Ernæring

Pre-workout morgenmad | Idéer til hvad du skal spise

At få en god pre-workout morgenmad til din morgentræning er meget vigtigt. Du vil jo heller ikke være i stand til at starte din bil uden brændstof, og det kan være svært at få din krop i gang efter 8+ timer uden noget brændstof.

Der er et par ting, du skal overveje, når du vælger den bedste pre-workout morgenmad til din træning.

Læs videre for at finde ud af, hvordan du maksimerer din morgenrutine for at øge din præstation.

pre-workout morgenmad

Hvordan man vælger den bedste pre-workout morgenmad?

Når du overvejer, hvad du skal spise før din morgentræning, skal du tænke på tre ting:

 • Hvor lang tid har du før din træning?
 • Hvilken type træning, og hvilken intensitet planlægger du?
 • Hvor længe vil din træning vare?

Du har måske hørt alle slags anbefalinger om morgenmad – og de varierer meget, fordi alle er forskellige. Nogle mennesker føler sig svage eller sløve, hvis de ikke spiser et stort måltid, og andre sværger, at de får mavekramper, hvis de spiser noget tungt. Men hvis du overvejer de tre faktorer, der er anført ovenfor, kan du vælge det bedste måltid til brændstof til din træning.

Når du træner, fokuserer din krop på at give brændstof til dine muskler, der arbejder i stedet for at fokusere på fordøjelsen, hvorfor det at spise et stort, tungt måltid for tæt på en intens træning kan give dig nogle store mavesmerter. Nøglen er at få sund mad uden at overdrive det.

1. Hvor lang tid har du inden din træning?

Timingen er vigtigst. Du vil ikke vælge en kæmpe, tung morgenmad, hvis du planlægger at ramme noget hårdt cardio inden for de næste tyve minutter. Prøv om muligt at vågne en time før træningen for at blive hydreret og få mad i dit system. Hvis du har to eller tre timer, før du rammer træningen, kan du spise et mere omfattende måltid.

2. Hvilken type træning, og hvilken intensitet planlægger du?

Der er et par ekstremer her, der virkelig kan påvirke den bedste type morgenmad. Hvis du planlægger en lang, aerob cardio-træning, vil du fokusere på kulhydrater af høj kvalitet som din vigtigste madgruppe. Hvis du tager en hurtig løft-træning eller HIIT-træning, er det mindre vigtigt at have langvarigt brændstof. Et sted derimellem? Prøv et par forskellige muligheder, og find ud af, hvad der får dig til at føle dig bedst tilpas.

3. Hvor længe vil din træning vare?

Hvis du ved, at du kommer ind og ud af træningscentret på under 30 minutter, har du sandsynligvis ikke brug for et kæmpe måltid for at opretholde din energi. Hvis du rammer en lang maratontræning, skal du også planlægge brændstof under din træning.

Menu ideer

I betragtning af alle ovenstående oplysninger bør dine måltider stadig kombinere de tre makroer – kulhydrater, fedt og protein. Vores muskler bruger primært kulhydrater til energi, så de er en fødevaregruppe, som du ikke ønsker at springe over. Her er nogle ideer til morgenmadsmåltider, fra lavere til højere kalorier, baseret på den træning, du har planlagt, og timingen.

Fuldt måltid (2 eller flere timer før din træning)

 • Ristet brød med fuldkorn med peanut butter og bananskiver, dryppet med honning
 • Æggeomelet af 2 æg med grøntsager, serveret med brasekartofler og appelsinskiver
 • Overnight oat – old-fashioned havregrød, der er blødt op i yoghurt eller mælk natten over med chiafrø og frosne bær (top med peanut butter eller mandelsmør)

Let måltid (1-2 timer før din træning)

 • Fuldkorns tortilla med et røræg og strimlet ost
 • Yoghurt med granola og æbletern, drysset med kanel
 • Engelsk muffin med marmelade

Snack før træning (1 time eller mindre før din træning)

 • To go æblesmoothie (ja, dem til børn – de er lette at tage på farten!)
 • Banan
 • Halv protein / energibar
 • Pre-workout blandet med halv vand og halv frugtjuice

Andre overvejelser

Hydrering – sørg for, at du drikker vand lige fra det øjeblik, du vågner op. Forskning anbefaler ca. 300 ml inden for en halv time efter din træning.1 For meget vand for tæt på din træning kan forårsage noget ubehag, og for lidt kan forårsage kramper.

Kan du drikke kaffe eller te før en træning? Dette er mere en personlig præference. Nogle mennesker har ingen problemer med at træne uden koffein, men andre har brug for det for at komme i gang. Vær forsigtig med mængden af koffein (eller lignende) i din pre-workout, hvis du bruger en, så du ikke går over bord.

Kort fortalt

Din pre-workout morgenmad før træning er en af de vigtigste faktorer, når det kommer til morgentræning. Imidlertid er alle forskellige, så det kan tage nogle forsøg og fejl, når det kommer til at beslutte, hvad der skal spises. Hvis du tager dig tid til at overveje typen, intensiteten og timingen af din planlagte træning, kan du bruge disse ideer til at finde en rutine, der er optimal for dig.

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


 1. Sawka, M. N., Burke, L. M., Eichner, E. R., Maughan, R. J.,Montain, S. J., &Stachenfeld, N. S. (2007). American College of Sports Medicine position stand. Exercise and fluid replacement. Medicine and science in sports and exercise, 39(2), 377-390. 


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Forfatter og ekspert

Claire er registreret diætist fra the Academy of Nutrition and Dietetics og certificeret sundheds- og velvære coach fra the International Consortium for Sundhed og Wellness Coaching. Hun har en BA i biologividenskab og en Master i klinisk ernæring fra universitetet i Pittsburgh.

At tale og skrive om mad og fitness står Claires hjerte nær, da hun elsker at anvende sin viden og erfaring til at hjælpe andre, så de kan nå deres mål omkring sundhed og velvære.

Claire er også certificeret indendørs cyklinginstruktør og elsker det mentale og fysiske boost, som hun opnår ved at løbe og dyrke regelmæssig yoga. Når hun ikke selv holder sig i form, så hepper hun på hjembyens sportshold i Pittsburgh eller kokkererer i køkkenet til hendes familie.

Få mere at vide om Claires erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her