, indeholder havremælken protein, fiber og vitaminer og mineraler. Mens nogle af næringsstofferne er efterladt i den faste papirmasse, der er dannet ved at blende og si havre, forbliver opløselig fiber indeholdende beta-glucan. Havremælk indeholder B-vitaminer og er ofte beriget med vitamin A & D, calcium og jern (ud over den mængde, der naturligt forekommer i havre).

Næringsstofferne i havremælk

Havremælken er rig på både makro- og mikronæringsstoffer. Mens ernæringsprofilerne varierer mellem smag og virksomheder, indeholder deres oprindelige havremælk ifølge PlanetOat.com 90 kalorier, 2 gram fiber og vitamin A, B12, D, calcium, jern og kalium.

Makroer

Makro (1 kop original havremælk) Antal
Kulhydrater 19 g
Fedt 1,5 g
Protein 2 g

Mikronæringsstoffer

Nogle af mikronæringsstofferne forekommer naturligt, andre er tilføjet til berigelse

Mikronæringsstof (1 kop original havremælk) Antal
Fiber 2 g
D-vitamin 4 mcg
Calcium 350 mg
Jern 0,3 mg
Kalium 400 mg
A-vitamin 180 mcg
Vitamin B12 0,2 mcg

Sundhedsmæssige fordele ved havremælk

De sundhedsmæssige fordele gør det til en god tilføjelse til enhver sund kostplan.

Det er vegansk og lavt i allergener

Ikke kun er havremælk mælke- og laktosefri, det indeholder heller ingen allergi med soja, jordnødder eller trænødder, hvilket er meget almindeligt i mange andre alternative mælkeprodukter. Det er også ofte glutenfrit; dette afhænger dog af, hvordan havren forarbejdes, hvilket er en mulighed for krydskontaminering fra andre korn, der indeholder gluten.

Det er nærende

Ikke kun er det en god kilde til B-vitaminer (på grund af dets fuldkornsoprindelse), de fleste havremælk indeholder også tilsatte vitaminer A, D og calcium. Disse næringsstoffer er vigtige for mange af kroppens processer. Havremælk indeholder mere fiber og protein end lignende nødder eller rismælk.

Det kan understøtte et sundt hjerte og stofskifte

Havre er kendt for deres fiberindhold, som kan hjælpe med at sænke kolesterol.1 Beta-glucan er en opløselig fiber, der bevares ved forarbejdning af havremælk, hvilket gør det til et hjertesundt alternativ, der er unikt blandt andre ikke-mejeriprodukter. Beta-glucan kan også understøtte sunde blodsukkerniveauer, øge immuniteten og hjælpe med at opretholde kropsvægt

Det er godt for knoglesundheden

Selvom calcium i havremælk tilsættes, er det vigtigt at vælge et mælke-alternativ, der understøtter knoglesundhed. De ekstra vitaminer A og D understøtter også sund knoglemetabolisme.2 Mens veganere eller dem med laktoseintolerance måske en gang har gået glip af disse næringsstoffer, giver havremælk en velafrundet ernæring uanset dine kostbehov.

havremælk

Er der nogle negativer af havremælk?

De mulige negativer er få, men værd at overveje.

  • Kalorier og kulhydrater: havremælk er højere i kalorier end mandelmælk eller andre alternative mælkedrikke. Dette er kun et negativt, hvis du begrænser dine kulhydrater og kalorier – begge er afgørende for muskelvækst og restitution.
  • Tilsat sukker: mange varianter af købt havremælk har tilsat sukker til smag. Du kunne lave din egen derhjemme uden sødestof, men så ville du gå glip af de berigede vitaminer og mineraler.
  • Potentiel gluten: baseret på den type havre og forarbejdning i havremælken, du vælger, er den måske glutenfri. Hvis gluten er vigtigt for dig at undgå, skal du sørge for at læse etiketterne omhyggeligt.
  • Omkostninger: fordi havremælk vinder popularitet, kan det være dyrere end nogle andre hyldestabile ikke-mejeriprodukter.

Kort fortalt

Så er havremælk godt for dig? Hvis du leder efter et sundt alternativ til komælk, er havremælken en god cremet mulighed. Mens der er mange slags på markedet, skal du kigge efter et valg med minimal tilsat sukker og tilstrækkeligt calcium og vitaminer. Det kan understøtte det generelle helbred og give et boost af fiber og makroer i dine shakes og smoothies.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Monica Green

Monica Green

Forfatter og ekspert

Oprindeligt fra det sydlige London dimitterede Monica fra University of Leeds med en grad i filosofi. Efter at have opdaget en kærlighed til at træne, mens hun studerede, blev Monica tiltrukket af vægttræning, som hjalp hende enormt meget gennem stressende tider som studerende. Fra at skrive for en populært studenterside udviklede Monica sine færdigheder som forfatter og skrev regelmæssigt populære bidder. Hun er begejstret for at kunne kombinere sin kærlighed til skrivning med sin passion for træning. I sin fritid elsker Monica at lave mad, prøve nye restauranter med venner og udforske nye vandrestier.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her