Ernæring

Sådan forbedrer du din fordøjelse | 5 tips

Du kender det, når din fordøjelse ikke er i orden – du er oppustet, du har irriterende smerter.

Her er nogle tips, som kan hjælpe dig med at forbedre din fordøjelse og forhåbentligt eliminere nogle af de ubehagelige følger, som dårlig fordøjelse giver!

#1 Spis flere fibre

Der findes to typer fibre: Opløselige og uopløselige. Begge typer stammer fra planter, idet animalske fødekilder ikke indeholder fibre. Begge typer fibre er nødvendige for en sund krop.

Mange mennesker i den vestlige verden får ikke fibre nok. Det har flere studier vist, og det kan resultere i et ineffektivt fordøjelsessystem, som gør dig sløv og oppustet.

Fibre er vigtige i forbindelse med god fordøjelse, da de får maden til at bevæge sig hurtigere gennem systemet og samler din afføring.

Hvis du sikrer, at du får nok fibre hver dag, vil du undgå forstoppelse og sørge for, at dit fordøjelsessystem er sundt. Fibre findes i fuldkorn, frugt og grøntsager.

#2 Drik mere vand

Vand er meget vigtig for dit helbred og spiller en stor rolle i forbindelse med en sund fordøjelseskanal. Når du drikker vand og samtidigt indtager fibre, vil det sikre, at din krops affaldsstoffer passerer effektivt gennem din krop.

Fibre har brug at optage for væske, så forstoppelse undgås, idet fibre fungerer som en svamp. Når det er varmt i vejret, er det endnu vigtigere at regulere vandindtaget for at sikre, at du ikke dehydrerer, især hvis du træner i et varmt miljø.

#3 Kend din krop

Læg mærke til, hvilke fødevarer, der er gode for din krop, og hvilke, der ikke er. Hvis du oplever symptomer på forstoppelse efter at have indtaget bestemte fødevarer, kan det være, at du er intolerant eller allergisk over for dem.

Et besøg hos din læge kan være en god idé for at udelukke andre helbredsmæssige problemer, der kan være årsag til symptomerne, så som cøliaki.

 Ved at føre en fødevare-dagbog, hvor du skriver ned, hvad du spiser og hvilke symptomer, du oplever, kan du muligvis lokalisere synderne. Mange spiser en masse “sukkerfrie” produkter i forbindelse med slankekure, men ofte er sukkeret i disse produkter erstattet af sukker-alkohol, som, hvis du indtager for meget, kan give uønskede symptomer, så som luft i maven – så hold øje med portionsstørrelserne i forbindelse med fødevarer, der indeholder disse ingredienser, hvis du oplever ubehagelige symptomer efter at have spist dem.

#4 Motion

Motion og bedre fordøjelse

Motion er et fantastisk værktøj, når du skal forbedre dit fordøjelsessystem. Du skal selvfølgelig ikke træne hårdt lige efter du har indtaget et solidt måltid mad, men lette øvelser, så som en gåtur, kan afhjælpe symptomerne på forstoppelse.

Yoga og pilates er ligeledes gode former for let motion, som kan give dig en bedre fordøjelse, idet de fremmer afslapning og reducerer stress. Mangel på afslapning og et højt stressniveau kan have en negativ effekt i forhold til din fordøjelsesproces.

Motion kan bidrage til at forbedre fordøjelsessystemets effektivitet og gøre dig i bedre humør.

#5 Undgå bestemte fødevarer

Visse grøntsager er kendt for deres evne til at smadre din fordøjelse og forårsage oppustethed og luft i maven, især hvis de indtages i større mængder. Det kan for eksempel være bønner, løg, blomkål, broccoli og kål, bare for at nævne et par stykker.

Du skal naturligvis ikke helt undgå disse grøntsager, men vær klar over, at de kan skabe problemer hos nogle mennesker. Hvis du er en af de få uheldige, bør du indtage disse grøntsager med måde.

Hvis du spiser grøntsager til hvert måltid, kan du overveje at erstatte nogle af dem med anden form for grønt til nogle af måltiderne.

Du skal sikre, at du får masser af frugt og grøntsager i din daglige kost, og prøv at variere efter, hvad der er sæson, så du holder dine omkostninger nede.

Gode råd

Mange lider af dårlig fordøjelse og lever med problemer, som rent faktisk kan undgås!

Overvej at prøve nogle af de ovennævnte tips for at reducere oppustethed og nogle af de øvrige almindelige mave-problemer, som kan opstå som et resultat af dårlig fordøjelse.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.Myprotein

Myprotein

Forfatter og ekspert


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her