Ernæring

Plantebaseret kød – Er det fremtiden?

Plantebaseret kød, er det fremtiden for at forblive sund og opbygge muskler, alt sammen med at være bedre mod dyr og jorden? Kunne de være vejen frem til at leve en sundere livsstil og stadig få glæde af en burger?

Nå, folk bliver mere og mere ivrige efter at finde alternativer til at spise kød hvert år, og plantebaseret kød er et populært valg.

plantebaseret kød

Plantebaserede kødproducenter flyver til tops

Vi er mange, der allerede har fået en veggie-burger, men nye plantebaserede kød forsøger deres hårdeste at smage, føles som og erstatte ægte kød i alle slags måltider.

Fra pølser til bøffer – plantebaseret kød kommer nu i alle former og størrelser. Det føles som hver uge, at der er et nyt plantebaseret kød på supermarkedets hylder, så disse virksomheder ser ud til at eksplodere ud af intetsteds.

Hvordan er fremtiden for disse virksomheder dog?

I 2026 er det forudsagt, at det plantebaserede kødmarked vil være $6,5 milliarder værd.

Så det ser godt ud. Ved hjælp af ingredienser som bønner, quinoa, ærter og sojaproteiner får de ikke-kødprodukter til at smage som kød.

Tilbered en burger uden skyldfølelsen. I sidste ende kommer det imidlertid til andre ting – som smagen, hvorvidt plantebaseret kød er fremtiden.

Hvordan smager plantebaseret kød?

Den første ting de fleste af os tænker på, når vi lægger noget på vores tallerken –  smager det godt i munden? Smager plantebaseret kød faktisk noget som ægte kød?

Dette er en vigtig årsag til, at folk ikke prøver plantebaseret eller vegansk kød til at begynde med: de er bekymrede for smagen. I en IFIC-undersøgelse, der spurgte folk, der spiser plantebaseret kød, sagde 53%, at deres foretrukne ting ved plantebaseret kød var den gode smag. 35% sagde, at det var den kødlignende tekstur.

Vi ved nu, at alles smag og præferencer er forskellige, så vi kan ikke tale for alle, men for at have det så godt, skal de fleste af dem smage ret godt, ikke? For at finde ud af, om du kan lide det, skal du prøve noget selv.

Er de en god kilde til protein?

Her er, hvad vi alle vil vide: vil det at spise planter ødelægge mine træningsfremskridt?

En stor bekymring for mennesker er, hvordan det vil påvirke deres muskelvækst og fitness rutine. Fordi som vi ved, er protein enormt vigtig for muskelvækst.

Beyond Meat’s burgere hævder > 20g protein pr. portion (ligesom vores whey isolat). En god ting ved ægte kød og whey er imidlertid, at de er komplette proteiner: De indeholder nok af alle de 9 essentielle aminosyrer, vi har brug for, og de er derfor optimale til muskelvækst.

Plantebaseret kød bruger normalt planteprotein fra kilder såsom ærter eller sojabønner. Hvis det plantebaserede kød bruger soja, indeholder det også nok af alle 9 essentielle aminosyrer til at betragtes som komplette proteiner, så det får dig til muskelvækst.

Hvis du dog bruger ærteprotein, indeholder det ikke nok af 2 af de 9 essentielle aminosyrer: methionin og cystein. Af denne grund er du muligvis nødt til at hente disse aminosyrer fra andre fødevarer. En quinoa-sidesalat toppet med nødder og frø gør jobbet.

Du skal bare tjekke ingredienserne for at finde ud af, hvilken slags protein dit plantebaserede kød bruger, og hvor meget protein du får. Da plantebaserede proteiner kan konkurrere med kød i at være en fast proteinkilde, kan du stole på dem til at hjælpe dig med at opbygge muskler.

plantebaseret kød

Er planter bedre end kød for dit helbred?

Selvom vi mener, at plantebaseret kød er sundere, fordi de godt kommer fra planter – er det så rent faktisk sandt?

Virkeligheden er, at masser af plantebaseret kød ikke er lavet af grøntsager. Hvis kødet er fremstillet af forarbejdning af soja, kan du opleve, at der er tilføjet andre ingredienser.

Det er måske det største problem for plantebaseret køds sundhedsprofil: det er forarbejdede fødevarer. Nogle kan tilsættes tilsætningsstoffer og emulgatorer – kontroller ingredienserne for at være sikker.

Desværre er dommen stadig ude efter, hvor sundt plantebaseret kød er. Som alt skal du bare se på pakken, inkludere dem i en afbalanceret kost og også spise andre fantastiske hjemmelavede veganske retter.

Faktisk godt for jorden?

Kødproduktion er en af de værste CO2-bidragydere i verden. Så, at skære ned på det, er kun andet end en god ting for Moder Natur.

En undersøgelse fra 2018 af Beyond Meat og University of Michigan fandt, at deres kød tager 46% mindre energi til at producere og bruger 93% mindre jord end normalt kød.1 Beyond Burger skaber 90% mindre drivhusgas. Så ifølge dem er plantebaseret kød godt for jorden.

Dette er et virkelig stærkt argument for, at plantebaseret kød er fremtiden: Når vi bevæger os mod en grønnere verden, kan plantebaseret kød være den miljøvenlige mulighed for det, vi spiser.

Kort fortalt

Plantebaseret kød er futuristisk med sikkerhed. Men er det fremtiden? Det synes godt at være gode for miljøet og kan også være godt til muskelopbygning. For vores generelle helbred er vi muligvis bare nødt til at vente og se.

Hvis du imidlertid er bekymret for at spise for mange forarbejdede fødevarer (og ægte kød), skal du bruge dine egne plantebaserede og veganske alternativer derhjemme. Så markerer du alle de rigtige felter.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


1. Heller, Martin C. and Gregory A. Keoleian. (2018) “Beyond Meat’s Beyond Burger Life Cycle Assessment: A detailed comparison between a plant-based and an animal-based protein source.” CSS Report, University of Michigan: Ann Arbor 1-38.Evangeline Howarth

Evangeline Howarth

Forfatter og ekspert

Evangeline har deltaget i konkurrencepræget sportsgrene siden en ung alder. Som en kvalificeret RYA Dinghy Instructor forstår hun vigtigheden i en god ernæring som det rette brændstof til ekstrem- og udholdenhedssport, især på grund af hendes erfaring i Team GBR Squads samt lede og coache hendes universitets første hold.

I sin fritid elsker Evangeline at løbe - især maraton. I weekenderne finder du hende i gang med vandsport eller at vandre i bakker. Hendes yndlings aftener bliver brugt på en HIIT-session eller squats i træningscentret, inden hun forkæler sig selv med smagfuld og krydret mad og masser af grøntsager - yum!

Få mere at vide om Evies erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her