Træning

Hvordan gavner motion din mentale sundhed, og hvilke øvelser er bedst? 

Fysisk træning kan bidrage til at forbedre den enkeltes mentale sundhed ved at reducere angst, depression og negative stemninger og forbedre selvværd og kognitive funktioner. En eller anden form for fysisk træning anbefales til alle personer på grund af de mange positive mentale og fysiske fordele, der kan opnås.

Hvordan er fysisk aktivitet til gavn for mental sundhed og velvære?

Som mennesker er vi skabt til at bevæge os. Fysisk motion kan bidrage til forbedringer af den mentale sundhed, da den fremmer frigivelsen af endorfiner og hormoner, der får dig til at føle dig godt tilpas. Selv om mentale sundhedsproblemer ofte er komplicerede og komplekse, kan fysisk træning bidrage til at afbøde i det mindste nogle negative følelser ved at hjælpe med at håndtere stress, forbedre selvværdet og forbedre søvnkvaliteten og -varigheden, hvilket igen har yderligere positive virkninger.

At afsætte noget tid til din fysiske sundhed og fitness kan også føre til dannelse af positive vaner, som yderligere vil forbedre din mentale sundhed, f.eks. bedre ernæring og bedre søvnkvalitet, timing og kvantitet.

Motion kan forbedre dit humør

Motion frigør serotonin, dopamin og noradrenalin, som alle spiller en afgørende rolle i reguleringen af dit humør. Regelmæssig fysisk træning kan bidrage til at øge koncentrationen af disse kemikalier i din hjerne og hjælpe dig med at opretholde et mere konstant og stabilt positivt humør.

Fysisk aktivitet kan forbedre din reaktion på stress

Ved at deltage i fysisk aktivitet frigøres kortisol, kroppens “stresshormon”. Selv om du måske tidligere har hørt, at det er dårligt for dig (hvilket det kan være, hvis niveauet forbliver kronisk højt), så dæmper regelmæssig fysisk aktivitet kroppens reaktion på kortisol. Det betyder, at når kortisol frigives på andre tidspunkter i dit liv, er der færre skadelige virkninger for din krop, da den har tilpasset sig til at håndtere kortisol bedre på grund af motion.

Motion kan forbedre din evne til at tænke og huske

Motion pumper blod til hjernen, hvilket kan hjælpe dig til at tænke klarere og forbedre din hukommelse. Dette kan have en positiv indvirkning på ting som depression og andre negative stemninger.

Hvilke øvelser er bedst for mental sundhed?

1. Gang eller løb

Gang og løb er former for steady-state motion, der hæver din puls i en længere periode, hvilket udfordrer og udvikler dit hjerte-kar-system. Der er mange forskellige faktorer, der bidrager til, hvordan denne form for motion kan bidrage til at forbedre din mentale sundhed, såsom at være udendørs/ i naturen og udsættes for dagslys, hvilket er bevist at forbedre den mentale sundhed og også søvnkvaliteten, øge din kondition og ændre din kropssammensætning, hvilket kan resultere i forbedret selvværd, og de frigiver endorfiner, der fungerer som et kemisk belønningssystem i din hjerne, hvilket får dig til at føle dig godt tilpas.

Og ikke at forglemme det sociale aspekt (hvis du kan komme ud med en træningspartner, det vil sige). Så giver det noget socialisering og et pusterum fra det, der ellers kan være en relativt afsondret indespærring for nogle personer.

Hvis du løber solo, kan det være det perfekte tidspunkt at fokusere på mindfulness-aktiviteter – fokusere udelukkende på kroppens bevægelser og vejrtrækning, hvilket i sidste ende hjælper med at håndtere stress og få klarhed i sindet.

2. Styrketræning

Styrketræning giver mange af de samme fordele som løb, såsom frigivelse af endorfiner, forbedring af dit selvværd ved at forbedre dit kropsbillede, og det kan også være en god måde at socialisere på (selv om vi er klar over, at dette måske er lidt mere begrænset end normalt i øjeblikket).

Det er usandsynligt, at du kommer til at lave meget styrketræning udenfor i sneen, men denne form for træning er stadig meget gavnlig for din søvn ved at bidrage til at forbedre kvaliteten og kvantiteten af den søvn, du får – hvilket betyder, at du faktisk restituerer bedre til mere træning!

3. Holdsport

Du har måske bemærket en tendens nu, men ja, deltagelse i holdsport kan også fremme alt det ovenstående; at komme udenfor, eksponering for dagslys, frigivelse af endorfiner, socialisering, øget selvværd og forbedret søvnkvalitet. Det kan være svært at deltage i holdsport i øjeblikket af indlysende årsager, men selv hvis du nyder mere solo-sportsgrene som vægtløftning eller løb, er det værd at engagere dig i en lokal klub, da følelsen af fællesskab og præstation giver dig mulighed for at integrere dig efter sløjfningens slid.

At melde dig ind i en lokal klub for din yndlingssport kan endda være det boost, du har brug for til at tage de næste skridt i din træning, da de ofte er fyldt med fanatikere fulde af viden og trænere, der er klar til at dele oplysninger – og fremskridt i din sport kan igen hjælpe med følelsen af self-efficacy og forbedret selvværd.

4. Yoga

Aktiviteter som yoga kan være mere private og afslappede, eller det kan være hvad du ønsker det skal være – praktisere mere udfordrende former for yoga, mere beslægtet med styrketræning, eller endda ved at deltage i et fællesskab for at socialisere. Yoga er den perfekte aktivitet til at praktisere mindfulness, så fokuser på din vejrtrækning og kroppens bevægelser og ignorer alt andet – det vil være med til at reducere stress og forbedre klarheden i dit sind.

Stress af med yoga | Afslapningsteknikker

Træning

Stress af med yoga | Afslapningsteknikker

2020-12-17 10:29:45Skrevet af Jack boardman

Ofte stillede spørgsmål 

Hvordan kan motion hjælpe på angst? 

Motion er lige så gavnligt for angst som medicin på grund af motion frigive føler sig godt endorfiner i kroppen. Så lidt som ti minutter om dagen kan begynde at forbedre dit humør og lindre tegn på angst.  

Hvor lang tid tager det at se de mentale sundhedsfordele ved motion?  

Generelt set ikke længe. Du kan komme ud på asfalten og føle dig fantastisk med det samme, eller det kan langsomt komme snigende efterhånden som du gør fremskridt, men mist ikke troen, og du må ikke falde for den øjeblikkelige rus og stoppe. Hvis du fortsætter med at dyrke motion, vil det forbedre dit mentale helbred på lang sigt. 

Hvor meget fysisk aktivitet skal jeg lave?  

Hvis du starter på ny eller vender tilbage, skal du starte med tre sessioner om ugen og indføre en hviledag efter to sessioner. Dette giver dig mulighed for at opnå resultater, gøre fremskridt og indføre en rutine med motion. Mindre end det kan betyde, at du måske falder fra. Efterhånden som du kommer videre, skal du holde det begrænset til højst fem sessioner om ugen.  

Sådan kommer du i gang  

Introducer dig selv til en holdsport og integrer dig på et hold, hvor du får nye venner og nyder fitness på samme tid. Det kan virke fjollet, men YouTube. Hvis du får en ledig stund, kan du surfe på YouTube efter motion og sport, funktionel træning for eksempel. Måske falder du over noget, som du kan lide udseendet af.  

Begynd langsomt! Det er spændende at introducere dig selv til noget nyt, men sæt dig selv i gang for at blive fortrolig.   

Kort fortalt 

Fysisk træning giver mange fysiologiske fordele, der bidrager til at forbedre en persons mentale sundhed, hvilket igen kan resultere i dannelsen af andre positive vaner såsom forbedret kost, søvn timing, øget eksponering for dagslys og social interaktion – som alle er bevist i det mindste at bidrage til forbedringer af den mentale sundhed.  

Fremskridt i din sport eller træning kan give en følelse af et dagligt formål og tilbyde noget at arbejde hen imod, selv når det ser ud som om der ikke er meget at se frem til i øjeblikket.  

5 måder at spise dig glad på | Mad til mental sundhed

Ernæring

5 måder at spise dig glad på | Mad til mental sundhed

2020-10-01 07:00:45Skrevet af Jennifer Blow

Find ro med meditation | Råd fra Myproteins mindfulness coach

Træning

Find ro med meditation | Råd fra Myproteins mindfulness coach

Det er tid til at finde din indre zen.

2021-05-10 15:00:59Skrevet af Evangeline HowarthChris Appleton

Chris Appleton

Forfatter og ekspert

Chris er redaktør og niveau 3-kvalificeret personlig træner med en BA-grad i sportscoaching og -udvikling og niveau 3-kvalifikation i sportsernæring. Han har erfaring med at tilbyde fitnessklasser og programmer for begyndere og avancerede niveauer af klienter og sportsatleter. Chris er også en kvalificeret fodboldtræner, der leverer målmandstræning på højt niveau på et semi-professionelt niveau med ernæringsrådgivning til at hjælpe med at opretholde optimal præstation. Hans erfaring inden for sports- og fitnessbranchen spænder over 15 år og sørger for løbende at forbedre sig. I fritiden kan Chris lide at dedikere det til sin familie, mens han træner i træningscentret.


Se dagens tilbud og få dine favoritter med gode rabatter. Klik her