Ernæring

Hvor meget vand skal jeg drikke om dagen?

Hydrering er nøglen til både et godt helbred og en god præstation. Vand er den største bestanddel af vores krop og udgør mellem 50-60 % (hvilket varierer afhængigt af faktorer som alder, køn og kropssammensætning).1 Ligesom vi konstant forbrænder kalorier og er nødt til at indtage mad for at genopbygge vores energi, mister vi også altid vand – gennem urin, sved og endda bare ved at trække vejret. Når vi træner, øger vi alle disse mekanismer for væsketab – og højere temperaturer kan også spille en rolle.

I denne artikel forklares det, hvorfor vand er så vigtigt, hvor meget vand du bør drikke om dagen, og hvilke andre faktorer du måske skal tage hensyn til.

Hop direkte til:

vand

Hvor meget vand har jeg brug for om dagen?

Det daglige vandindtag afhænger af mange faktorer, så der findes generelle vejledende mængder fra både USDA og NHS.

USDA anbefaler 11,5 kopper vand om dagen (2,72 l) for kvinder 15,5 kopper for mænd (3,66 l); NHS Eat Well-vejledningen anbefaler mellem 6-8 glas kaloriefattige eller kaloriefri drikkevarer om dagen (et glas er typisk mere end en kop på 8 oz).2,3 USDA’s anbefaling omfatter vand, der findes i fødevarer (som frugt og grøntsager), som kan udgøre ca. 20 % af vores daglige væskeindtag.

Hvad er virkningerne af dehydrering?

Vand er afgørende for de fleste af kroppens processer, herunder stofskiftet. Hvis du er dehydreret, kan det påvirke din hjernefunktion, dit energiniveau, din hudsundhed og dit udseende.

Alvorlig eller kronisk dehydrering kan påvirke dit hjerte og dine nyrer og få dig til at føle dig svag og kvalme.1 Mens forskere længe har antaget, at dehydrering kan påvirke idrætspræstationer, er resultaterne på dette område varierende – alle eksperter er dog enige om, at et tilstrækkeligt vandindtag er afgørende for et godt helbred.1,4

Kan man drikke for meget vand?

Selv om mange kæmper for at få nok vand, er det faktisk muligt at drikke for meget vand. Ligesom vi skal erstatte vand, når vi sveder, skal vi også erstatte elektrolytter, der går tabt gennem sved. Hvis vi kun erstatter vandet i store mængder, kan det forårsage elektrolytforstyrrelser, som også kan kræve lægehjælp. Det er derfor, at atleter, der løber maratonløb og deltager i andre udholdenhedsøvelser, skal planlægge at genopfylde elektrolytter såvel som væske.

Indikatorer for hydrering

En hurtig måde at vurdere din hydreringsstatus på er farven på din urin. Du ønsker, at din urinfarve skal være lysegul, hvilket indikerer god hydrering. Mørkegul eller ravfarvet urin indikerer, at du måske er dehydreret. Du kan også føle dig svag, svimmel eller ikke have meget energi.

Hvis du føler dig fysisk tørstig, er du måske allerede dehydreret. Ofte forveksles tørst med sult. Næste gang du har trang til at snack, så start med et glas vand, og se, om du får det bedre. Hvis du sveder meget, træner i mere end 60 minutter, mister væske på grund af en dårlig mave eller har feber, kan det alt sammen øge dit væskebehov. Andre livsfaser som graviditet, amning og aldring kan også påvirke dit væskebehov.

Kort fortalt

Selv om vi alle ved, at vand er gavnligt, kan det være svært at få nok. Hold styr på dit væskeindtag i et par dage, og søg efter muligheder for at nå dine væskemål. Prøv at vælge vand eller fedtfri mælk, der har et lavt kalorieindhold, til størstedelen af din væskeindtagelse. Koffeinholdige drikkevarer og alkohol kan faktisk være dehydrerende, så fokuser på almindeligt vand så meget som muligt – og behold frugt og grøntsager med et højt vandindhold som en del af din kost.

Hvorfor ikke prøve vores Vitamin Waters eller prøve at udskifte din sædvanlige protein shake med den mere frugtagtige Clear Protein

Naturlige måder at øge testosteron niveauet på

Ernæring

Naturlige måder at øge testosteron niveauet på

Hjælp med at øge dine gains med et boost af testosteron.

2021-08-06 13:05:20Skrevet af Claire Muszalski

Hvad er en stofskiftediæt? Er det bare en trend?

Ernæring

Hvad er en stofskiftediæt? Er det bare en trend?

Denne meget strukturerede diæt er måske ikke hypen værd.

2021-07-24 05:38:23Skrevet af Claire Muszalski

Hvad er kulhydrat cyklus & hvordan virker det?

Ernæring

Hvad er kulhydrat cyklus & hvordan virker det?

Ville du kunne skære alle kulhydrater fra din kost?

2021-07-24 05:00:54Skrevet af Claire Muszalski

Vores artikler skal kun bruges til informative og uddannelsesmæssige formål og må aldrig tages udgangspunkt i som værende lægehjælp. Hvis du er bekymret for dit helbred, så anbefales det at konsultere en sundhedsfaglig professionel, inden du tager kosttilskud eller introducerer større ændringer i din kost.


  1. Maughan, R. J. (2003). Impact of mild dehydration on wellness and on exercise performance. European journal of clinical nutrition57(2), S19-S23. 
  2. Institute of Medicine. 2005. Dietary Reference Intakes for Water, Potassium, Sodium, Chloride, and Sulfate. Washington, DC: The National Academies Press. https://doi.org/10.17226/10925. 
  3. National Health Service. 2018. Water, Drinks, and Your Health. Accessed August 2021. https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/water-drinks-nutrition/ 
  4. Grandjean, A. C., & Grandjean, N. R. (2007). Dehydration and cognitive performance. Journal of the American College of Nutrition26(sup5), 549S-554S.cla


Claire Muszalski

Claire Muszalski

Forfatter og ekspert

Claire er registreret diætist fra the Academy of Nutrition and Dietetics og certificeret sundheds- og velvære coach fra the International Consortium for Sundhed og Wellness Coaching. Hun har en BA i biologividenskab og en Master i klinisk ernæring fra universitetet i Pittsburgh.

At tale og skrive om mad og fitness står Claires hjerte nær, da hun elsker at anvende sin viden og erfaring til at hjælpe andre, så de kan nå deres mål omkring sundhed og velvære.

Claire er også certificeret indendørs cyklinginstruktør og elsker det mentale og fysiske boost, som hun opnår ved at løbe og dyrke regelmæssig yoga. Når hun ikke selv holder sig i form, så hepper hun på hjembyens sportshold i Pittsburgh eller kokkererer i køkkenet til hendes familie.

Få mere at vide om Claires erfaring her.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her