Ernæring

7 overraskende fordele ved en vegansk kost

Vegansk kost kan virke restriktiv for nogle, men når det gøres rigtigt, er den faktisk fuld af næringsrige fødevarer. Selv om veganske diæter ikke indeholder animalske eller producerede produkter (ingen mejeriprodukter, kød, svinekød, fisk, kylling osv.), kan de stadig opfylde alle dine daglige ernæringsbehov, når de indeholder en række frugter, grøntsager, bælgfrugter og fuldkornsprodukter.

Læs videre for at lære mere om nogle fordele ved veganske kostvaner, som du måske ikke har overvejet.

Fordele ved en vegansk kost

1. Reducerer din risiko for metabolisk syndrom1

Metabolisk syndrom er en betegnelse for en gruppe af symptomer, der er forbundet med udvikling af type 2-diabetes og hjertesygdomme, og som også typisk er forbundet med overvægt. En undersøgelse viste, at det kan hjælpe med at kontrollere disse risici, hvis man undgår fedtrige og stærkt forarbejdede fødevarer og fokuserer på en hel, plantebaseret vegansk kost.1

2. Er mere bæredygtig for miljøet1

Den samme undersøgelse, der viste en reduceret risiko for metabolisk syndrom, understøttede også det faktum, at en vegansk kost er mere bæredygtig for miljøet.1 Opdræt af dyr til konsum kræver betydeligt flere ressourcer (vand, energi, animalsk føde) end høst af plantebaserede fødevarer.

3. Kan reducere inflammation

De høje niveauer af antioxidanter og phytonutrienter i en vegansk kost har vist sig at have evnen til at bekæmpe inflammation i kroppen.2 Med så mange sygdomme og symptomer, der er forbundet med inflammation, er det at bruge kosten som et forebyggende værktøj endnu en grund til at prøve en vegansk kost.

4. Kan støtte vægttab

Undersøgelser viser, at veganske kostvaner kan være effektive til vægttab.3 Dette kan skyldes de høje fiberindhold, den store mængde eller den mættende effekt af at spise mange plantebaserede fødevarer, kombineret med det faktum, at mange veganske fødevarekilder naturligt har et lavt kalorieindhold. Selv om du stadig skal være i kalorieunderskud for at tabe dig, kan en vegansk kost være med til at gøre dette lettere.

5. Du kan spise større mængder af nogle fødevarer

En af grundene til, at veganske diæter er knyttet til vægttab, er, at selv store mængder af nogle veganske fødevarer (som bladgrønt eller frugt med højt vandindhold) stadig kan være kaloriefattige. Hvis du vælger disse fødevarer med store mængder og lavt kalorieindhold, kan de være meget mættende og ikke få dig til at føle, at du forsøger at skære kalorier eller går glip af tilfredsstillende måltider.

6. Kan forbedre produktiviteten

En undersøgelse blev gennemført på en arbejdsplads for at lære virkningen af at følge en vegansk kost, og den viste, at medarbejderne var mere produktive, når de fulgte en plantebaseret kostplan.4 Denne fordel ved en vegansk kost er ikke kun attraktiv for dem, der ønsker at udmærke sig, men også for arbejdsgivere, der ønsker at holde deres medarbejdere sunde og på toppen af deres niveau. Dette kan skyldes mindre stress eller et klarere mentalt helbred, men der skal gennemføres mere forskning på dette område.

7. Kan reducere din risiko for kroniske sygdomme

Den muligvis vigtigste fordel ved en vegansk kost er, at den har vist sig at hjælpe med at forebygge kroniske sygdomme.5 Uanset om det drejer sig om diabetes, hjertesygdomme eller forhøjet blodtryk – mange af disse sygdomme kan forebygges ved hjælp af en sund, plantebaseret kost og en aktiv livsstil. Hvis lang levetid er dit mål, så sørg for at inkludere flere plantebaserede fødevarer i din kost for at holde din krop sund og klar til at opfylde dine mål.

Kort fortalt

Mens nogle tror, at veganske diæter er restriktive, kan de faktisk være meget tilfredsstillende, have et højt proteinindhold og mange fordele. Selv hvis du ikke er klar til at tage det fulde spring til at blive veganer, kan du prøve at tilføje et par flere plantebaserede måltider til din uge og se, om du bemærker nogle af disse fordele.

9 kosttilskud du ikke vidste var veganske kosttilskud

Kosttilskud

9 kosttilskud du ikke vidste var veganske kosttilskud

Du bliver måske overrasket over, hvad der er på listen...

2022-01-06 11:00:19Skrevet af Lauren Dawes

8 Veganske mug cake opskrifter | Protein desserter

Sunde Opskrifter

8 Veganske mug cake opskrifter | Protein desserter

Har du også altid lige lidt plads til at få en dessert efter aftensmaden? Her er 8 løsninger.

2020-05-12 08:04:51Skrevet af Lauren Dawes

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. Marrone, G., Guerriero, C., Palazzetti, D., Lido, P., Marolla, A., Daniele, F. D., & Noce, A. (2021). Vegansk kost sundhedsmæssige fordele ved metabolisk syndrom. Nutrients, 13(3), 817.
  2. Shah, B., Newman, J. D., Woolf, K., Ganguzza, L., Guo, Y., Allen, N., … & Slater, J. (2018). Anti-inflammatoriske virkninger af en vegansk kost versus American Heart Association-recommended diet in coronary artery disease trial (forsøg med antiinflammatorisk virkning af en vegansk kost versus American Heart Association-recommended diet in coronary artery disease). Journal of the American Heart Association, 7(23), e011367.
  3. Turner-McGrievy, G. M., Barnard, N. D., & Scialli, A. R. (2007). Et toårigt randomiseret forsøg med vægttab, der sammenligner en vegansk kost med en mere moderat fedtfattig kost. Obesity, 15(9), 2276-2281.
  4. Katcher, H. I., Ferdowsian, H. R., Hoover, V. J., Cohen, J. L., & Barnard, N. D. (2010). Et vegansk ernæringsprogram på arbejdspladsen er velaccepteret og forbedrer den sundhedsrelaterede livskvalitet og arbejdsproduktivitet. Annals of Nutrition and Metabolism, 56(4), 245-252.
  5. Hever, J., & Cronise, R. J. (2017). Plantebaseret ernæring for sundhedspersonale: implementering af kost som en primær modalitet i forebyggelse og behandling af kroniske sygdomme. Journal of geriatric cardiology: JGC, 14(5), 355.


Monica Green

Monica Green

Forfatter og ekspert

Oprindeligt fra det sydlige London dimitterede Monica fra University of Leeds med en grad i filosofi. Efter at have opdaget en kærlighed til at træne, mens hun studerede, blev Monica tiltrukket af vægttræning, som hjalp hende enormt meget gennem stressende tider som studerende. Fra at skrive for en populært studenterside udviklede Monica sine færdigheder som forfatter og skrev regelmæssigt populære bidder. Hun er begejstret for at kunne kombinere sin kærlighed til skrivning med sin passion for træning. I sin fritid elsker Monica at lave mad, prøve nye restauranter med venner og udforske nye vandrestier.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her