Ernæring

“Kvinder er mere modtagelige for usund mad end mænd” ifølge studie

Vi har alle hørt om de mentale fordele ved en god kost og motion før. Nu er der endnu mere forskning til at bakke denne forbindelse op.

En ny undersøgelse fra Binghamton University i New York har fundet en direkte sammenhæng mellem kosten og vores mentale sundhed samt den rolle, som motion spiller i det hele. Og hvad der måske var mest betydningsfuldt var, at kvinders mentale velbefindende var meget mere følsomt over for kosten end mænds. Men vi giver dig alle detaljerne her.

Studiet

Forskere på universitetet analyserede de fødevaregrupper, der er forbundet med “mental nød “1, og forholdet mellem kost, motion og mental nød hos mænd og kvinder over 30 år.

For at skelne mellem forskellige typer kostvaner brugte forskerne Dietary Guidelines for Americans 2020-2025.2 I denne vejledning defineres en sund kost som omfattende et “spektrum af næringsrige fødevarer såsom frugt, grøntsager, fuldkorn, bønner, nødder, magert kød og fedtfattige mejeriprodukter “3. Mens en usund kost typisk omfatter “mejeriprodukter, kød, mad med højt glykæmisk indeks og fastfood og udelukker frugt, grøntsager, bælgfrugter og fisk “3.

Det måske mest interessante resultat af denne undersøgelse var, at kvinders mentale sundhed har en meget stærkere forbindelse til kosten end mænds. Da forskerne undersøgte deltagere, der levede af en usund kost, oplevede både mænd og kvinder psykisk lidelse, men kvinder følte sig meget mere alvorligt foruroliget end mænd, og det viste sig derfor, at de var “mere modtagelige for usund kost end mænd “1.

Specifikt var ting som “fastfood, at springe morgenmaden over, koffein og mad med højt glykæmisk indhold “1 alle forbundet med psykisk lidelse for kvinderne i undersøgelsen. Mens det at spise masser af frugt og grønne grøntsager begge var forbundet med mentalt velbefindende.1

Den gode nyhed er, at motion viste sig at ophæve nogle af virkningerne af en usund kost hos både mænd og kvinder, og at den havde en særlig stor effekt på mænd selv med blot “lav til moderat motion”3. Motion viste sig også at være et mere effektivt redskab, jo mere regelmæssigt deltagerne dyrkede den.3

Kort fortalt

Denne forskning bekræfter, at kost og motion har en stor betydning for vores mentale sundhed. Og selv om motion ikke ophæver de potentielle virkninger af en usund kost, kan det helt sikkert hjælpe. Den giver også et grundlag for, at især kvinder bør være mere opmærksomme på deres kost- og motionsvaner i stressede perioder. Der er behov for mere forskning i dette forhold, og der foregår i øjeblikket en anden undersøgelse af samme forhold blandt unge voksne.

I bund og grund bekræfter dette dog det, som vi alle i en vis udstrækning allerede troede: en god kost og motion kan kun være gavnligt.

Lyserøde drikkevarer får dig til at løbe hurtigere og længere, viser et studie

Ernæring

Lyserøde drikkevarer får dig til at løbe hurtigere og længere, viser et studie

Og det kan endda få dig til at nyde det.

2021-05-29 12:08:03Skrevet af Evangeline Howarth

Studie viser behovet for motion i forbindelse med skrivebordsarbejde

Træning

Studie viser behovet for motion i forbindelse med skrivebordsarbejde

Hvor meget motion bør du egentlig få?

2021-05-28 18:03:59Skrevet af Monica Green

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. Binghamton University. “Women’s mental health has higher association with dietary factors: Exercise could reduce negative association of certain food and mental distress in mature women.” ScienceDaily. www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210609143348.htm (accessed June 17, 2021).
  2. https://www.dietaryguidelines.gov/sites/default/files/2020-12/Dietary_Guidelines_for_Americans_2020-2025.pdf
  3. Begdache, Lina;Patrissy, Cara M. 2021. “Customization of Diet May Promote Exercise and Improve Mental Wellbeing in Mature Adults: The Role of Exercise as a Mediator” J. Pers. Med. 11, no. 5: 435. https://doi.org/10.3390/jpm11050435 


Monica Green

Monica Green

Forfatter og ekspert

Oprindeligt fra det sydlige London dimitterede Monica fra University of Leeds med en grad i filosofi. Efter at have opdaget en kærlighed til at træne, mens hun studerede, blev Monica tiltrukket af vægttræning, som hjalp hende enormt meget gennem stressende tider som studerende. Fra at skrive for en populært studenterside udviklede Monica sine færdigheder som forfatter og skrev regelmæssigt populære bidder. Hun er begejstret for at kunne kombinere sin kærlighed til skrivning med sin passion for træning. I sin fritid elsker Monica at lave mad, prøve nye restauranter med venner og udforske nye vandrestier.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her